Jimmys krig på DR1

7. september kl. 20.45 på DR1: Tvivlen har sendt tidligere Afghanistan-soldat ud på en søgen efter svar på, om det virkelig gav mening, hvad danskerne lavede i landet.

Danmark har haft over 10.000 danske kampsoldater til Afghanistan - den blodigste danske krig i mange år. Jimmy Solgaard var 25 år, da han i 2006 besluttede at tage med hold 6 til Afghanistan. Han tog af sted, fordi han troede på, at han kunne hjælpe den afghanske befolkning til et bedre liv, hvis han og kammeraterne kunne få bugt med fjenden, Taleban.

"Verden er så enkel, når man er i krig. Der var os, og så var der Taleban. De var den onde fjende," siger Jimmy Solgaard i dokumentaren.

Jimmy søger svar

Jimmy vidste, at han havde en god sag. Der var politisk opbakning, og han havde Forsvarets ledelse og de folkevalgte politikeres forvisning om, at der var styr på strategierne og indsatsen, da de sendte ham af sted i krig. Og han og kammeraterne var dygtige til deres job.

Men efter Jimmy er kommet hjem til trygge Danmark, er han pludselig blevet i tvivl om, hvorvidt politikerne og Forsvarets top egentlig havde styr på det, som Jimmy og hans kammerater lavede i Afghanistan, og om billedet af Taleban som fjenden egentlig var så sort/hvidt.

Tvivlen er det værst tænkelige scenarie for Jimmy. Tvivlen sender ham ud på en søgen efter svar på, om det virkelig gav mening, hvad danskerne lavede i Afghanistan. Jimmy rejser i programmet rundt til en række eksperter for at finde ud om Danmarks og NATO's indsats har nyttet noget? DR1 har fulgt Jimmys rejse rundt til en række eksperter. Det bliver en rejse, hvor ikke alle svar er lige behagelige, og den nye viden er et hårdt slag for Jimmy.

'Jimmys krig' bliver vist på DR1 mandag den 7. september, klokken 20.45 i forbindelse med Flagdagen, hvor Danmark hylder de danske udsendte. Flagdagen er afholdt siden 2009 for at anerkende den indsats, som Danmarks udsendte yder og har ydet i en række af verdens konfliktområder. Som en del af højtideligheden mindes og æres de faldne soldater.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk