Joakim og Thøger tager på klima-roadtrip i elbil

DR Nyheder er på vej med en stor og ambitiøs klimadækning. I ’Den grønne optur’ tager DR-vært Joakim Ingversen og DR Nyheders klimakorrespondent Thøger Kirk seerne med på roadtrip rundt i Danmark for at se på konkrete klimaløsninger.

  • Joakim Ingversen og Thøger Kirk tager på roadtrip rundt i Danmark, på jagt efter løsninger, der kan være med til at bremse klimaforandringerne. (Foto: © Debbie Kuhr, Marie Louise Andersen, Mathias Lynge)
  • I ’Den grønne optur’ tager DR-vært Joakim Ingversen og DR Nyheders klimakorrespondent Thøger Kirk seerne med på roadtrip rundt i Danmark for at se på konkrete klimaløsninger. (Foto: © Debbie Kuhr, Marie Louise Andersen)
  • Joakim Ingversen og Thøger Kirk besøger blandt andet Danmarks Kvægforskningscenter ved Foulum, hvor der forskes i, hvordan kvægdrift kan gøres mindre klimabelastende. (Foto: © Debbie Kuhr, Marie Louise Andersen)
1 / 3

DR-vært Joakim Ingversen og DR Nyheders klimakorrespondent Thøger Kirk er det umage makkerpar i, hvad der bedst kan kaldes et klima-roadtrip i tre episoder, der har premiere på DR1 torsdag den 30. september. Titlen er ’Den grønne optur’.

I en elbil kører de to rundt i Danmark for at tage temperaturen på, hvilke klimavenlige løsninger, der allerede findes eller er godt på vej indenfor fødevarer, bolig og transport. Tre områder, der er blandt nogle af de helt store menneskeskabte udledere af drivhusgasser som CO2.

Et bredt klimaprogram

Om ambitionen med ’Den grønne optur’ siger Casper Walbum Høst, der er redaktionschef i DR Nyheder:

- Klimaforandringerne er en af de allerstørste udfordringer i vores tid. De er menneskeskabte, og mange især i den yngre generation er bekymrede for de katastrofescenarier, verden vil stå overfor, hvis vi ikke nedbringer CO2-udledningen markant. I det lys kan titlen ’Den Grønne Optur’ godt opfattes lidt blåøjet, men faktisk er vores mission med programmet at besøge en række konkrete løsninger, der på hver sin måde kan bidrage til at nedbringe udledningen. Ambitionen med ’Den grønne optur’ er at lave et bredt klimaprogram, der gør seerne klogere på den enorme udledning, men også viser, at der rundt omkring i Danmark eksperimenteres på fuldt tryk for at afværge de katastrofescenarier, der lurer ude i fremtiden.

Casper Walbum Høst tilføjer, at ’Den grønne optur’ også er et forsøg på at formidle klima på en helt ny måde ved at blande fortællegreb fra den taltunge nyhedsformidling med fortællegreb fra de brede, mere personlige DR1-programmer personificeret i Thøger Kirk og Joakim Ingversen. De to er de meget nysgerrige og til tider også underholdende værter, der kører rundt i Danmark i deres elbil og ser på danske løsninger, som kan være med til at nedbringe CO-udledningen og bremse klimaforandringerne. Det er for eksempel den gode idé til, hvordan oksekød kan gøres mindre klimabelastende. Eller den løsning, der betyder, at vi kan flyve på ferie uden at skulle tænke på CO2.

Ind imellem forvandles de to værter til animerede udgaver af dem selv, hvor de forklarer, hvordan de viste løsninger fungerer, så også seere uden de store forudsætninger forstår det og får bedre mulighed for at sætte klimaudfordringerne i perspektiv.

I 'Den Grønne Optur' kører Joakim Ingversen (th.) og Thøger Kirke to rundt i Danmark i elbil for at tage temperaturen på, hvilke klimavenlige løsninger, der allerede findes eller er godt på vej indenfor fødevarer, bolig og transport. (Foto: © Debbie Kuhr, Marie Louise Andersen, Mathias Lynge)

Makkerpar med forskellig baggrund

Joakim Ingversen er med sine egne ord ikke særlig godt inde i, hvad han selv kan gøre for at bremse klimaforandringerne, men han har to små døtre, så derfor vil han gerne blive lidt bedre til at leve klimavenligt. Som han siger i begyndelsen af ’Den grønne optur’.

-Jeg er ikke den store klimanørd, men jeg ved godt, at der er et problem, og det problem er faktisk blevet større, efter jeg har sat to dejlige piger i verden. De har virkelig fået mig til at tænke over, hvad det er for en verden, vi sætter dem ud i.

Thøger Kirk har været klimakorrespondent i DR Nyheder siden 2019 og har derfor et indgående kendskab til både klimaforandringerne og mange af de bud på løsninger, der arbejdes med rundt omkring i verden. I programmet siger han blandt andet:

- Jeg har med mine egne øjne set, hvad der sker med klimaet når temperaturen stiger med bare én grad. Men vi har jo kurs mod to grader og måske endnu mere, og forskerne er enige om, at det er menneskeskabt. Så der er brug for en eller anden form for løsning. Der er brug for noget handling nu.

Del af stor og ambitiøs klimadækning

’Den grønne optur’ på DR1 kommer ikke til at stå alene. DR Nyheder, som står for programmerne, har planlagt en stor og ambitiøs klimadækning, der kommer til at køre samtidig og sideløbende. Casper Walbum Høst forklarer:

- ’Den Grønne Optur’ er bare én måde at formidle klimajournalistik på. Ved siden af kommer der mere nørdede baggrundsartikler til dr.dk, selvstændige, forklarende videoer – såkaldte explainere - til DRTV, og så kommer vi med en ambitiøs nyhedsdækning til blandt andet TV-Avisen og 21 Søndag, som skal køre i forlængelse af ’Den grønne optur’ op mod det vigtige klimatopmøde COP26 i november. På den måde er det vores håb, at alle DR’s brugere kan tappe ind i lige præcis den klimadækning, som opleves som mest relevant for dem.

Alle tre programmer i serien ’Den grønne optur’ kan ses på DR’s streamingtilbud DRTV fra klokken 6.00 torsdag den 30. september. På DR1 bliver de vist fra torsdag den 30. september klokken 21.25 samt den 7. oktober og den 14. oktober klokken 21.25.