Julie Kiner bringer Rio ind i radiostudiet

Ugens aktuelle navn: OL fylder gevaldigt i sendefladen på DR - også i radioen. Sportsvært Julie Kiner fra ‘Liga på P3’ vil bringe Rio-stemningen ud til lytterne.

Julie Kiner har været vært på ’Liga på P3’ siden februar. (Foto: Felix Bache)

Når man siger OL, er der sikkert mange, der tænker på Usain Bolt, der stryger over målstregen som en gazelle, eller Michael Phelps med dykkerbriller, der gang på gang stiger over vandet med et vingefang som en kongeørn. Fra den flotte åbningsceremoni til de højdramatiske konkurrencer på land, sand og i vand, er OL på mange måder en visuel begivenhed, der fremkalder smukke minder på nethinden. Derfor er det en kunst at viderebringe disse øjeblikke til de tusindvis af danskere, der hver dag følger OL i radioen.

Julie Kiner er vært på ‘OL på P3’, der hver dag frem mod OL’s afslutning dækker begivenhederne i Rio fra radiostudiet på 5. sal i DR Byen. Det er en disciplin i sig selv at dække begivenheder, der foregår på den anden side af kloden, mener Julie Kiner.

“Det er noget lidt andet end at være på Copacabana. Derfor gælder det om at suge Rio til sig og få en fornemmelse af, at vi er en del af OL. Vi ville gerne have haft sand på gulvet i studiet, men det var lidt for omstændeligt.”

Nok har Julie Kiner ikke sand under fødderne, når hun sender OL på P3, men ligeså vigtigt, som det er at være i den rette stemning, lige så vigtigt er det, at være godt forberedt. Især når man dækker en begivenhed så stor som OL.

“Jeg har forberedt mig mentalt i løbet af sommeren ved at læse alt, der har med OL at gøre og dykke ned i, hvad der foregår i Brasilien. Vi har bagt op til OL i Liga på P3, hvor vi blandt andet har haft danske atleter i studiet og hørt, hvordan de forbereder sig. Det giver en udvidet forståelse, når vi endelig får lov at se dem performe i Rio,” siger hun.

Guld, tårer og et brændt straffe

Julie Kiner mener, at lyttere, der er på farten og ikke har tid til at sidde foran fjernsynet, har lige så meget ret til den fulde OL-oplevelse. Derfor sætter hun og hendes medværter en stor ære i, at gøre udsendelserne så farverige og beskrivende som muligt.

“Jeg er meget betaget af at sende sport i radioen. Det kræver dygtige reportere og dygtige fortællere, når man hele tiden taler i billeder. Det er en kunst at se begivenhederne med dine egne øjne og give det videre uden andre virkemidler end din stemme.”

Julie Kiner har aldrig dækket OL før, men har altid fulgt med ved De Olympiske Lege. Hendes største OL-øjeblik var i Atlanta 1996 da de danske håndboldkvinder slog Sydkorea i en dramatisk finale.

“Jeg var kun fem år dengang, men jeg har set klippet igen og igen. Anja Andersen har chancen for at score det afgørende mål på straffekast lige inden slutfløjtet. Hun brænder straffekastet, og vi ryger i forlænget spilletid, men ender med at vinde. Spillerne græder og får medaljer og det hele går op i en højere enhed. Lige siden dengang har jeg ikke kunnet slippe håndbold og OL.”

Julie Kiner er hårdkogt håndboldfan, men det er sådan set underordnet, hvilken sportsgren, man normalt er til, når OL først er i gang.

“Normalt er jeg håndboldpige, men under OL synes jeg pludselig, det er vildt interessant at se dressurridning, selvom jeg ikke ved noget om heste. OL har en evne til at samle os, som de enkelte sportsgrene ikke har. Det er hele verden, der kæmper mod hinanden. Så er det lige meget, hvilken sportsgren det er, så længe man ser noget rødt og hvidt, der sejrer.”

Julie Kiner har længe vidst, hun villearbejde med sport. Hendes største forbillede er en af de mest rutinerede indenfor branchen.

“Jeg så Luna Christofi fra vores konkurrerende kanal, TV3, rapportere fra Camp Nou i Barcelona og tænkte: “Hun må have jordens fedeste job.” Jeg synes hun er hamrende dygtig. Hun kan fem forskellige sprog og får altid interviews med de største stjerner. Lige siden dengang, har jeg vidst, jeg ville være sportsjournalist.”

Julie Kiner sender ‘OL på P3’ frem til den 22. august.

Facebook
Twitter