Kåre Quist er vært for genforeningsfest på DR1 - direkte fra Dybbøl

På mandag er det officielt 100 år siden, at Sønderjylland blev dansk igen. DR1 markerer det ved at sende direkte fra Dybbøl Banke, ligesom DR er klar med en podcast om ’Dronningens Sønderjylland’ på dagen.

  • Kåre Quist er vært for ’Vi fejrer Sønderjylland’ – direkte fra Skanse 4 på Dybbøl Banke. Foto: Bjarne Bergius Hermansen.
  • Michael Falch synger fra marsken ved Tønder i programmet. Foto: Catia Schmidt.
1 / 2

Selv om coronaen har sat en stopper for mange af genforenings-arrangementerne i Sønderjylland, kommer det ikke til at gå stille for sig på DR, når det på mandag den 15. juni er genforeningsdag. På den dato for 100 år siden overdrog tyskerne officielt Sønderjylland til Danmark.

Mandag aften klokken 20.00 sender DR1 en time direkte fra Dybbøl Banke, når Kåre Quist er vært for programmet ’Vi fejrer Sønderjylland – Live fra Dybbøl’. Her har DR fået lov til at indrette en scene på Skanse 4, som var den største og vigtigste skanse i forbindelse med Slaget ved Dybbøl i 1864.

Oprindeligt var det planen, at DR skulle have sendt flere dage fra festlighederne i Sønderjylland i juli, når fejringen af 100-året kulminerede, og Dronningen besøgte landsdelen.

- Det er alt sammen aflyst på grund af corona-situationen, og Dronningen besøger i stedet Sønderjylland næste år. Men nu var DR så godt i gang med dækningen, hvor vi både har sendt direkte fra afstemningsfesten i februar i Aabenraa og vist serierne ’Grænseland’ og ’Sønderjysk for begyndere’. Så vi har besluttet os for at markere det alligevel nu – i en corona-tilpasset udgave, forklarer Rasmus Benzon, der er redaktør i afdelingen Event & Udvikling under DR Nyheder.

Dronningen og statsministeren er med

I løbet af de 60 minutter mandag tager Kåre Quist og gæster temperaturen på det Sønderjylland, der blev til Danmark for 100 år siden. Med sig til at ’måle’ har Kåre Quist en række mænd og kvinder, der enten stammer fra Sønderjylland eller har et nært forhold til landsdelen. Blandt dem er tidligere statsminister Poul Schlüter, sangerne Michael Falch, Jacob Dinesen, Per Vers og Rikke Thomsen, skuespilleren Bodil Jørgensen, Efterklang og Sønderjysk Pigekor.

Statsminister Mette Frederiksen holder en tale om Genforeningen foran Dybbøl Mølle, ligesom Dronning Margrethe medvirker i et interview med DR Syds Anette Johnsen og Jens Conrad-Petersen. Her fortæller Dronningen om sit forhold til egnen og om den helt særlige oplevelse hendes farfar, Christian X, havde for 100 år siden, da kongen red over den gamle grænse på en hvid hest ved Frederikshøj nord for Christiansfeld.

DR1-aftenen fra Dybbøl er blevet til i et samarbejde mellem DR Event & Udvikling og DR Syd, og vært Kåre Quist glæder sig til en festlig aften med musik, underholdning og interviews.

- Der er mange grænser, der bliver flyttet på blodig og krigerisk vis. Grænseflytningen her er sket fredeligt, og det er der god grund til at markere og fejre, siger Kåre Quist.

Ny podcast med dronningen

DR Syd dækker løbende genforeningen i sine udsendelser – også mandag, og den 10. juli er der lagt op til endnu mere fejring, når DR Syd sender seks timers morgen- og formiddagsradio i anledning af 100-året. Den dato er det 100 år siden, at den officielle genforeningsfest startede. Først i Christiansfeld og senere i Haderslev, Aabenraa, Tønder og ved Dybbøl Banke.

På mandag den 15. juni – samme dag som DR1-udsendelsen – udgiver DR Syd også podcasten ’Dronningens Sønderjylland’.

Jens Conrad-Petersen og Anette Johnsen fra DR Syd interviewer Dronningen om hendes forhold til genforeningen og Sønderjylland. Foto: Kim Refslund.

Dronning Margrethe er hele sit liv vendt tilbage til Sønderjylland, men, ifølge Hendes Majestæt, har det ikke altid været let at være dronning for en grænseegn med en broget fortid. I det nye interview med DR Syds Anette Johnsen og Jens Conrad-Petersen fortæller Dronning Margrethe, hvordan hun ser på landsdelen og mindretallene på begge sider af grænsen og om skuffelsen ved, at sønderjyderne alligevel ikke kunne fejre årets helt store fest, Genforeningen, på grund af corona-krisen.

I podcasten afslører Dronningen også, om kan ’æ sproch’, som man siger i Sønderjylland. Det er for øvrigt et uddrag af det samme interview, som kan ses i DR1-programmet mandag aften.

DR’s markering af Genforeningen 100 år har på mange måder fulgt den oprindelige plan, men den store afslutning med kongeligt besøg har altså måttet aflyses i næste måned.

- Med aftenen på DR1, podcasten og DR Syds dækning i den kommende tid binder vi en sløjfe på genforeningsdækningen – godt nok med en lidt anderledes markering, end nogen havde troet, da året startede. En af ambitionerne med dækningen har været, at vi gerne har villet fortælle alle i Danmark – og ikke bare sønderjyderne – om Genforeningen, og det synes jeg selv er lykkedes, siger DR Syds redaktionschef, Jens Conrad-Petersen.

Efter ’Vi fejrer Sønderjylland – Live fra Dybbøl’ mandag fra klokken 20.00-21.00 på DR1, er Sønderjylland endnu mere i fokus på kanalen, når seerne klokken 21.25 kan se, hvordan DR’s drama-dokumentarserie ’Grænseland’ blev til. Serien om grænselandet, der netop er blevet sendt på DR1, kan fortsat ses på DRTV.

Se Kåre Quist vise rundt på Skanse 4 ved Dybbøl Banke, hvor DR1 sender fra mandag.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk