Kan du slå danmarksmesteren i ’Matador’-viden?

For andet år i træk blev der søndag holdt DM i paratviden om serien Matador i Korsbæk på Bakken. Og for andet år i træk løb Anne-Marie Sjølander med sejren.

  • Anne-Marie Sjølander blev vinderen af Korsbækmesterskaberne 2016. (Foto: Felix Bache)
  • Stemningen blandt deltagerne var anspændt forud for finalen. (Foto: Felix Bache)
  • Oberst Hackel (Dan Schlosser) og Hr. Varnæs (Peter Aude) var konferencierer ved Korsbækmesterskaberne. (Foto: Felix Bache)
  • Folk var mødt talstærkt op for at se, hvem ville blive Korsbækmester i ’Matador’-viden. (Foto: Felix Bache)
1 / 4

Du kender serien Matador og føler måske, at du kender indbyggerne i Korsbæk som din egen familie. Men ved du, hvilket år Hr. Fernando Møhge døde? Hvad det afsnit hedder, hvor Ellen og Lamborg bliver gift? Og kender du adressen på Agnes’ systue i afsnit 22? Det er den slags spørgsmål, man skal kunne svare på for at kunne kalde sig danmarksmester i Matador-viden.

Korsbækmesterskaberne, som det hedder, bliver naturligvis afholdt i Korsbæk på Bakken, en tro kopi af den berømte provinsby fra danmarkshistoriens mest genudsendte tv-serie. I Algade foran Korsbæk Bank er tilskuerne mødt talstærkt frem for at følge finalens forløb.

I Skjerns Magasin sidder Nicolai Fabian og drikker kaffe. Nicolai Fabian er tilrettelægger og overdommer ved Korsbækmesterskaberne. Han ser frem til den store finale og fortæller om baggrunden for konkurrencen, der blev holdt for første gang sidste år.

“Vi ved, der er rigtig mange, der går op i ’Matador’. Tanken var at få involveret alle Matador-nørder, der måtte være, i Korsbæk på Bakken. Så lå det jo lige for at lave et årligt tilbagevendende mesterskab i ”Hvem ved egentlig mest om Matador?”” siger han.

Et samarbejde med nørderne

Korsbækmesterskaberne er ikke bare en gave til Matador-elskere. Det er lige så meget et samarbejde mellem Bakken og deltagerne. Konkurrenterne hjælper med at gøre Korsbæk mere autentisk, forklarer Nicolai Fabian.

“Deltagerne hjælper os med viden, vi ikke har. De kan få øje på små detaljer herude, som vi ikke kan. De ved, hvor højt dørhåndtagene sidder, hvor mange trappetrin der er, alt det her niche viden, som man kan forvente af en rigtig ’Matador’-nørd,” siger Nicolai Fabian.

Han medgiver, at han ikke ville kunne konkurrere med ved Korsbækmesterskaberne og peger på sidste års vinder, Anne-Marie Sjølander, som favorit til at tage titlen.

“Jeg ville ikke have en chance i konkurrencen. Jeg tror den gængse Matador-seer ville kunne svare på to eller tre spørgsmål, men Anne-Marie er hardcore. Det er er en kunst at finde på spørgsmål, der kan give hende problemer,” siger Nicolai Fabian.

Har set ’Matador’ over 50 gange

Klokken er to om eftermiddagen, og finalen skal til at begynde. Det er Hr. Varnæs og Oberst Hackel, der er konferencierer på begivenheden, mens Nicolai Fabian sidder klar ved dommerbordet.

De seks deltagere får stillet 10 spørgsmål. Efter hvert spørgsmål skriver hver deltager svaret på en tavle, og dommeren bedømmer herefter hvert svar og uddeler point. Efter 10 spørgsmål og svar er der pause, hvor dommeren eliminerer to af deltagerne.

I pausen står Marlene Jakobsen og ser en smule nervøs ud. Hun er med sine 31 år finalens yngste deltager. Trods sin unge alder har hun set serien over 50 gange. Alligevel var der ét spørgsmål, hun ikke kunne svare på.

“Jeg er ikke helt tilfreds. Jeg vidste, at Ib Mossin har været med i to afsnit, og at det ene var afsnit 20. Men jeg kunne simpelthen ikke huske, hvilket det andet var, og så ramte jeg ved siden af.”

Marlene Jakobsen får ligesom mange af de andre finalister et par opmuntrende ord med fra venner og familie, før hun igen skal indtage sin plads på stolerækken foran Korsbæk Bank i Algade. To deltagere har svaret forkert på tre spørgsmål og er ude af feltet. Marlene Jakobsen er iblandt de fire tilbageværende konkurrenter.

11,50 kroner gjorde forskellen

Pausen er slut og Hr. Varnæs sætter sidste runde i gang. Fra nu af vil ethvert forkert svar betyde et øjeblikkeligt farvel til deltageren. Det er nu, den ægte matador af Korsbæk skal findes.

Efter to spørgsmål er yderligere to deltagere elimineret. Tilbage er Marlene Jakobsen og den forsvarende mester Anne-Marie Sjølander. Spørgsmålet lyder: ‘Hvilket beløb giver grisehandleren Mads i håb om held og lykke efter et køb til Ellen på den første åbningsdag?’

Bortset fra den sagte vind i træerne og de fjerne skrig fra forlystelserne er der musestille i Algade, mens Marlene og Anne-Marie tænker, så det knager. Efter lidt tid bliver tavlerne vendt, og to svar kommer til syne. Marlene har skrevet ‘20 kr.’, mens Anne-Marie har skrevet ‘8.50’.

Det rigtige svar er 8,50, og Anne-Marie Sjølander kan igen kalde sig ”Korsbækmester”, mens Marlene Jakobsen må ærgre sig. Misforståelsen kommer af, at grisehandleren i serien betaler Mads Skjern med en tyver, men altså får byttepenge tilbage, således at han har betalt 8,50 kroner. Det er altså præcis 11,50 kroner, der adskiller de to konkurrenter.

Som at læse til eksamen

Efter finalen er Anne-Marie Sjølander henrykt:

“Jeg er helt rundt på gulvet. Det er slet ikke til at forstå. Feltet var så stærkt, så stærkt i år. De andre holdt længe ved, og jeg blev helt bekymret for, om jeg ville vinde,” siger hun.

Når hun bliver spurgt ind til hemmeligheden bag sin sejr, forklarer Anne-Marie, at hun ikke bare ligger og slapper af, når hun ser Matador.

“Jeg tager notater, når jeg ser serien. Jeg har altid haft flair for at finde de væsentlige detaljer, og jeg har også altid klaret mig godt til eksamener. Inden finalen sidste år, havde jeg set Matador 10 gange. Jeg har set serien to gange mere siden da, for at kunne forsvare mit mesterskab, og det gik jo meget godt.”

Herunder kan du teste din ’Matador’-viden i vores quiz, og se om du kan dyste med, næste gang Korsbækmesteren skal kåres:

Facebook
Twitter