Kan klassisk være cool?

DR Kultur havde i samarbejde med P2 Klassisk og ’Musikariet’ inviteret 2500 unge fra landets 10. klasser og ungdomsuddannelser til klassisk koncert. De mange fordomme om klassisk musik skulle diskuteres – og aflives.

  • 2500 unge mennesker fra landets 10. klasser og ungdomsuddannelser deltog i fredags i klassiske koncerter efterfulgt af debat om klassisk musik for unge. Jacob Riising var vært under koncerterne. (Foto: Torben Kloster © DR)
  • Et af formålene med arrangementet var blandt andet at kaste lys over nogle af de fordomme, som mange unge har over for klassisk musik – og forhåbentlig aflive nogle af dem. (Foto: Torben Kloster © DR)
  • En tilsyneladende tilfældig fra publikum blev hevet op på scenen, fordi han skulle dirigere DR Symfoniorkestret. (Foto: Torben Kloster © DR)
  • Den unge fyr, der i øvrigt hed Benjamin, formåede faktisk at få DR Symfoniorkestret til at spille ganske glimrende. Det viste sig dog, at orkestret spillede efter Koncertchefen, hvilket uden tvivl har haft en betydning for kvaliteten. (Foto: Torben Kloster © DR)
  • Mens Benjamin dirigerede måtte den spanske dirigent Antonio Mendes pænt vente ved siden af. (Foto: Torben Kloster © DR)
  • Nogle af de unge nød godt af, at mobiltelefoner gerne måtte være tændte under koncerten. (Foto: Torben Kloster © DR)
  • Efter koncerten kunne man vinde en knallert 45. Det kunne man gøre, hvis man greb den kyllingefilet, som Jacob Riising ville skyde ud til publikum gennem et tøndebånd. Jacob Riising skulle skyde, når de to bækkener i baggrund blev slået sammen. Det blev dog ikke til noget, da manden med bækkenerne skulle på toilettet. (Foto: Torben Kloster © DR)
  • Kyllingefileter og en knallert 45 havde de unge nok alligevel ikke regnet med at se under en klassisk koncert. (Foto: Torben Kloster © DR)
  • Efter koncerten var der inviteret til debat i Studie 2, hvor mere end 400 deltog. Her kunne man ytre sin holdning til klassisk musik og komme med forslag til, hvordan det kunne være mere attraktivt for unge. (Foto: Torben Kloster © DR)
1 / 9

DR Kultur havde i samarbejde med P2 Klassisk og 'Musikariet' inviteret 2500 unge fra landets 10. klasser og ungdomsuddannelser til klassisk koncert. De mange fordomme om klassisk musik skulle diskuteres - og aflives.

En high five og to knyttede næver, der støder sammen.

"Det var faktisk meget fedt."

Et par drenge i løse bukser, med kasketter på skrå og høretelefoner om halsen er netop trådt ud fra en klassisk koncert i Koncerthuset i København. En utraditionel én af slagsen, jovist, men musikken var dog stadig klassisk.

2500 unge mennesker fra landets 10. klasser og ungdomsuddannelser deltog i to klassiske koncerter i fredags i Koncerthuset. Koncerterne var arrangeret af DR Kultur i samarbejde med P2 klassisk og 'Musikariet', og målet var at udfordre de unges fordomme om klassisk musik. Jacob Riising, der var vært ved arrangementet, gjorde da også sit til at gøre det anderledes.

"Sørg nu for, at jeres telefoner er tændte. Der er ikke noget værre end at sidde til koncert og så spekulere på, om man går glip af alt muligt på Facebook. Men sæt dem lige på lydløs, okay?" lød det i værtens indledning, hvorefter han tilføjede:

"I øvrigt har jeg sat nogle brede vagter med kamphunde foran alle dørene, så jeg er sikker på, I ikke flygter."

"Spil noget vi kender"

Efter koncerterne dannede Studie 2 i Koncerthuset rammerne for en diskussion om klassisk musik. Kasper fra Albertslund var positivt overrasket over det, de netop havde hørt i Koncertsalen.

"Det var så ægte. Der var ikke nogle computere eller noget inde over, de sad bare lige dér på gulvet og lavede det hele."

Diskussionen skulle løfte sløret for, hvad de unge kunne lide ved klassisk musik, og hvad man kan gøre for at få flere unge til at høre klassisk.

"Der burde være en masse gratiskoncerter. Eller i hvert fald billige, det er nogle gange alt for dyrt at tage ind at høre klassisk musik," lød det fra salen.

"Hvis der nu var nogle koncerter, hvor de spillede musikken fra 'Ringenes Herre' eller 'Star Wars', så ville jeg helt sikkert møde op," kom det fra en anden.

"Ja, ligesom nu her, hvor de spillede noget af musikken fra Harry Potter-filmene. Dér følte jeg virkelig, at jeg selv gik på Hogwarts. Det var sygt fedt," tilføjede Mikkel fra Bellahøj.

Ung, overrasket dirigent

Til koncerterne, som de 2500 fra landets 10. klasser og ungdomsuddannelser deltog i, blev der netop spillet musik fra Harry Potter-filmene. Dirigenten var den spanske Antonio Mendes, der tidligere i år blev nummer to i DRs Malko-dirigentkonkurrence. Det viste sig imidlertid, at han ikke skulle dirigere hele koncerten.

"Jeg ved, at der er en ude blandt publikum der hedder Benjamin. Benjamin fra Brændstrupvej. Vil du lige komme ned til mig?" spurgte Jacob Riising og pegede mod midten af første balkon, hvorefter en ung fyr i stor sweatshirt og et par hovedtelefoner i ørerne bevæger sig usikkert ned mod scenen.

"Hej Benjamin. Nå, er du klar til at dirigere et symfoniorkester? Jeg gjorde det jo i programmet 'Maestro' sidste år, som jeg faktisk gik hen og vandt. Næsten. Nu får du først lige lov til at se, hvor god man kan blive," lød det fra Jacob Riising.

Herefter begyndte han at dirigere DR Symfoniorkesteret. Han fik dog ikke orkesteret til at lyde meget bedre end et par lange negle, der ridser ned af en skoletavle.

"Ja, der kan du se, hvor svært det er. Så held og lykke," sagde Jacob Riising og småfnes, da han gav Benjamin taktstokken i hånden.

Klassisk musik kan ikke følge med

Hele arrangementet var et forsøg på at levere klassisk musik i nogle rammer, som de unge på for eksempel ungdomsuddannelserne falder for. Det står nemlig sløjt til med interessen for klassisk musik hos unge danskere. Rapporten 'Danskernes Kulturvaner 2012', som Epinion og Pluss Leadership har lavet for Kulturministeriet, viser nemlig, at den klassiske musikgenre sakker bagud i forhold til andre genrer.

11 procent af de 15-19 årige svarer, at klassisk musik er den genre, de lytter mest til. Pop og rock scorer klart højere procenter for den samme aldersgruppe. Danskerne over 70 år svarer noget anderledes. Her fortrækker hele 58 procent strygere, slagtøj og Stradivariusser.

Klassisk musik har også udfordringer, når det kommer til koncerter. Undersøgelser i 'Danskernes Kulturvaner 2012' viser nemlig, at 17 procent af de adspurgte har været til klassiske koncerter det seneste år, hvorimod næsten halvdelen har været til en rytmisk koncert i løbet af de sidste 12 måneder.

En ny Maestro

Tilbage i Koncertsalen var Benjamin efterhånden ved at være klar til at svinge dirigentstokken. Til manges store overraskelse lød orkesteret dog ganske nydeligt. Han dirigerede en hel lille symfoni, og da han sluttede, udløste det et storslået bifald fra salen. Jacob Riising kom noget overrasket hen til ham.

"Det må jeg sige. Det klarede du sgu da meget godt. Men Benjamin: Det er jo heller ikke første gang, du beskæftiger dig med klassisk musik. Selv om du gerne vil ligne en, der kun hører hiphop, så fylder klassisk musik meget i dit liv. Vi har nemlig været hjemme ved dig for at se lidt på dit værelse. Følg med på skærmen deroppe."

Jacob Riising pegede op på storskærmen over symfoniorkesteret, hvor et lille parcelhus tonede frem. I døren stod Benjamins forældre sammen med Jacob Riising. Han havde nemlig været på besøg for at kigge på Benjamins værelse. I klippet viste han rundt på værelset, hvor der både lå dirigentstokke og -tøj. På sengen lå der dog en mere traditionel drenge-ting - et M-blad. Men da Jacob Riising åbnede bladet, så han, at alle sider i bladet var erstattet af påklistrede nodepapirer med klassiske numre.

"Så Benjamin, når du siger, at du ikke beskæftiger dig med klassisk musik, så er det jo løgn. Og det er en god ting, for man kan nemlig bruge klassisk musik til en hel masse. For eksempel får man ofte ret mange cd'er for ret få penge. Dem kan man jo bruge til at skrabe is af sin bilrude og på den måde blive cool med klassisk," lød det fra Jacob Riising, der pegede på flere fordele ved klassisk musik:

"Det gode er også, at man bare kan kopiere løs af musikken, fordi meget af den klassiske musik er så gammel, at der ikke længere kommer nogle ophavsrettigheder i vejen."

Til den efterfølgende debat i Studie 2 formulerede en af koncertdeltagerne styrken ved klassisk musik på følgende måde:

"Jeg bruger klassisk musik til at komme i den rigtige stemning. Det kan være, når jeg skal slappe af efter en lang dag, eller når jeg skal koncentrere mig meget til en eksamen. Klassisk musik kan få mig i lige præcis den stemning, jeg har brug for - den rigtige stemning."

Alle de inputs, som de unge koncertdeltagere kom med i løbet af dagen, tog DR Kultur til sig og lagde i sit skuffedarium med ideer til, hvordan man når den yngre generation med klassisk musik.

"Der kom rigtig mange fremragende spørgsmål og kommentarer. Mange havde en rigtig god og reflekteret tilgang til klassisk musik, så det er helt sikkert noget vi kan tage med os og arbejde videre ud fra," sagde Dorte Bennike, der er projektleder for 'Musikariet', som arrangerer musikoplevelser for børn og unge.

Facebook
Twitter