Kan man spille rollen som sig selv? DR-producer Kasper Lange gør det i ’Borgen’

Søndag var der premiere på den nye sæson af dramaserien ’Borgen’. Kasper Lange har medvirket i alle sæsonerne af DR-serien. Han fortæller, hvordan han ved et tilfælde fik rollen som tv-producer, og hvordan han har bidraget til serien – både som skuespiller og tv-ekspert.

Kasper Lange er tilbage i rollen som produceren Dan Vestergaard fra TV1 Nyhederne i den nye sæson af 'Borgen'. (Foto: © Mike Kolloffel, ©Mike Kollöffel)

Det er de færreste skuespillere, der gennem deres karriere prøver at spille rollen som dem selv. Kasper Lange har arbejdet som producer i DR i 24 år, og han har stået bag tv-produktioner til et utal af store begivenheder. Senest har han produceret programmet ’Mary 50 år – Man kan kun være sig selv’ i anledning af Kronprinsessens 50-års fødselsdag.

På en aftenvagt i 2009 møder han Søren Kragh-Jacobsen, der er konceptuerende instruktør på de første afsnit af den første sæson af ’Borgen’. Han er på besøg i DR for at følge produktionen af TV-Avisen. Kasper Lange byder instruktøren velkommen i tv-verdenen, og viser ham alt, der er værd at vide, når man producerer live-tv.

Det tilfældige møde bliver startskuddet til, at Kasper Lange får en tilbagevendende rolle i Adam Prices dramaserie.

Kasper Lange griner og fortsætter:

- Og det havde jeg jo ingen forudsætninger for at kunne svare på.

Kasper-Lange-dage og Dan-Vestergaard-dage

Karakteren Dan Vestergaard er producer på den fiktive tv-station TV1 Nyhederne. Det betyder, at Kasper Lange spiller sammen med skuespillerne Birgitte Hjort Sørensen, Thomas Levin, Søren Malling og Lisbeth Wulff.

Og for de garvede skuespillere er Kasper Lange mere end en almindelig kollega. Han har fra tv-seriens start brugt sin ekspertise fra tv-branchen til at guide skuespillerne i, hvordan man arbejder og opfører sig på en rigtig tv-station.

- Man kan vel sige at jeg har haft ’Kasper-Lange-dage’, hvor jeg primært var tv-konsulent, og hjalp både skuespillerne og instruktørerne med at skabe et autentisk tv-miljø. Og så havde jeg ’Dan-Vestergaard-dage’, hvor jeg var skuespiller og deltog i læseprøver og manuskriptlæsninger.

Kasper Lange sammen med bl.a.skuespillerne Søren Malling (tv.) og Birgitte Hjort Sørensen (th.) under optagelserne til den nye sæson. (Foto: © Mike Kolloffel, ©Mike Kollöffel)

Og så er det jo oplagt at spørge, om Kasper Lange også har været med til at producere ’Borgen’:

- Jamen, det er jo lidt teknisk, men jeg har faktisk produceret materiale, der bruges internt i serien. Altså de indslag, der bliver laves på TV1 Nyhederne, som Birgitte Nyborg og hendes familie ser i fjernsynet hjemme i stuen. Det har jeg produceret, men jeg har ikke været med til at producere serien ellers.

De fleste ville tro, at det er svært at spille en rolle, hvor man blot skal være sig selv. Men Kasper Lange mener, at det var en fordel, at han kunne bruge sin arbejdserfaring til at give karakteren troværdighed.

Han fortæller, at det virkede ret naturligt at leve sig ind i den fiktive verden, da TV1 Nyhederne på mange måder minder om hverdagen på TV-Avisen.

- I de scener, hvor vi var mange, var det let for mig at leve mig ind i rollen. Skuespillerne er så professionelle, at det ikke var et problem for mig at spille med. Det var langt sværere, når vi optog scener, hvor jeg sad i kontrolrummet alene. Der skulle jeg selv få tingene til at ske.

En ‘once in a lifetime’-oplevelse

For Kasper Lange har det været ganske særligt at være en del af ’Borgen’.

Skuespillet er vokset på Kasper Lange, og karakteren Dan Vestergaard får da også flere replikker, som sæsonerne skrider frem.

- Jeg synes jo, at det er supersjovt, og fik jeg muligheden for at være med i andre roller, ville jeg sige ja. Men jeg tror desværre ikke, at der er så mange roller som mandlig skandinavisk tv-producer, griner han.

Han er glad for, at der i ’Borgen’ er blevet skabt et univers, hvor tv-branchen vises frem i et autentisk format. Og han har også modtaget mange roser fra flere folk i branchen. Kollegaer fra BBC har kontaktet ham og rost miljøet omkring TV1 Nyhederne.

Kasper Lange ved ikke, hvor mange minutter han er med på skærmen, og han har heller ikke set nogle af de nye afsnit. Ligesom mange af os andre glæder han sig til at følge med, når den nye sæson snart ruller over skærmen.

  • Den nye sæson, ’Borgen – Riget, Magten og Æren’ kan ses på DR1 hver søndag klokken 20.00 og på DRTV fra fredag klokken 6.00.