Klimatosse blev 'Årets Ord 2019'

Det afgjorde en fagjury fredag formiddag i P1-programmet ’Klog på Sprog’, som blev sendt direkte fra Nordfyns Gymnasium i Søndersø på Fyn. Her overværede flere hundrede unge udsendelsen.

  • Juryen bag kåringen af 'Årets Ord 2019', som blev fundet på Søndersø Gymnasium på Fyn. Med til at træffe afgørelsen var direktør for Dansk Sprognævn Thomas Hestbæk Andersen, ledende redaktør ved Den Danske Ordbog Henrik Lorentzen, forfatter Dy Plambeck, forfatter og folkeskolelærer Geeti Amiri og Adrian Hughes, der er vært på P1’s ’Klog på Sprog’ Foto: Lasse Samsøe Borch.
  • Eleverne på Søndersø Gymnasium overværede og medvirkede i kåringen af 'Årets Ord 2019'. Foto: Lasse Samsøe Borch.
  • Adrian Hughes var vært for 'Klog på sprog', hvor ordet blev fundet. Foto: DR.
1 / 3

’Klimatosse’ er ’Årets Ord 2019’.

Det afgjorde en fagjury fredag formiddag i P1-programmet ’Klog på Sprog’, som blev sendt direkte fra Nordfyns Gymnasium i Søndersø på Fyn. Her overværede flere hundrede unge udsendelsen.

’Årets Ord’ er et samarbejde mellem Dansk Sprognævn og P1-programmet ’Klog på Sprog’. Med til at træffe afgørelsen var direktør for Dansk Sprognævn Thomas Hestbæk Andersen, ledende redaktør ved Den Danske Ordbog Henrik Lorentzen, forfatter Dy Plambeck, forfatter og folkeskolelærer Geeti Amiri og Adrian Hughes, der er vært på P1’s ’Klog på Sprog’.

1500 forslag kom ind

I den seneste tid har befolkningen kunnet indsende forslag, og DR og Dansk Sprognævn har modtaget bidrag fra godt 1500 danskere. Ikke mindst klimarelaterede ord fyldte meget blandt årets indkomne forslag.

Efter at have vurderet ordene traf juryen sit endelige valg blandt ni nominerede ord. Med til det sidste var ordene flyskam, minimumsnomineringer, el-løbehjul, kønsneutral, skrivebordstomat, forståelsespapir, krænkelsesparat, pandalåner og klimatosse. Ordet klimatosse blev sagt af folketingsmedlem Pia Kjærsgaard efter Europa-Parlamentsvalget tidligere i år.

Det er 12. gang, DR og Dansk Sprognævn udpeger ’Årets Ord’, men i udlandet har kåringen fundet sted meget længere. I Tyskland har Gesellschaft für Deutsche Sprache for eksempel gjort det siden 1971, mens England og Frankrig har gjort det siden henholdsvis 2004 og 2005. De senere år er for eksempel Norge og Ukraine kommet med i ordkåringen i 2012 og 2013.

Sidste år blev stak ordet ’hvidvask’ af med sejren, mens ordet ’kvindelandsholdet’ gjorde det året før.