Klokken ringede ind til ’Metalskolen’: ’Det er fedt at være anderledes’

Tirsdag inviterede DR Musikariet hundredvis af børn og forældre indenfor i mørket, da Carsten Holm og et oplagt band førte hele familien gennem fire årtiers kulsort musikhistorie.

  • Publikummet så noget anderledes ud end til en traditionel metalkoncert, da 'Metalskolen' bød både børn og voksne velkommen. (Foto: Sebastian Alexander Skousgaard)
  • Bandet 'Openhell' er Copenhell-festivalens husorkester, og på dagen bød de på musik fra mange årtiers metalhistorie. (Foto: Sebastian Alexander Skousgaard)
  • 'Sig hej til Jimi Hendrix, børn'. Musikerne på scenen blev også brugt under showet, når kendte musikere skulle have et ansigt. (Foto: Sebastian Alexander Skousgaard)
1 / 3

Tirsdag i DR Koncerthusets Studie 2 står i de sorte t-shirts tegn. Logoer fra bands som ’Iron Maiden’, ’Obituary’ og ’Metallica’ pryder de fremmødtes torsoer. Det kunne umiddelbart ligne et typisk metalpublikum, men ikke alt er, som det plejer at være.

Klokken er 10 om formiddagen, fadøl og drinks er udskiftet med popcorn og cola, og gennemsnitsalderen må siges at være lidt lavere end til de fleste andre metalarrangementer.

Dagens lektion er nemlig ikke bare en koncert, men en såkaldt ’Metalskole’, hvor børn fra 5-12 år kan stifte bekendtskab med den tunge og dystre musik i selskab med deres forældre.

I over fem år har Carsten Holm været vært på projektet og også denne formiddag står han klar til at styre slagets gang på scenen.

- DR Musikariet har tidligere lavet arrangementer med jazz og klassisk, og på et tidspunkt fik nogen idéen om, at der også skulle laves et arrangement med metalmusik. De kontaktede mig og Copenhell-festivalens husorkester, ’Openhell’, som kan spille stort set, hvad det skal være, og jeg har lavet det her show lige siden, siger Carsten Holm.

Horn og Hendrix

Klokken 10 præcis sænkes lyset, og dagens show kan begynde. Høreværnene strammes, og ørepropperne sættes i, for allerede fra start står det klart, at formiddagens musik er i det tungere hjørne. Bandet åbner med et medley af sange fra 60’erne, der varslede metallens snarlige opblomstring, og mens numre af ’Cream’ og Jimi Hendrix diskes ud fra scenekanten, rocker både børn og voksne med på gulvet.

Carsten Holm er en erfaren vært og musikformidler, og i løbet af showet blev der fortalt historier om alt fra dumme trolde til Torben Ulrichs tenniskarriere. (Foto: Sebastian Alexander Skousgaard)

Carsten Holm, der til daglig er vært på P4 og P6 Beat, fungerer i dag som skolelæreren, der underviser og fortæller historier mellem numrene, og allerede fra start ligger det fast, at denne skole ikke er som alle andre.

- Nu kan jeg se, at nogle af jer rækker en finger i vejret, og det er sådan set fint nok. Men i den her skole rækker vi ikke kun én finger op, men to, oplyser Carsten Holm, hvorefter de karakteristiske djævlehorn demonstreres.

Lektionen i ’Metalskolen’ er opbygget kronologisk og bevæger sig fra 60’erne frem til i dag, hvor genren har spredt sig i alskens forskellige retninger og nye kunstnere fortsat tager musikken nye steder hen.

Kulsort musik i børnehøjde

På scenen lægger Carsten Holm ud med at fortælle historien om guitaristen Tony Iommi fra bandet ’Black Sabbath’. Han var en dreng, der var meget glad for at gå i skole og som også arbejdede på en fabrik. En dag fik han skåret det yderste af to af sine pølser (fingre) af i en ulykke og blev meget ked af det, for han troede ikke, at han nogensinde kunne spille guitar igen. Dog fandt han ud af, at det hjalp at tage metaldutter på fingrene og stemme guitaren ned, hvilket blev startskuddet til metallen, som vi kender den i dag.

Og den slags historier spiller en helt særlig rolle i showet.

- Vi kunne sige mange ting om Black Sabbath, som de fleste mener er grundstenen for metallens oprindelse. I stedet tager vi udgangspunkt i deres guitarist og bygger fortællingen op om ham. Når man har med børn at gøre, skal man passe på med at ville for meget, for historierne bliver typisk kun bedre af, at de er simple og nemme at huske, siger Carsten Holm.

Musikerne fra 'Openhell' havde i dén grad haft lektier for og bød på alt fra grunge til dødsmetal. (Foto: Sebastian Alexander Skousgaard)

I dagens anledning spiller en af musikerne fra bandet rollen som den legendariske guitarist Tony Iommi på scenen for at sætte et ansigt på navnet, og holdet har tænkt meget over, at showet skal give mening for børnene.

- Det fungerer godt at koble musikken op på personerne på scenen, så der er et konkret billede på, hvem de egentligt er. Sådan nogle jordnære historier, der gør musikken og personerne relaterbare. Hvis vi begynder at snakke om udstyr eller forskellige nuancer i lyden, så er der ikke mange børn, der får noget ud af det, men personer kan alle forholde sig til, siger Carsten Holm.

Norske trolde og sure mænd

Mens Carsten Holm på scenen bevæger sig længere og længere frem i tiden, udvikler musikken sig i en tungere og vildere retning. Blandt andet kommer ’verdens sureste mand’ i form af Phil Anselmo fra 'Pantera' løbende ind på scenen og giver fingeren til det hele.

Lyset sænkes, mens Carsten Holm fortæller om en gruppe dumme trolde, der løb rundt og brændte kirker ned oppe i Norge. En reference til den første norske black metal-bølge i 90’erne, hvor vold, kirkeafbrændinger og mord gjorde metallen farlig og beskidt.

- Jeg har et par gange sagt til de her arrangementer, at nogen i Norge gik rundt og slog hinanden ihjel. Og der kunne jeg godt mærke, at jeg bevægede mig ud ad en tangent, som ikke var så heldig. Nu pakker vi det mere ind i historiefortælling og fortæller om de her trolde, der boede oppe i Norge, for det er jo vanvittigt, det der egentligt foregik. Vi gør meget ud af at dykke ned i selve arven – hvor kommer de forskellige afarter af metal egentligt fra?

Dagens arrangement er et familiearrangement, hvor både børn og forældre er mødt op, og ifølge Carsten Holm spiller forældrene en særlig rolle.

- Det er typisk forældrene, der har dedikationen til metal og meget sjældent børnene, der hiver deres forældre med ind. Derfor er der en helt anden type modtagelse, end når vi kun optræder for skoleklasser, og når jeg nævner et bandnavn som Slayer, kommer der gerne et brøl fra fædrene i salen, for de ved godt, hvad der skal ske, siger han.

Et unikt fællesskab

Og han får ret, for da Slayer nævnes, resulterer det i stor jubel fra det voksne publikum. Dagens arrangement er ved at gå på hæld, og til tonerne af ’Highway to Hell’ med AC/DC inviterer lærer Holm alle børnene op på scenen, hvor der hoppes, danses og kastes djævlehorn til den store guldmedalje. Det fællesskab, som metallen udgør for mange mennesker, spiller en stor rolle for Carsten Holm.

- Verden er stor og sær, og der findes fandeme mange mærkelige musikting og kulturting, men det er fedt at opnå en erkendelse af, at man ikke behøver være ligesom alle andre. Man må gerne høre noget musik, der stikker ud eller gå i en sort t-shirt med et ulæseligt logo. Det kan både være metal, men det kan også være så meget andet, siger han og fortsætter:

- Det er fedt at være anderledes, og der skal være plads til at nørde og gå op i ting, som ikke nødvendigvis er det, alle andre går op i. Det, synes jeg, er vigtigt at få fortalt til børnene.

Til slut blev alle børn inviteret op på scenen til et afsluttende nummer. (Foto: Sebastian Alexander Skousgaard)

Tilbage i salen er lektionen forbi, og tilfredse forældre trasker afsted med smil på læben og trætte børn over skulderen. Snakken går lystigt om den musik, der netop er blevet spillet, og Carsten Holm håber da også, at showet kan være med til at tænde en form for nysgerrighed.

- Jeg forventer ikke, at alle stryger hjem og hører hele heavy metallens historie igennem, men det fede kunne være, at der bliver snakket lidt om, hvad der er sket i showet og de historier, vi fortæller. For de yngste børn vil historierne nok stå som det stærkeste, men for de lidt ældre håber jeg, at de tager noget musik med derfra. Måske går de hjem og går på opdagelse i fars pladesamling eller mors playlister og finder noget ny musik. Det ville være stort, siger Carsten Holm.

FacebookTwitter