Kom bag om valget: De får resultaterne ud til befolkningen

På valgaftenen omdanner Kenneth Brøckner Barslund rå data fra KMD til konkrete valgresultater, mens Jørgen Eske og Andreas Graulund står bag en speciel resultatskærm, der præsenterer seerne for de lokale resultater.

Kenneth Brøckner Barslund, Jørgen Eske og Andreas Graulund glæder sig over den ekstra dimension, det er at arbejde med en stor valgaften. (Foto: Lars Møller Hansen)

Til daglig befinder front end-udviklerne Andreas Graulund og Jørgen Eske sig i hver deres del af landkortet. Andreas Graulund webudvikler til dr.dk i DR Byen, og Jørgen Eske programmerer i DR Aarhus til store events som OL og EM. Men den seneste tid har de samarbejdet om at udvikle en speciel resultatskærm til tv, der til kommunal- og regionalvalget præsenterer seerne for resultater fra netop deres område. Skærmløsningen bliver brugt i alle otte tv-studier på valgaftenen, uanset om det er i DR Byen, Støvring eller Nykøbing Falster. Tv-billedet på skærmen styrer værterne via en tablet.

- Resultatformidlingen zoomer ind lokalt og regionalt, så valgudsendelsen kommer til at have et studie i DR Byen, der giver et samlet overblik, samt syv valgcentre rundt omkring i Danmark, der alle kan zoome ind og udvælge interessante trends i en kommune eller i det enkelte parti, mens det er allermest aktuelt, siger Andreas Graulund.

Skulle man få den tanke, at det lyder simpelt at føre billedet fra en tabletskærm op på en større skærm, kan man godt tro om igen. Det har nemlig krævet særlig kodning at sørge for, at de to skærme samarbejder på den helt rigtige måde, når det samtidig skal bruges til direkte tv.

- Basalt set består løsningen af to versioner af den samme side – en til tabletten, der styrer visningen, og en til tv-skærmen, der blot følger med. Så det er ikke så klassisk webside-agtigt, men er mere en samlet applikation. Det bliver tv-folkene glade for, for så kommer det ikke op på tv’et, hvis man trykker på den forkerte knap på tabletten, mens hele landet ser med, forklarer Andreas Graulund.

Sindssygt unikt

Selv for en medarbejder som Jørgen Eske med 25 år og et hav af projekter bag sig i DR har det været en spændende udfordring.

- Der har været en masse ny læring for os, og det har især været en stor udfordring at forbinde skærmene på den helt rigtige måde og få kortene til at vise de rigtige data. Eksempelvis er det en borgmester, største parti eller et partis fremgang i den enkelte kommune, man kommer til at se på kortene, fortæller Jørgen Eske.

Udover de tekniske aspekter mener Andreas Graulund, at det giver projektet en ekstra dimension, at skærmen skal bruges på en valgaften. - Det er sindssygt unikt, at jeg er i en virksomhed, hvor jeg også kan webudvikle noget, som skal på tv og ikke ’bare’ på internettet. Som front end-udvikler er man mellemmand på et smukt ægteskab mellem design og kode, og som Steve Jobs (Apples stifter, red.) engang sagde, så er design ikke kun hvordan det ser ud; design er, hvordan det fungerer. Det er selvfølgelig altid vigtigt. Men missionsmæssigt er det en ekstra stor ting at være med til at formidle valg, og hvad der sker i det danske demokrati, så det er fedt, at skærmen bidrager til det.

Holder styr på valgets resultater

Når de første resultater for kommunal- og regionalvalget præsenteres på DRTV og DR1 tirsdag, spotter du måske dataknuseren Kenneth Brøckner Barslund i baggrunden.

Han vil nemlig sidde lige bag værterne sammen med resten af valgholdet, der alle holder øje med, at hele valgmaskinen kører, som den skal. Her vil Kenneth Brøckner Barslund koncentrere sig om at omdanne rå data fra KMD til konkrete valgresultater, der kan udkomme på alle DR’s platforme.

- Vi modtager de officielle valgdata fra KMD, der opsamler dem fra kommunerne og sender dem videre til os. Vi læser al data ind, behandler det og tæller sammen, så vi løbende kan udgive resultaterne på valgaftenen, siger Kenneth Brøckner Barslund, der er IT-konsulent i DR Teknologi.

Det er første gang, han behandler data til et kommunal- og regionalvalg, men gennem sine 12 år i DR har han både været med til at behandle valgdata til folketingsvalg og europaparlamentsvalg.

- Det er altid spændende og nervepirrende, og man sidder i mange timer og venter. Det er selvfølgelig spændende at se, hvornår de første resultater kommer. Det er typisk de mindre valgsteder, der først får talt sammen og videregivet data, forklarer Kenneth Brøckner Barslund.

Selvom han tager opgaven med ophøjet ro, glæder han sig også til en anderledes dag på kontoret.

- Det er sjovt at være med i det liv, der er i valgstudiet som alternativ til en helt almindelig arbejdsdag. Man møder kolleger, man ellers ikke samarbejder med til daglig. Den dag handler det bare om formidling af valg, og der er ikke noget andet, der trumfer det.

Hør mere om DR’s arbejde med resultatskærmen i videoen:

FacebookTwitter