Kom med bag kameraerne da hele Danmark fejrede Jonas Vingegaard

Vi var med hele dagen, da Jonas Vingegaard blev fejret på Rådhuspladsen og i Tivoli i København. Mød DR-folkene bag produktionen og få et indblik i de mange funktioner, der er i spil, når der sendes flere timers live-tv.

Kåre Quist og Josefine Høgh bliver hjulpet af makeup-artist Morten Kongsbak og lydassistent Simon Hartvig inden live-udsendelsen fra Rådhuspladsen i København. (Foto: © Sofie Gerdes ​)

Rådhuspandekager, gule blomsterbuketter og jublende fans med danske flag. Onsdag eftermiddag blev cykelrytteren Jonas Vingegaard hyldet for sin Tour de France-sejr på Rådhuspladsen i København.

Kom med bag optagelserne og mød de vigtige medarbejdere, der står bag de mange timers live-tv. Mød lydassistenten og fotograferne, som har styr på optagelserne. Se hvordan stylister og sminkører gør værterne klar til skærmen, mens runnerne sørger for, at der er mad og drikke til hele produktionsholdet. Og kom med i OB-vognen, hvor produceren, lydteknikere og tekniske koordinatorer får lyd og billeder ud til seerne.

09.00: De første fans møder op på Rådhuspladsen

 • DR's produktionshold gør klar til dagens udsendelse. Betina Johnbeck står bag det gule bord og hjælper til. (Foto: © Sofie Gerdes)
 • Flere fans er mødt op allerede fra morgenstunden for at få en god plads. (Foto: © Sofie Gerdes)
 • Betina Johnbeck har det store overblik. (Foto: © Sofie Gerdes)
 • Stille og roligt ankommer flere og flere fans op ad formiddagen. (Foto: © Sofie Gerdes)
 • De har travlt i merchandise-butikken. Mange glade fans vil have en gul trøje, når Jonas Vingegaard ankommer til Rådhuspladsen. (Foto: © Sofie Gerdes ​)
1 / 5

Klokken 09.00 har de første fans fundet deres plads på Rådhuspladsen. I merchandise-butikken har de travlt, for der er mange, som skal have fat i en gul trøje, inden Jonas Vingegaard skal hyldes senere på eftermiddagen.

De første DR-folk har allerede været i gang i et par timer, og studiet står klar til, at Josefine Høgh og Kåre Quist kan sende live fra klokken 10.30.

Betina Johnbeck er produktionsleder, og både hun og de andre medarbejdere har haft travlt den sidste uges tid.

- Der har selvfølgelig været travlt, for vi har skullet sætte mange timers tv sammen på kort tid. Men da Jonas sidste onsdag vandt etapen på Hautacam, begyndte vi at forberede os på den store fejring, fortæller hun.

10.10: Kåre Quist og Josefine Høgh ankommer til studiet

 • Kåre Quist ankommer til DR-studiet. (Foto: © Sofie Gerdes)
 • En kort briefing fra Betina Johnbeck.
 • Josefine Høgh ankommer.
 • Et glædeligt gensyn efter Josefine Høgh er tilbage fra barsel.
1 / 4

- Ej, hvor er du flot! Og så står jeg bare her i mit almindelige kedelige jakkesæt, udbryder Kåre Quist, da Josefine Høgh kommer ud fra Rådhuset og ind i det studie, DR har etableret på Rådhuspladsen.

Der er små 20 minutter til, at DR begynder den cirka otte timer lange udsendelse fra fejringen af Jonas Vingegaard. Josefine Høgh er lige kommet tilbage fra barsel, og Kåre Quist har erstattet en syg Johannes Langkilde, så de to værter har ikke haft tid sammen frem mod udsendelsen. Heldigvis er det to rutinerede værter, og hurtigt får de gennemgået dagens program og er snart klar til de mange timers live-tv.

10.20: Manglende cue cards og gule studieballoner

 • Simon Hartvig får styr på mikrofonerne. (Foto: © Sofie Gerdes ​)
 • Simon Hartvig får styr på mikrofonerne. (Foto: © Sofie Gerdes ​)
 • Simon Hartvig får styr på mikrofonerne. (Foto: © Sofie Gerdes ​)
 • Andreas Kongen Møller er rekvisitør, og han har styr på detaljerne i studiet. (Foto: © Sofie Gerdes ​)
1 / 4

Et kort sekund opstår en lille panik blandt produktionsholdet. Værterne mangler deres cue cards (talepapirer), da de er havnet i Tivoli i stedet for på Rådhuspladsen. Betina Johnbeck er på sagen og er løbet en Tivoli-medarbejder i møde for at hente kortene. I mellemtiden arbejder lydassistenten Simon Hartvig på højtryk for at gøre mikrofoner og øresnegle klar, så der er lyd igennem til seerne, mens rekvisitør Andreas Kongen Møller fuldender studiet med gule balloner.

10.30: Rådhusklokkerne ringer – det er tid til live-tv

 • Kimberly Johnson og Omid Jafi er klar bag kameraerne. (Foto: © Sofie Gerdes ​)
 • 3, 2, 1 - vi er i luften. (Foto: © Sofie Gerdes ​)
 • Jørgen Søby er klar bag hovedkameraet. (Foto: © Sofie Gerdes ​)
 • Dagens første gæster er Brian Holm og Morten Bennekou. (Foto: © Sofie Gerdes ​)
 • Bag kameraet. (Foto: © Sofie Gerdes ​)
 • Kimberly Johnson har styr på nærbillederne. (Foto: © Sofie Gerdes ​)
1 / 6

Klokken slår 10.30, og live-udsendelsen begynder.

- Danmark har verdens bedste cykelrytter, så sæt masser af kaffe over og nyd dagen foran fjernsynet – det er alligevel ikke vejr til at tage på stranden, siger Kåre Quist, mens han kigger ind i kameraet.

Bag kameraerne står fotograferne Kimberly Johnson, Omid Jafi, Jørgen Søby og Mads Rasmussen, der har været på Rådhuspladsen siden klokken 07.00 i morgen.

- Jeg er normalt på udlands-redaktionen, men er kaldt ind her i dag på grund af sommerferie. Heldigvis er det jo en af de arbejdsdage, som er sjove at være en del af. Vi har været her tidligt, men vi skal heller ikke med videre i Tivoli. Der står et nyt foto-hold klar til de nye studieoptagelser, fortæller Omid Jafi.

11.15: Frokosttid!

 • Rullevognen er fuld af frokostbagels. (Foto: © Sofie Gerdes)
 • Emilie Stoffregen har lavet fine negle i dagens anledning. (Foto: © Sofie Gerdes)
1 / 2

Bag ethvert hold står der folk, som sørger for mange af de praktiske ting. Emilie Stoffregen og Marcus Quistgaard er runnere, og hele dagen sørger de for forplejning til alle på produktionsholdet. I rullevognen har de hentet frokost-bagels, og inde i et af rummene på Rådhuset har de linet op med vandflasker, frisk frugt, kaffe og andre snacks.

- I hverdagen er vi runnere på TV Avisen, og så er vi blevet bedt om at være med her i dag. Og altså, det er jo bare megasjovt. I perioder har vi lidt travlt, fordi vi både skal hente mad og hjælpe med at følge de forskellige studiegæster fra sminken og ud til værterne. Det er en dag, hvor alle er glade, og det er bare supernice at være en del af, siger Emilie Stoffregen.

11.30: Hårlak, makeup og et genbrugt jakkesæt

 • Morten Kongsbak har styr på hår og makeup. (Foto: © Sofie Gerdes)
 • Ditte Jørgensen sammen med Morten Kongsbak. Ditte Jørgensen har syet Josefine Høgh's genbrugte jakkesæt til. (Foto: © Sofie Gerdes)
 • I et lokale inde på Rådhuset gør Susan Salling værter og gæster klar til at komme på skærmen. (Foto: © Sofie Gerdes)
 • Her har hun tidligere cykelrytter Trine Schmidt i stolen. (Foto: © Sofie Gerdes)
 • Susan Salling er har gjort Trine Schmidt klar til skærmen og tager en lille pause sammen med Morten Kongsbak ude ved studiet. (Foto: © Sofie Gerdes)
1 / 5

Susan Salling er dagens sminkør, og fra lokalet på Rådhuset sørger hun for, at både værter og gæster ser fine ud på skærmen. Ude i studiet står Morten Kongsbak, der holder øje med værternes hår og makeup, og han træder til, hvis de skal shines up, eller hvis håret skal rettes til. Ditte Jørgensen er stylist i DR Kostume, og hun er ansvarlig for værternes påklædning.

- Josefines jakkesæt er genbrugt fra EM-fællessang i juni 2020. Vi forsøger jo, så godt vi kan at genbruge, det vi har, og så har vi bare syet det lidt til, så det stadig passer, forklarer hun.

11.45: En overraskelse til dagens hovedperson

 • Den tykke bog med de mange hilsner fra lytterne på P4 til Jonas Vingegaard.
 • Den tykke bog med de mange hilsner fra lytterne på P4 til Jonas Vingegaard. (Foto: © Sofie Gerdes)
 • Den tykke bog med de mange hilsner fra lytterne på P4 til Jonas Vingegaard. (Foto: © Sofie Gerdes)
 • Janus Duus-Larsen og Emil Schiønning modtager nye hilsner hele dagen. (Foto: © Sofie Gerdes)
 • De to radioværter overrækker bogen til værterne, så Josefine Høgh senere på dagen kan overrække den til Jonas Vingegaard. (Foto: © Sofie Gerdes)
1 / 5

Ved siden af studiet sidder Emil Schiønning og Janus Duus-Larsen, som de sidste tre uger har sendt ’Touren på P4’. De to radioværter har de seneste dage indsamlet hilsner fra lytterne til den nykårede Tour de France-vinder, og senere i dag skal Josefine Høgh overrække den tykke bog med hilsnerne til Jonas Vingegaard. I øjeblikket er der over 1.000 hilsner, og Emil Schiønning og Janus Duus-Larsen sidder klar de næste timer for at printe de sidste hilsner ud, så de kan komme med i bogen.

11.55: ’Det er godt, at vi tog den største vogn med’

 • Kim Nørgaard er producer, og sammen med resten af holdet i OB-vognen sørger han for, at der kommer lyd og billeder ud til seerne. (Foto: © Sofie Gerdes)
 • I sit eget rum styrer Jakob Henderson lyden. (Foto: © Sofie Gerdes)
 • Ole Jensen og Mikael Thygesen har overblik over dagens mange kameraer. (Foto: © Sofie Gerdes)
 • Ole Jensen og Mikael Thygesen har overblik over dagens mange kameraer. (Foto: © Sofie Gerdes)
1 / 4

Jonas Vingegaard er landet i Københavns Lufthavn, og jublen fra publikum kan høres helt ind i DR’s OB-vogn, som er parkeret på Vester Voldgade. I OB-vognen sidder Ole Jensen, Mikael Thygesen og Jakob Henderson. De har styr på alt det tekniske og er ansvarlige for henholdsvis teknisk koordinering samt lyd- og billedteknik, mens Kim Nørgaard er producer. Han fortæller, at det signal, som DR-sender, er et såkaldt host-signal, der går ud til alle tv-stationer i verden. I dagens anledning har DR og TV 2 samarbejdet om billederne, så TV 2 har host-signal, mens Jonas Vingegaard og hans familie lander i lufthavnen og kører mod Rådhuspladsen. DR har host-signalet i al den tid, der er fejring på Rådhuspladsen, og så tager TV 2 igen over, når festlighederne rykker videre ind til Tivoli.

Flere af medarbejderne har knoklet siden mandag morgen for at gøre udstyret klar til dagens store arrangement. Ole Jensen fortæller, at de alle fire har brugt både mandag, tirsdag og onsdag til at gøre OB-vognen klar.

- Altså, vi er jo rigtig glade for, at vi valgte at tage DR’s største OB-vogn med, for vi har virkelig haft brug for alle vores kameraer. Vi kan bruge 12 kameraer ad gangen, men vi har taget 13 med i dag, fortæller den tekniske koordinator.

12.30: Gæster og værter

 • Gennem de otte timer live-tv er der mange gæster i studiet. Her Brian Holm og Morten Bennecou. (Foto: © Sofie Gerdes)
 • Gennem de otte timer live-tv er der mange gæster i studiet. Her Brian Holm og Morten Bennecou. (Foto: © Sofie Gerdes)
 • Gennem de otte timer live-tv er der mange gæster i studiet. Her Brian Holm og Trine Schmidt. (Foto: © Sofie Gerdes)
 • Gennem de otte timer live-tv er der mange gæster i studiet. Her Brian Holm og Trine Schmidt. (Foto: © Sofie Gerdes)
 • Gennem de otte timer live-tv er der mange gæster i studiet. Her Jørgen Leth og Brian Holm. (Foto: © Sofie Gerdes)
 • Gennem de otte timer live-tv er der mange gæster i studiet (Foto: © Sofie Gerdes)
 • Gennem de otte timer live-tv er der mange gæster i studiet (Foto: © Sofie Gerdes)
1 / 7

Gennem de cirka otte timers live-udsendelse har Josefine Høgh og Kåre Quist mange gæster i studiet. På billederne ses tidligere cykelkommentator Jørgen Leth, tidligere cykelrytter og nuværende sportsdirektør Brian Holm, tidligere cykelrytter Trine Schmidt og elitechef for DCU Morten Bennekou.

13.00: Stilhed før stormen

 • Gæsterne ankommer til fejringen i Rådhussalen. Her Mads Pedersen med kæresten. (Foto: © Sofie Gerdes)
 • Gæsterne ankommer til fejringen i Rådhussalen. Her Jonas Vingegaards forældre, Karina og Claus Vingegaard Rasmussen. (Foto: © Sofie Gerdes)
 • Gæsterne ankommer til fejringen i Rådhussalen. Her Jonas Vingegaards svigermor Rosa Kildahl. (Foto: © Sofie Gerdes)
 • Gæsterne ankommer til fejringen i Rådhussalen. Her Michael Mørkøv og familie. (Foto: © Sofie Gerdes)
 • Gæsterne ankommer til fejringen i Rådhussalen. Her kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen og transportminister Trine Bramsen. (Foto: © Sofie Gerdes)
1 / 5

Mens de mange fremmødte publikummer venter i spænding på, at dagens hovedperson kører ind på Rådhuspladsen, ankommer flere af de gæster, der er inviterede til arrangementet på Rådhuset. Nogle af gæsterne er Jonas Vingegaards forældre, Karina og Claus Vingegaard Rasmussen, og hans svigermor Rosa Kildahl. Cykelrytterne Mads Pedersen, Kasper Asgreen, Michael Mørkøv og Christopher Juul-Jensen med deres kærester og familier samt flere politikere, heriblandt Københavns overborgmester Sophie Hæstorp-Andersen, kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen, transportminister Trine Bramsen, erhvervsminister Simon Kollerup og tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen.

13.30: Hvem var det, der vandt Touren i år? VINGEGAARD!

 • Jonas Vingegaard ankommer og hyldes på Rådhuspladsen. (Foto: © Sofie Gerdes)
 • Jonas Vingegaard ankommer og hyldes på Rådhuspladsen. (Foto: © Sofie Gerdes)
 • Jonas Vingegaard ankommer og hyldes på Rådhuspladsen. (Foto: © Sofie Gerdes)
 • Jonas Vingegaard ankommer og hyldes på Rådhuspladsen. (Foto: © Sofie Gerdes)
 • Jonas Vingegaard ankommer og hyldes på Rådhuspladsen. (Foto: © Sofie Gerdes)
 • Jonas Vingegaard ankommer og hyldes på Rådhuspladsen. (Foto: © Sofie Gerdes)
1 / 6

Jonas Vingegaard ankommer til Rådhuspladsen til kæmpe jubel blandt de mange tusinder fremmødte fans. I Rådhussalen takker han alle de frivillige i de danske cykelklubber, og på balkonen bliver han hyldet – først alene, så sammen med nogle af de andre danske Tour de France-deltagere og til sidst sammen med kæresten Trine Marie Hansen og deres lille datter, Frida.

14.45: Produktionsholdet rykker fra Rådhuspladsen til Tivoli

 • Josefine Høgh er rykket over i Tivoli. Her står hun i studiet sammen med Stefan Djurhuus og Camilla Boraghi (Foto: © Sofie Gerdes)
 • Bag kameraerne i studiet i Tivoli. (Foto: © Sofie Gerdes)
 • Betina Johnbeck og Marcus Quistgaard klar til at hjælpe Kåre Quist, så han kan overtage studiet fra Josefine Høgh, der skal op på scenen på plænen (Foto: © Sofie Gerdes)
 • Kåre Quist er ankommet i Tivoli og bliver shinet op af Morten Kongsbak. (Foto: © Sofie Gerdes)
1 / 4

Festlighederne på Rådhuset er så småt ved at være slut, og runner Marcus Quistgaard har fulgt Josefine Høgh over i Tivoli. Om lidt rykker tv-udsendelsen fra Rådhuspladsen til plænen i den københavnske forlystelsespark. Fotograferne, lydassistenten og rekvisitøren hjælper med at lukke studiet på Rådhuspladsen ned, mens et nyt hold står klar til at overtage i Tivoli. Mens studiet lukker ned, skynder Kåre Quist sig over på den anden side af H. C. Andersens Boulevard, da han skal afløse sin medvært i det nye studie.

I Tivoli er Susan Salling, Betina Johnbeck og Marcus Quistgaard klar til at hjælpe Kåre Quist med ny makeup, ny mikrofon og en tiltrængt kop kaffe. Josefine Høgh har fået besøg af DR-journalist og cykelekspert Camilla Boraghi og tidligere cykelrytter Stefan Djurhuus, men hun overlader hurtigt studiet til Kåre Quist, da hun selv skal op på scenen i Tivoli. Sammen med TV 2-værten Dennis Ritter skal hun styre dagens sidste fejring fra Tivolis egen scene på plænen.

16.30: 'Tusind tak Danmark'

Jonas Vingegaard takker de mange fremmødte fans i Tivoli. (Foto: © Sofie Gerdes)

Betina Johnbeck er glad og tilfreds. Produktionsholdet har gjort deres arbejde godt, og der er blevet sendt mange timers godt fjernsyn til seerne.

Det har været en lang dag for mange af de fremmødte fans, og det har formegentlig været en lang uge for Jonas Vingegaard i den gule trøje. Efter en dag fuld af glæde, jubel og stolthed slutter vinderen af Tour de France 2022 af med endnu engang at takke de mange danske fans.

- Tusind tak til alle jer, der er mødt op i dag. Og tusind tak til alle jer, der har støttet mig de sidste tre uger, siger han fra scenen i Tivoli.