KOM MED: DR debatterer kultur på Mors

Kulturmødet på Mors foregår i år fra den 20.-22. august. Her kan gæsterne deltage i flere kulturdebatter, arrangeret af DR, samt få en række musikalske oplevelser.

Nykøbing Mors var torsdag udsmykket med tøj og paraplyer i anledning af Kulturmødet. (Foto: Julie Mørkeberg)

Kulturmødet på Mors foregår over 48 timer, hvor politikere, kulturpersoner og kulturinteresserede er samlet til debatter, samtaler og workshops om kunst og kultur.

Alle har mulighed for at tage del i de flere end 150 oplevelser lige fra perlepladeworkshops og litteraturoplæsning til debatter om ytringsfrihed i kunstens navn. Kultur- og kirkeminister Bertel Haarder, Mors-borgmester Hans Ejner Bertelsen og regionsrådsformand i Region Nordjylland Ulla Astman åbner Kulturmødet på Mors den 20. august klokken 14.00.

Kultur på tværs

DRs fire debatter har temaerne ’Involvering og medskabelse’, ’Kultur til hele  Danmark’, ’Kultur for alle - skolerne og de store kulturtilbud’ samt ’Kultur til nye generationer’.

Det er temaer, som DR er optaget af og arbejder med, siger DRs kulturdirektør, Tine Smedegaard Andersen, og uddyber:

”Alle vores debatter kredser om, hvordan vi kan åbne oplevelser af kultur for endnu flere, end vi gør i dag – på tværs af landet, på tværs af generationer og på tværs af landets mange kulturinstitutioner. Vi ved, at oplevelsen af kunst og kultur bidrager til, at vi tænker større, mere åbent og anderledes, og det er der brug for i dag på alle områder af samfundslivet. Vi har som land brug for at tage aktive valg om, hvor vi vil hen med vores historie og kultur – i hele landet,” og understreger at DR som landets største kulturinstitution selvfølgelig er en del af Kulturmødet på Mors - både med kor og med formidlere og debattører.

Det skal være inspirerende

Tine Smedegaard Andersen glæder sig til debatten på Mors:

DR er her for dialogen - også for at sætte sig selv til debat. Jeg håber, at debatterne vil være konstruktive, informative og inspirerende - både for paneldeltagerne, for DR selv, og for de gæster, der kommer for at opleve, lytte og måske selv ønsker at bidrage,” siger hun.

DR byder også på koncerter med DR Juniorkoret og med dette års vindere af ’KarriereKanonen’ på P3 og P6 BEAT, Katinka, Klub 27 og Nick Sway. Derudover kan gæsterne på Kulturmødet også opleve vært på P8 JAZZ Master Fatman, der DJ’er med sine favorit-jazzplader.

DR i virkeligheden

Netop dialogen er i fokus ved dette års kulturmøde. Der er lagt op til, at publikum kan bidrage – blandt andet i debatten med temaet ’Involvering og medskabelse’, som redaktionschef i DR Kultur Kåre Vedding Poulsen ser særligt frem til. Her har man forsøgt at variere debatformen, forklarer han:

“Vi stræber meget efter at lave konstruktive erfaringsudvekslinger frem for debatter, hvor man skælder ud på hinanden. Vi har ikke ledt efter uenigheder, men har prøvet at sætte paneler sammen med nogle mennesker, der har hver deres erfaringer og ideer at bidrage med,” siger Kåre Vedding Poulsen, der glæder sig til det unikke, der kan opstå, når man mødes ansigt til ansigt.

Kultur til hele Danmark

Direktør for DR Danmark, Anne-Marie Dohm, glæder sig især til at deltage i debatten om kultur i hele Danmark:

DR skal afspejle hele befolkningen, der jo for størstedelens vedkommende ikke bor i hovedstaden og ikke har det daglige udgangspunkt der. Det betyder ikke, at vi skal dække kulturelle begivenheder efter en retfærdig matematisk nøgle. Men DR skal til stadighed forpligte sig på mangfoldighed,” siger hun.

Følg med hjemmefra

Der er også mulighed for at blive inspireret af de kulturelle arrangementer, selvom man ikke er i nærheden af Mors. ’P1 Eftermiddag’ torsdag og fredag mellem klokken 14 og 16 sender liveindslag Kulturmødet, mens P4 Midt & Vest også sender live fra Mors alle dagene.

En del af Kulturmødets arrangementer kan streames på Kulturmødets hjemmeside.

Kulturmødet slutter lørdag den 22. august klokken 14.00.

Program for DRs arrangementer på Kulturmødet

Torsdag den 20. august

15.00 - 16.30 - Involvering og medskabelse (Værket – Sal 2)

 • Hvordan får vi lyttere/seere, gæster og brugere involveret i produktudvikling og formidling på en meningsfuld måde? Bliver indholdet bedre af mange bidrag? Eller risikerer vi, at kvaliteten forsvinder i mængden? Hvad er forskellen på involvering og medskabelse, og hvilke overvejelser gør man sig inden man inviterer brugerne indenfor? Vi diskuterer overvejelser om aktuelle, kommende og kendte projekter.

 • Moderator: Minna Grooss, P2

 • I panelet: Uffe Elbæk, MF, Alternativet · Ole Huld Jakobsen, projektleder, DR Kulturpartnere · Lea Korsgaard, forfatter og stifter, Zetland · Anette Krarup, udviklingsdirektør, ELF Development · Thore Vonsek, redaktør, DR Kultur.

17.30 - 18.30 - Kultur til hele Danmark (Værket – Sal 1)

 • Selvom Danmark ikke er særlig stort, kan der sommetider være meget langt fra København til vores mange provinsbyer. DR kommer med sine bud på, hvordan man bedst dækker hele landet, og derudover ser vi på konkrete, regionale aktiviteter og diskuterer vi hvorfor, det er vigtigt at kulturen kommer ud af hovedstaden, og hvordan man sikrer det. I samtalen klokken 18.30 breder vi temaet ud.

 • Moderator: Minna Grooss, P2

 • I panelet: Tine Smedegaard Andersen, direktør, DR Kultur · Anne-Marie Dohm, direktør, DR Danmark · Carsten Holst, strategisk rådgiver, kulturhovedstad Aarhus 2017 · Susanne Grue Jørgensen, kunstnerisk leder, Lys over Lolland.

19.00 - 20.00 - Kultur for alle – skolerne og de store kulturtilbud (Værkstedet)

 • Kulturinstitutionerne ejes og betales af alle, og rummer stoffet til nye generationers almene kulturelle dannelse og forståelse af verden omkring dem. Den ny skolereform opfordrer til samarbejde mellem skoler og kulturinstitutioner for at bringe kunst og kultur ind i undervisningen, og børn ind på museer og kulturinstitutioner.

 • Moderator: Diana Bach

 • I panelet: Linda Nørgaard Andersen, leder af skoletjenesten Arbejdermuseet · Mette Bock, Medieordfører, Liberal Alliance · Mikkel Bogh, direktør Statens Museum for Kunst · Mogens Jensen, Medlem af Folketingets Kulturudvalg, Kultur- og medieordfører (S) · Leif Lønsmann, koncerthuschef DR Koncerthuset · Anne-Marie Donslund, kulturkonsulent, Odsherred Kommune · Per Høeg Sørensen, leder af Biblioteker, kultur, natur og fritid Ringkøbing Skjern Kommune · Kathrine Noes Sørensen, undervisnings- og udviklingsansvarlig Museum Vestsjælland

20.30 - 22.30 - Netværkscafé – P8 Jazz med Master Fatman som DJ (Værket – Sal 2)

21.00 - 23.00 - Natsværmerlounge på Café Holmen ved Natsværmerne (Café Holmen)

Fredag den 21. august

09.30 - 10.45 - Musikariet – urpremiere på Løveprinsen Sundjarta (M.C. Holms Skole)

11.15 - 12.15 - Kultur til nye generationer (Værket – Sal 1)

 • "Hvordan får vi fat i de unge?" har de fleste kulturinstitutioner sandsynligvis spurgt sig selv (og andre) om mere end en gang. DR3 og P3 viser sjove eksempler fra deres arbejde med tilrettelæggelse og programudvikling til målgruppen og præsenterer også et par af deres store inspirationskilder. For hvem er “de unge” egentlig, hvad interesserer de sig for og hvordan taler man til dem?

 • Moderator: Minna Grooss, P2.

 • I panelet: Carla Camille Hjort, administrerende direktør, ArtRebel · Christian Ottenheim, redaktør, DR P3 · Kasper Tøstesen, redaktør, DR3.

11.30 - 12.15 - Musikariet – urpremiere på Sundjata (M.C. Holms Skole)

13.00 - 13.45 - Musikariet – urpremiere på Sundjata (M.C. Holms Skole)

16.00 - 17.30 - Karrierekanonen – Vinderen præsenteres (MusikScenen)

21.00 - 23.00 - Natsværmerlounge på Café Holmen ved Natsværmerne (Café Holmen)

Lørdag den 22. august

10.00 - 10.45 - DR Juniorkoret (MusikScenen)

13.30 - 14.30 - DR Juniorkoret (Værket – Sal 1)

Under hele kulturmødet kan man desuden gå på opdagelse i DR Arkivs Kulturarvsfjernsyn og –radioer i området ved Caféen ved Kulturværket.

Facebook
Twitter