Kom med når Orkesterfestivalen rammer DR Koncerthuset

Den 7. og 8. marts afholdes Orkesterfestivalen i DR Koncerthuset. Kom til koncerter, trut i en trompet og vær med til at fejre fagotten.

Fagotten bliver blandt andet hyldet til Orkesterfestivalen ved, at stort orkester på over 100 fagottister optræder. (Foto: Sisse Stroyer © Sisse Stroyer)

DR Koncerthuset er rammen for årets Orkesterfestival for børn og voksne. Det er to dage fyldt med muligheder for at lege, lære og lytte til en masse musik spillet af dygtige børn og unge fra hele landet. Festivalen løber af stablen den 7. og 8. marts, og der er fri adgang begge dage.

- Vi har et program med en masse spændende aktiviteter. Der er blandt andet koncerter i tre sale, mulighed for at prøve forskellige instrumenter, og vi har en fotovæg, hvor man kan tage sjove billeder. Man kan gå til og fra, som man har lyst til – det bestemmer man selv, fortæller Maja Joss-Børch, der er festivalleder på Orkesterfestivalen.

Det er Musik & Ungdom, der i samarbejde med DR Musikariet, afholder festivalen. Arrangementet er blevet afholdt hvert år siden 2012, men i år er det altså helt nyt, at festivalen strækker sig over to dage.

- Arrangement henvender sig til børn og deres familier, men hvis man som voksen har et stort ønske om at fyre den af med en trompet, så er chancen her, siger Maja Joss-Børch.

Orkestre og kor fra hele landet bestående af børn og unge kommer til DR Koncerthuset og optræder. (Foto: Sisse Stroyer © Sisse Stroyer)

Orkesterfestivalen skal samle

Orkesterfestivalen bliver blandt andet afholdt, for at landets børn og unge kan se, at der findes mange med samme musikinteresse som dem.

- Det kan godt være ensomt at sidde alene og øve, men her bliver de hyldet for deres interesse og får lov at stå på en stor scene og vise, hvad de kan. Det skaber nye fællesskaber og viser dem, at de ikke er alene, siger Maja Joss-Børch.

Spiller man ikke selv på et instrument, så kan man få lov at give sig i kast med mange forskellige slags. I år gentages sidste års succes med orkestercertifikatet. Hver gang man prøver et instrument, så får man et klistermærke. Når dagen er omme, kan det være, man har fundet det instrument, man vil begynde at spille på.

Ifølge Maja Joss-Børch skal Orkesterfestivalen åbne op for, at familier, der måske aldrig har været til en klassisk koncert før, kan opleve det her. Samtidig får en masse børn og unge lov til at optræde som professionelle.

  • Ved at prøve de mange instrumenter, kan man tage Orkestercertifikatet. Billede fra Orkesterfestivalen 2019. (Foto: Sisse Stroyer © Sisse Stroyer)
  • For hvert instrument, man prøver, får man et klistermærke i en lille bog. (Foto: Sisse Stroyer © Sisse Stroyer)
  • Når dagen er omme, så har man taget Orkestercertifikatet og måske fundet et instrument, man vil lære bedre at kende. (Foto: Sisse Stroyer © Sisse Stroyer)
1 / 3

Et år med fagotten i fokus

Hvert år hylder orkesterfestivalen et sjældent instrument. I år er det fagotten. Det er måske ikke alle, der kender træblæserinstrumentet, men det vil Maja Joss-Børch og holdet bag Orkesterfestivalen lave om på.

- Vi prøver at variere hvilket instrument, der er i fokus. Første år var det for eksempel kontrabassen, der er en stryger, og i år har vi et træblæserinstrument med, siger Maja Joss-Børch.

Selvom man kan opleve andre instrumenter, så får fagotten en speciel plads til festivalen.

- Instrumentet får ekstra opmærksomhed ved, at vi blandt andet afholder en masterclass med to fagottister fra DR Symfoniorkestret, der vil fortælle om fagotten. Vi har også samlet et kæmpe fagotorkester på over 100 mennesker, der skal spille for os, fortæller Maja Joss-Børch.

Orkesterfestivalen bliver afholdt i DR Koncerthuset den 7. og 8. marts med start klokken 11. Se programmet for dagene her.