Komponisten Bent Sørensen bliver ’P2 Kunstner 2021’

For første gang nogen sinde bliver det i år en dansk komponist, der er årets P2 Kunstner. Året igennem sætter P2 særligt spotlys på Bent Sørensen – ikke mindst ved P2 Prisen i Odense, men også allerede ved koncert på torsdag.

Komponisten Bent Sørensen bliver årets P2 Kunstner 2021, og allerede torsdag er der koncert med hans musik på P2. (Foto: Lars Skaaning © Wilhelm Hansen/ Dacapo)

Egentlig skulle der først have været ’tiltrædelseskoncert’ for årets P2 Kunstner - komponisten Bent Sørensen, når P2 Prisen 2021 bliver holdt i Odense Koncerthus den 26. februar.

Men pludselig bød muligheden sig for at lave en ’tyvstartkoncert’ på torsdag den 14. januar for P2’s lyttere fra Koncertsalen. Det gjorde der, fordi corona-restiktionerne ikke gør det muligt at holde den planlagte Torsdagskoncert med publikum lige nu.

Dermed er der nu udsigt til ekstra meget på P2 med komponisten Bent Sørensen i 2021, og det er ikke kun starten, der er anderledes end normalt, med årets P2 Kunstner. For hvor det hidtil har været kunstnere, der har spillet eller sunget andres værker, er det i 2021 for første gang en komponist, der får prædikatet, og som P2 har særligt fokus på året igennem.

Bent Sørensen har i snart 40 år gjort sig bemærket med sine kompositioner, og undervejs han blandt andet har fået Nordisk Råds Musikpris i 1996.

- Med Bent Sørensen som den første komponist som P2 Kunstner vil vi gerne sætte fokus på den klassiske musik som en nutidig kunstart, hvor musikken bliver til lige nu og her. Og så glæder vi os naturligvis til at dele en række af Bent Sørensens værker med P2-lytterne. Med sin anelsesfulde natur og til tider tyste karakter, der skaber nysgerrighed hos os lyttere, indeholder Bent Sørensens musik en magisk kraft, siger P2-redaktør Esben Tange.

Ved ’P2 Koncerten’ på torsdag - med start klokken 19.20 - kan lytterne høre Bent Sørensens ’12 Nocturner’ samt Mozarts Klaverkoncert nr. 12, hvor Bent Sørensen i de indlagte kadencer går i dialog med fortiden. Musikken står pianisten Katrine Gislinge og Nightingale String Quartet for, og koncerten bliver gennemført uden publikum i salen. Derimod bliver den sendt direkte i radioen på P2 og optaget til DR2 senere.

Bent Sørensen modtager Kunstnerprisen ved P2 Priskoncerten den 26. februar i Odense Koncerthus, hvor P2 - i samarbejde med Odense Symfoniorkester og med Stine Rosengren som vært - fejrer det forgangne års klassiske musikhøst.

Ved P2-priskoncerten vil man blandt andet kunne opleve en danske førsteopførelse af Bent Sørensens ’Enchantress – Fem intermezzi for orkester’ med Odense Symfoniorkester, dirigeret af Magnus Fryklund. Ved P2 Prisen 2021 vil man blandt andet også kunne høre ’Trompetkoncert’ af Bent Sørensen med Tine Thing Helseth som solist.

Gennem året får P2’s lyttere mulighed for at møde Bent Sørensen ved en lang stribe lejligheder. Med forbehold for, hvordan coronasituationen er på det tidspunkt, vil man blandt andet kunnet høre en uropførelse af hans ’Strygekvartet nr. 5 Doppeltgänger’ med Den Danske Strygekvartet på P2 den 16. februar i en optagelse fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, ligesom der den 9. april venter en dansk førsteopførelse i DR Koncerthuset af Bent Sørensens Mæthæuspassion med DR Symfoniorkestret og DR Vokalensemblet.

Til efteråret planlægger P2 at sende Copenhagen Phils uropførelse af Bent Sørensens ’Klaverkoncert La Serra Estatica’ med Katrine Gislinge som solist.

- Ligesom tidligere år vil P2 Kunstneren også deltage i en række af P2’s øvrige programmer. P2 følger blandt andet tilblivelsen af den nye klaverkoncert i ’P2 Puls’, og samtidig er der udsigt til en sommerserie på P2. hvor Bent Sørensen fortæller om de konkrete steder i Danmark, som har inspireret ham til bestemte værker, forklarer Esben Tange fra P2.

Selv siger Bent Sørensen om udnævnelsen:

- Jeg er meget stolt af - og glad for den anerkendelse, der ligge i at blive valgt til årets P2- kunstner.

Det nærmere program for og de nominerede til P2 Prisen 2021 bliver afsløret senere.

Allerede nu er P2 ude med opfordring til alle om at indstille kandidater til P2 Prisen 'Årets Ildsjæl'. Det skal være en, der har gjort en forskel med eller for den klassiske musik, og du kan komme med bud frem til og med den 24. januar. Du kan læse mere om, hvordan du gør det her

Særligt arbejdsår for Bent Sørensen, ’P2 Kunstner 2021’

Bent Sørensen og Katrine Gislinge interviewes af P2's Stine Rosengren ved P2 Prisen 2018. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)

Det siger Bent Sørensen om sit arbejde med ny klaverkoncert, som P2 følger i årets løb:

- Vi bestemmer ikke selv, hvad vi husker - hvad der ender som erindring. Men jeg tror, at hvis jeg når vel frem til slutningen af 2021, vil der - ved siden af en masse triste corona-situationer og forestillinger af en verden nærmest i opløsning, stå et billede tilbage af en meget speciel arbejdssituation fuld af nærhed og enkelhed.

Stort set hver morgen cykler jeg ind og arbejder på min kommende klaverkoncert, ’La Sera Estatica’, og når gaderne begynder at tømmes, cykler jeg hjem og lytter til privatkoncerter med Katrine (pianisten Katrine Gislinge, red.), som sammen med ganske få andre udfylder min smittekæde.

Det særlige er, at mit eget arbejde og det at lytte til Katrines øvning smelter sammen. Så heldig jeg er! Jeg lytter til de voldsomme udbrud i sonater af Beethoven og Rachmaninov - de nænsomme, svævende løb i Mozarts klaverkoncerter og ind imellem også til mine egne Nocturner. Det er indtryk, der sætter sig fast. Ikke bare i mig, men også i min klaverkoncert. Det er ekstatiske aftner, hvor jeg ofte optager gennemspilninger (ødelægger dem næsten lige så ofte med min orale, ekstatiske jubel). Alt det tager jeg med mig næste morgen, når jeg cykler ind til mit arbejdsbord, og jeg kan se sporene af aftenerne på partitursiderne.

Engang - forhåbentlig til efteråret - vil Katrines og min coronakrævede tosomhed udvides og blive sendt ud i en rigtig koncertsal med et større publikum end bare mig. Jeg vil til gengæld huske disse dage, om ikke andet så, fordi de findes i musikken, for ’La Sera Estatica’ vil være musikalsk autofiktion; men det er det vist altid, når jeg skriver musik.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter