Kritikere: DR-serie har været Skandinaviens bedste det sidste år

Dramaserien ’Bedrag III’, som DR viste først på året, fik onsdag aften kritikerprisen ved TV-seriefestivalen Seriedagene i Oslo.

Maria Rich, Esben Smed og Thomas Hwan havde hovedrollerne i ’Bedrag III’, som de skandinaviske anmeldere nu har givet deres pris. (Foto: Thomas Howalt Andersen / Danni Riddertoft)

Hvad er i grunden den bedste dramaserie, som de nordiske TV-anmeldere har set det seneste år? Det har der været svar at finde på siden 2016, hvor 12 TV-anmeldere fra de største mediehuse i Skandinavien har uddelt deres kritikerpris i forbindelse med dramaseriefestivalen Seriedagene i Oslo.

Seriedagene bliver holdt i disse dage, og onsdag aften kom så svaret på spørgsmålet.

- Den bedste dramaserie i Skandinavien det seneste år har været DR’s dramaserie ’Bedrag III’, lød det da anmelderne uddelte deres pris.

’Bedrag III’ havde Jeppe Gjervig Gram som hovedforfatter, og i hovedrollerne i serien om hvidvaskning af penge og bandekriminalitet, var blandt andre Esben Smed, Thomas Hwan og Maria Rich.

Serien blev sendt på DR1 og DRTV i de tre første måneder af 2019 og har siden hen også været vist i resten af Norden.

’Bedrag III’ sikrede sig kritikernes pris foran DR’s egen ’Herrens Veje’, de norske serier ’Kielergata’ og ’Heimebane’ samt de svenske serier ’Det som göms i snö’ og ’Quicksand – størst av alt’, som også var blandt de nominerede.

Kritikerne bemærkede blandt andet, at det i år ikke længere alene var de nationale public service-stationer, som var nominerede til priserne, men at en streamingtjeneste nu også står bag en af de nominerede serier – nemlig ’Quicksand – størst av alt’, som er produceret af Netflix i Sverige.

De har peget på serien

De 12 skandinaviske kritikere fra de store bladhuse har stemt om, hvad de syntes var bedst, og her sikrede ’Bedrag III’ sig altså sejren. Fra Danmark har anmelderne Nanna Rasmussen fra Morgenavisen Jyllands-Posten, Kristian Lindberg fra Berlingske Tidende, Henrik Palle fra Politiken og Henrik Queitsch fra Ekstra Bladet været med til at vælge Nordens bedste dramaserie i perioden 1. juli 2018-30. juni 2019.

Seriedagene er en todages festival og konference, hvor TV-serier er i fokus, og de bliver holdt hvert år.

DR har én gang tidligere fået kritikernes pris – nemlig i 2017, hvor prisen for ’Bedste komedieserie’ gik til ’Ditte & Louise – det bliver ikke kønt’. Sidste år gav de skandinaviske kritikere deres pris for bedste dramaserie i Skandinavien til den norske serie ’Heimebane’.

Med kritikerprisen har ’Bedrag III’ sikret sig to store priser på 10 dage. Forrige søndag modtog Maria Rich Lauritzen Fondens såkaldte ’Wow’-pris på 30.000 kroner for sin – som det hed - ’imponerende indsats’ i serien som den pæne bankdame Anna Berg Hansen, der lige så stille kom ud på en kriminel løbebane og endte med at hvidvaske penge.