Kunsten flytter ind hos helt almindelige familier

1. september kl. 21.00 på DR K: I tre programmer omdanner tre familier deres hjem til kunstmuseum for en weekend.

DR K er med gennem hele processen. Når de er i tvivl og frustrerede, og når de er overraskede og glade for resultatet.

Fra museum til dagligstue

Normalt udstilles kunstværker på de hvide vægge i gallerier og på museer. Her kan publikum gå rundt og fordybe sig i former og farver. Nogle elsker det, andre keder sig bravt og atter andre hader det. Nu flytter kunsten ind i tre hjem, hos tre helt almindelige familier, uden særlige forudsætninger for at forstå kunst. I løbet af et par dage skal det vise sig, om der sker noget med familiernes oplevelse af kunst og holdning til den, når den hænger hjemme hos dem selv, over deres sofa, og på deres vægge.

I de tre programmer flytter kunstværker fra KUNSTEN i Aalborg ind i tre hjem i Nordjylland. I hjemmene bor tre meget forskellige familier. Ens for dem er dog, at de ikke ved ret meget om kunst. Ved at lade kunsten flytte ind i deres hjem, kommer familierne til at forholde sig meget konkret til udvalgte kunstværker. De får viden om værkerne og kunstnerne bag. Og de opnår måske en større forståelse af, hvad kunst kan være, og hvad den kan gøre ved mennesker.

Familierne får professionel hjælp til egen kunstudstilling

Når kunst hænger på vores egne vægge, derhjemme, i stedet for på kunstmuseets hvide vægge, sker der noget. De familier, der inviterer kunsten indenfor, kommer til at forholde sig til kunsten, sætte ord på den og stille spørgsmålstegn ved den. De opdager nye sider af kunsten - og måske af dem selv.

Hver familie har deres helt egen særlige grund til gerne at ville komme tættere på kunsten. Felix og Koshi Warnakula bor i et gult parcelhus i Frederikshavn sammen med deres tre børn. De kommer oprindeligt fra Sri Lanka, men har boet i Danmark siden 1981. De ønsker at skabe en udstilling med værker, der minder om Sri Lanka, så udstillingen kan knytte deres gamle liv der sammen med deres nye i Frederikshavn.

Hos familien Meyer Andersen savner Rikke, at hendes mand Mikkel er mere kulturel. Hun vil så gerne vække hans lyst til at tage med hende på kunstmuseum til live. Mikkel synes, det er kedeligt at besøge museer. Rikke mener, at det også handler om at Mikkel hader fup, og synes at meget kunst kunne være lavet af alle mulige... også af børn. Mikkel har nu sagt ja til sin kones ide om, at de åbner dørene og holder kunstudstilling hjemme i deres gamle lavloftede hus i Hjallerup.

Tina Muusholm vil gerne blive bedre til at forstå og forholde sig til kunst. Især fordi hendes ældste søn, som er flyttet hjemmefra, arbejder på at blive kunstner. Tina vil altid forstå kunst, og forholder sig hele tiden til, om hun kan lide et maleri eller ej. I løbet af de dage, hvor hun skal forholde sig til kunst i hendes eget hjem, får hun paraderne ned, og tillader sig selv ikke at stemple kunstnere, som gode eller dårlige.

Serien er blevet til i et samarbejde med KUNSTEN i Aalborg

Museet er under ombygning, og derfor eksperimenterer museet med at vise sin kunst på andre måder, end ved at hænge udstillinger op. KUNSTENs direktør Gitte Ørskou medvirker i alle tre afsnit i serien, og er dermed kurator på de tre udstillinger. Hun hjælper og vejleder familierne, når de kommer på besøg i museets store magasin for at vælge hvilke værker, de gerne vil have hængt op i deres hjem, og så supplerer hun med flere værker, malerier og skulpturer, så udstillingen bliver komplet.

Når udstillingen er klar, er familierne hver især vært ved udstillingens fernisering, hvor husets døre slås op for familie, venner og et offentligt publikum. Det tvinger familien til at sætte egne ord på kunsten.

Udsendelserne har premiere på DR K tirsdag den 1. september klokken 21.00.

Facebook
Twitter