Kvinder bag ’Arvingerne’ fik mindelegat for afdød DR-drama-instruktør

Ved Bodilfesten blev Kathrine Windfelds Mindelegat uddelt for første gang. Det gik til Maya Ilsøe, Pernilla August og Trine Dyrholm fra DRs dramaserie ’Arvingerne’.

  • Maya Ilsøe er hovedforfatteren bag 'Arvingerne'. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)
  • Gro Grønnegaard (Trine Dyrholm) fik andel i Kathrine Windfelds Mindelegat. (Foto: Martin Lehmann © Type 1)
1 / 2

Instruktøren Kathrine Windfelds arbejde har kunnet ses mange gange på DR1 de senere år. Hun har både instrueret afsnit af DR-serierne ’Forbrydelsen’ og ’Broen’, den svenske tv-serie ’Kronprinsessen’, afsnit af serien ’Wallender’ og meget andet. Den 6. februar sidste år døde hun pludseligt af en voldsom kræftsygdom i hjernen, kun 48 år gammel – og kun få uger før DR1 skulle have premiere på den dansk-tysk-belgiske dramaserie ’Mord uden grænser’, som hun var konceptuerende instruktør på og instruerede fire afsnit af.

I forbindelse med Kathrine Windfelds begravelse blev der samlet ind til en fond, der i Kathrine Windfelds ånd kan give en pris ”til en eller flere, der på kunstnerisk vis markerer sig i forhold til at sikre at mænd og kvinder har lige kår”, som det hed. Prisen, der er på 50.000 kroner, blev lørdag aften uddelt for første gang, da Danske Filmkritikere på Bremen-teatret i København uddelte Bodil-priser for 69. gang. De første modtagere blev tre stærke kvinder bag DRs dramaserier ’Arvingerne’, som har været sendt over to sæsoner, og hvor holdet nu er ved at optage den tredje. Helt præcist blev mindelegatet givet til manuskriptforfatter Maya Ilsøe, konceptuerende instruktør Pernilla August og skuespiller Trine Dyrholm for tv-serien ’Arvingerne’.

Fonden bag legatet har bestået af fotograf Søren Kuhn, producer Malene Flindt Pedersen, direktør for filmstøtte, Claus Ladegaard fra Det Danske Filminstitut og rektor på Den Danske Filmskole, Vinca Wiedemann.

Tro mod sit eget udgangspunkt

I deres motivering hed det blandt andet, at Maya Ilsøe med ’Arvingerne’ har været tro over for sit eget udgangspunkt. ”Hun har skildret et univers, som ikke har været skildret før på film og skabt nogle originale og sammensatte kvindelige karakterer. Hun har gjort det bredt, imod alles forventning. Instruktøren Pernilla August har tilført en menneskelig og kunstnerisk dybde i sin insisteren på det, der ikke er fermt, men som er prøvende og undersøgende og derfor giver en sanselig og uventet autenticitet,” lød det videre. Og om Trine Dyrholms hovedrolle som Gro Grønnegaard, som hun også for nylig fik en Robertpris for, hed det:

”Trine Dyrholm går til grænsen med sit spil og den måde, hun griber sin rolle an på. Hun giver en rolle, der meget let kunne blive karikeret, nuancer, så vi ikke kan lade være med at identificere os. Rollen bliver en moderne kvinde med alt det bedste og alt det værste, kvinder rummer. Vi giver prisen til disse tre, fordi deres præstationer, hver for sig og i et tæt samarbejde, er et eksempel til efterlevelse,” lød det. Kathrine Windfeld døde, mens hun var i gang med at gøre en film færdig om 100-året for kvinders valgret.

Se også, hvem der fik alle de andre Bodilpriser her