Kvinder får særlig opmærksomhed i DR i næste uge

I år er det 100 år siden, at kvinder i Danmark fik stemmeret. DR markerer jubilæet i hele uge 23 med et væld af programmer om og med kvinder.

Opråb, taletid til kvinder! Sanne Søndergaard får besøg af professor i nationaløkonomi og tidligere økonomisk vismand (m/k) Nina Smith og foredragsholder og virksomhedsrådgiver Soulaima Gourani til en snak om kvinder og penge på DR K. (Foto: Mathias Strømfeldt © Type 1)

I år fejrer hele Danmark 100 året for ændringen af grundloven i 1915, hvor kvinder i Danmark fik ret til at stemme og stille op til valg. 100-året bliver fejret med en lang række forskellige arrangementer over hele landet, og DR byder på en stribe programmer, der på hver deres måde sætter fokus på kvinder, demokrati og ligestilling både dengang og nu.

"Grundlovsændringen i 1915, hvor kvinder fik stemmeret, har utvivlsomt været meget vigtig for ligestillingen herhjemme. Og det er jo tankevækkende, at helt basale rettigheder ikke var en selvfølge dengang vores egne bedsteforældre var unge. På DR vil vi gerne være med til at markere jubilæet – både ved at sætte fokus på alt det, der er sket gennem de seneste 100 år og ved at tage debatten om, hvor langt vi er kommet med ligestillingen i dag," siger generaldirektør for DR Maria Rørbye Rønn.

K for Kvinder

DR K giver den fuld gas, når kanalen i hele uge 23 dedikerer aftenerne til kvinderne og omdøber i den forbindelse kanalen til DR Kvinder. DR Kvinder byder på alt fra ’Feministisk talkshow’ med Sanne Søndergaard til programmet ’Fra stemmeret til Statsminister’, der fortæller historien om nogle af de mest markante kvinder gennem de seneste 100 år.

Nanna Frank Rasmussen tager os med på en tour de force gennem nogle af de temaer, der har ændret sig i kvinders liv gennem tiden og undersøger, hvordan verden ser ud, nu hvor det er kvinderne, der har magten og mændene, der er kørt ud på et sidespor. I det første afsnit af programserien ’Det ender med en kvinde’ undersøger Nanna sammen med Charlotte Bircow Næss-Schmidt vores forhold til kvindekroppen. Derudover byder DR K også på masser af dokumentarer, spillefilm med mere om og med stærke kvinder.

"På DR K markerer vi 100-året for kvinders stemmeret ved at se både på den historiske fortælling om, hvad der skete for 100 år siden og perspektivet omkring den nye grundlov, og ved at sætte fokus på de mange ting, der er sket for kvinder og ligestilling gennem de 100 år, der er gået siden det første store skridt mod reel ligestilling i Danmark. Der er ingen tvivl om, at grundlovsændringen i 1915 har haft en stor betydning ikke bare for kvinder, men helt overordnet for vores demokrati og samfund og det vil vi gerne være med til at markere og give nogle nye perspektiver på,’ siger kanalchef for DR K Flemming Hedegaard Larsen.

Underholdning og humor

Det er ikke kun DR K, der sætter fokus på kvinder i uge 23. På DR1 kulminerer markeringen med et storslået underholdningsshow, der sendes på selve grundlovsdag. Showet bliver en hyldest til de mange stærke kvinder, der har gjort en forskel i Danmark gennem tiden.

På DR1 kan man også tage med Hella Joof og Karen Thisted rundt i landet for at se på mænd. ’Hella og Karen elsker mænd’ og derfor tager de nu rundt i Danmark for at tegne et mere nuanceret billede af dagens mand. Står det virkelig så slemt til, som man nogen gange kan få indstrykket af, er manden virkelig gået i hundene i takt med at ligestillingen er vundet frem. Hella og Karen undersøger sagen med et glimt i øjet. DR 1 byder også på mere humor, når der blændes op for den nye serie ’Ditte & Louise’ med Ditte Hansen og Louise Mieritz på slap line.

I løbet af ugen vil også 'Aftenshowet' sætte fokus på jubilæet med gæster og indslag med fokus på jubilæet.

Portrætter af stærke kvinder

DR1 fortsætter også i ugerne efter grundlovsdag med to portrætprogrammer ’Lykken på Fyn’ og ’Et lyst sind’, der begge følger familier, der i generationer har været domineret af kvinder. I ’Lykken på Fyn’ møder vi Michelle, hvis mor og mormor flygtede fra Iran og nu bor på Fyn. I ’Et lyst sind’ er vi med til fødselsdagsfest hos Anna Elisabeth Gonge, en livs- og viljestærk kvinde, der gennem et langt liv med både glæder og sorger har brugt sin stærke tro på gud til både at opdrage døtre og børnebørn til at indtage en sikker plads i livet. For fru Gonge er der ingen tvivl om, at det først og fremmest er hendes tro, der har fået hende sikkert gennem livet.

Vi kæmper stadig

På DR2 markeres jubilæet 6. juni med en temalørdag, hvor vi ser på en gruppe af kvinder, der stadig mener, at der er noget at kæmpe for i forhold til kvinders ligestilling i Danmark. Følg blandt andre Sherin Khankan i hendes kamp for kvindelige imamer og mød Geeti Amiri, der insisterer på sine demokratiske rettigheder trods modstand fra sin familie.

Dr.dk afholder i anledning af jubilæet en afstemning for at finde de mest betydningsfulde kvinder i Danmark gennem tiden. Fra tirsdag 26. maj kan alle gå ind og stemme via www.dr.dk

Hvis man vil vide mere om, hvad der sker i forbindelse med 100-året rundt omkring i landet kan man finde mere information om den officielle fejring her: www.100aaret.dk 

Udpluk af programmer i uge 23:

DR K:

’Det ender med en kvinde’ 4. juni kl.21.00. Det først af i alt seks programmer, hvor Nanna Frank Rasmussen ser på, hvordan verden ser ud, nu hvor kvinder kan klare sig selv og mændene måske er kørt ud på et sidespor. I programmerne ser vi på forskellige emner i samfundsudviklingen omkring kvinder gennem de seneste 100 år. Temaer som karriere, fertilitet og krop er blandt andet på programmet.

’Fra stemmeret til statsminister’ 3. juni kl.21.00 Med udgangspunkt i arkivklip og nye interviews fortæller programmet om nogle af de markante kvinder, der de sidste hundrede år har været med til at bane vejen og skabe grobund for den ligestilling vi kender i dag.

’Feministisk talkshow med Sanne Søndergaard’ 1.juni-4. juni kl.22.00 Fire aftner i træk tager Sanne Søndergaard temperaturen på kvindekampen her og nu med besøg af en række stærke danske kvinder med meninger om emnet.

DR1:

’Hella og Karen elsker mænd’ 3. juni kl. 21.00. Ny serie med Hella Joof og Karen Thisted. Hella og Karen rejser rundt i Danmark og ser på den danske mand anno 2015.

’Lykken på Fyn’ 15. juni kl. 20.00 - Portræt af tre generationer af kvinder i en familie, der er flygtet fra Iran og nu bor på Fyn.

’Et lyst sind’ 8. juni kl. 20.00 Et muntert person- og generationsportræt af en udsædvanlig kvinde, der har brugt sin stærke tro til at overkomme livets modgang og stadig holde humøret højt.

’Hurra for Grundloven – 100 året for kvinders stemmeret’ 5. juni kl. 20.00 Storslået underholdningsshow, der markerer jubilæet og hylder de stærke kvinder.

’Ditte & Louise’ 5. juni kl.21.55 Ny dansk komedieserie i 8 dele med Louise Mierietz og Ditte Hansen.

DR2:

’Wallah min søster!’ DR2 tema om etnisk kvindekamp. DR2 sætter fokus på den kamp kvinder i Danmark med anden etnisk baggrund stadig kæmper for ligestilling.

Facebook
Twitter