Landsbydegn fik den første lydbogspris

DR og de danske lydbogsforlag uddelte fredag Lydbogsprisen 2010, og det blev en 186 år gammel bog, indlæst af Nis Bank-Mikkelsen, der modtog hæderen.

En landsbydegns dagbog fra 1824 - indlæst af Nis Bank-Mikkelsen fik den første lydbogspris, som blev overrakt af DRs kulturdirektør Morten Hesseldahl. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)

Gamle bøger kan godt blive et hit på nye medier. Det må være konklusionen, efter at den første modtager af Lydbogsprisen 2010 nu er fundet.

For selv om det efterhånden er 186 år siden, at præsten og forfatteren Steen Steensen Blicher udgav ’En landsbydegns dagbog,’bliver værket om social opstigning og fald i et jysk landsbysamfund i 1700-tallets Danmark det første, der får DRs og de danske lydbogforlags nye, litterære pris. Med æren følger en statue af billedhuggeren Keld Moseholm.

Helt præcis går prisen til lydbogen ’En landsbydegns dagbog’, indlæst af Nis Bank-Mikkelsen og udgivet af Momo – Skuespillernes Lydbogsværksted.

10 var indstillet

Det er første gang, at danske lydbøger - lytteratur, som nogen kalder det - bliver hædret, og prismodtageren er fundet af dr.dk’s brugere, der de seneste måneder har kunnet lytte til uddrag af 10 indstillede lydbøger og stemme på dr.dk/lydbogsprisen.

Til sidst kæmpede tre bøger om at blive årets allerbedste lydbog. Udover vinderen var det Ida Jessens ’Børnene’, indlæst af Grete Tulinius og udgivet af Gyldendal Lyd samt Herman Kochs ’Middagen’, læst af Paul Becker og udgivet af Audioteket.

Lydbøger er blevet utroligt populære de seneste år, og med prisuddelingen har vi gerne villet sætte lydbogen i fokus og til debat. Hvad er en god indlæser, hvad betyder lydkvaliteten, hvordan lever skuespilleren sig ind i historien, og er hans eller hendes fortolkning vellykket? Alle disse ting er blevet diskuteret flittigt af vores brugere de seneste tre måneder,” siger redaktør Kåre V. Poulsen fra DR Kultur.

Kan hentes til den 27. august

Han forklarer, at hele formålet med prisen har været at stimulere danskernes lyst til at beskæftige sig med litteratur på lydbøger og nye medier, og at fremme kvaliteten af de lydbøger, som forlagene udgiver. Vinderen er blandt andet fundet i samarbejde med DRs fire læseklubber, der har over 40.000 medlemmer.

'En landsbydegns dagbog' kan hentes gratis som podcast indtil 27. august på www.dr.dk/lydbogsprisen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk