I Danmark har valgplakater, politiske slogans og farverigt merchandise de seneste uger fyldt overalt i bybilledet, men om lidt er det slut. Tirsdag strømmer millioner af vælgere til landets valgsteder. Danskerne skal i stemmeboksen, stemmerne skal tælles op og Danmarks kommende regering skal findes.
På DR1 og DRTV guider Stéphanie Surrugue og Johannes Langkilde seerne gennem valgaftenen, når de byder velkommen til DR’s valgstudie. For værterne og holdet bag udsendelsen er der i disse dage fart over feltet, for alt skal spille, når så vigtig en begivenhed som et folketingsvalg ruller over skærmen.
Stéphanie Surrugue har som international korrespondent rejst ekstraordinært meget i 2022, og ugen før valget trådte hun nærmest direkte ud af et fly fra Tanzania for at møde ind på valgredaktionen.
- Jeg følger meget med i dansk politik på mine rejser, men det, der sker de sidste dage før valget, handler faktisk slet ikke om indhold. Vi skal lære studiet at kende, få styr på grafikkerne og skærmene, få styr på vores tøj og hår samt hvor, vi placerer os på gulvet. Der er tusindvis af små stumper og stykker, der blæser rundt om ørerne på os lige nu, som skal samling på, inden vi rammer valgdagen, siger Stéphanie Surrugue.
Forberedelsen til den lange valgudsendelse har været undervejs i månedsvis, og ifølge Johannes Langkilde, der selv har fulgt valget tæt i ’Det Politiske Talkshow’, er holdet bag valgaftenen exceptionelt godt med.
- Alle har knoklet længe med at få detaljerne på plads, og det er en super tryg opgave for mig som vært at være en del af. Forberedelsen er bare 90 procent af en god valgaften, siger Johannes Langkilde.
Et uforudsigeligt valg
Med adskillige nye partier og muligheden for at ende med helt nye politiske konstellationer fremstår årets folketingsvalg meget uforudsigeligt. Det stiller store krav til årets værter og holdet bag, der skal kunne håndtere hvert et tænkeligt udfald.
- Man kan selvfølgelig gøre sit forarbejde, men der vil altid ske mange uforudsete ting på en valgaften, som man aldrig kan tage højde for. Vi kan kun forberede os til en vis grad, så i sidste ende er det vigtigste, at vi er i stand til at gribe alt det, der opstår i øjeblikket, siger Johannes Langkilde.
På en valgaften har man som regel en nogenlunde idé om, hvilken type regering, Danmark får, når støvet har lagt sig, men i år er det ifølge Stéphanie Surrugue svært at spå om, hvilket bidrager til spændingen.
- Uforudsigeligheden gør det her valg til en endnu større neglebider end sædvanligt. Man kan i sagens natur ikke forberede sig på det uforudsigelige, selv om vi træner mange forskellige scenarier. For os handler det om at have så meget ro på både indhold, studiet og det logistiske, at vi kan levere en rolig, velproduceret og troværdig valgaften, selvom alt på Christiansborg og omegn måske bliver kaotisk, siger Stéphanie Surrugue.
Valgværterne sender live fra eftermiddag til langt ud på natten, og der er en hel del lavpraktik forbundet med at skulle sende så mange timers tv.
- Bare det at holde sig energisk og på benene så længe er en udfordring - og ikke mindst at gøre det iført høje hæle. Jeg har to par sko, der ligner hinanden, men en seer med en lup i hånden vil måske bemærke, at jeg skifter sko omkring hver tredje time, fordi jeg ellers får for ondt i fødderne. Det lyder latterligt, men vi kommer til at stå op det meste af en dag og gå flere kilometer rundt i det store studie, så sådan nogle detaljer er også vigtige at få styr på, siger Stéphanie Surrugue.
I DR’s valgstudie får værterne selskab af de politiske analytikere Pia Glud Munksgaard og Jens Ringberg, der løbende formidler og analyserer resultater fra valgstederne overalt i Danmark.
En ren drømmeopgave
En af DR’s vigtigste opgaver er at klæde danskerne på til at engagere sig i den offentlige debat og demokratiske proces. Selvom Johannes Langkilde og Stéphanie Surrugue begge har dækket adskillige valg og skelsættende begivenheder, går de stadig til opgaven med en særlig grad af respekt.
- Da jeg selv gik på Journalisthøjskolen, tænkte jeg, at hvis jeg en dag kunne få lov til at være vært på en valgaften, så var det lige før, jeg kunne dø lykkelig. For mig er det en drømmeopgave og har altid været det. Jeg har dækket flere danske og amerikanske valgaftener og præsidentindsættelser, men magien går aldrig af den slags begivenheder. Det er et kæmpe privilegie hver gang, og det bliver aldrig rutine, siger Johannes Langkilde.
Også Stéphanie Surrugue ser rollen som valgvært som noget helt særligt, og hun kan mærke, at der hviler et stort ansvar på værternes skuldre.
- Når man står midt i værkstedet for den danske samfundsmodel og fremtidens demokrati, så er jeg udmærket bevidst om, at der er enormt meget på spil. Jeg bliver faktisk altid lidt nervøs op til, at jeg skal lave de her store ting, men jeg ved også, at det er en sund reaktion. I det øjeblik man skal lave en valgaften og ikke kan mærke, at det niver lidt, så tror jeg vist, at det er på tide at stoppe, siger hun.
Stéphanie Surrugue er lidt af en selvudnævnt kontrolfreak, og det er da også netop kontrollen og den gode forberedelse, der kan lægge låg på nervøsiteten og sikre overblik på valgaftenen.
- Jeg sætter hele tiden flueben ved, at ’nu har jeg trænet det, nu har jeg styr på det, nu har jeg indøvet det’. Jeg vil helst kunne navne, skostørrelser og fødselsdato på samtlige rapportere rundt omkring i landet, og når jeg arbejder med Johannes, så forbereder vi os på en måde, som andre måske vil kalde lidt neurotisk. Vi laver billedlotterier, quizzer med hinanden og tester hele tiden, at vi kan alle de vigtige detaljer udenad. Jeg har desuden meldt ud til venner og familie, at vi først ses på den anden side af valget, for jeg kan ikke føre en samtale for tiden, der ikke handler om folketingsvalg, griner hun.
Holder seerne i hænderne og magthaverne i ørerne
Valgaftenen er i DR kulminationen på en lang og omfangsrig valgdækning, som har fyldt på alle platforme. Journalister har det måske med at sige, at det nuværende folketingsvalg er det mest spændende, men ifølge Johannes Langkilde er det denne gang mere rigtigt end nogensinde før.
- Et folketingsvalg er altid historisk, og det sætter retningen for vores land i årene fremover. Men jeg vil vove at påstå, at jeg ikke kan huske noget mere uforudsigeligt og spændende valg i min tid som journalist. Vi står i en brydningstid og krisetid, og der er mulighed for at ende med en helt anden regeringskonstellation end det, vi har været vant til, siger han.
En valgaften består af en lang række elementer, og dækningen skal helst komme rundt i alle afkroge uden at miste fokus. Stéphanie Surrugue håber, at DR’s valgdækning kan hjælpe seerne gennem en aften, der ellers kan virke ret uoverskuelig.
- Der er så mange historier og dramaer, der udfolder sig sådan en aften, så jeg tror, at hvis ikke man har nogle gode ’dørmænd’, der kan sortere noget af larmen fra, så kan det føles enormt uoverskueligt, siger hun og fortsætter:
- Johannes og jeg synes begge to, at det er skidesjovt at lave live-tv, og man skal virkelig kunne lide det. Ellers vil sådan en valgaften være ens værste mareridt, for intet kan tages om eller gøres igen. Det er afgørende, når man står med så gigantisk en produktion, at vi har hinandens ryg og er et godt makkerpar. Hvis jeg skulle sende en hel valgaften med en person, som jeg ikke kom godt ud af det med, så ville jeg da for alvor få ondt i fødderne.
Valgaftenen den 1. november kan følges hele dagen på både tv og radio samt DRTV og DR LYD. Stephanie Surrugue og Johannes Langkilde står klar i valgstudiet fra 16.00 til langt ud på natten, og når valgresultatet kendes, viser DR og TV 2 i fællesskab afslutningsdebatten med partilederne. Desuden kan alle valgresultaterne nærstuderes på valgsitet på dr.dk.