Lars Løkke og Sebastian Klein præsenterede U-landskalender sammen

Ørestad Skole dannede rammen om lanceringen, da Danida og DR torsdag præsenterede den 55. udgave af Børnenes U-landskalender.

Julen varer som bekendt til påske, men den starter typisk også omkring skolernes efterårsferie. Det er i hvert fald her, DR og Danida præsenterer Børnenes U-landskalender, og i år er ingen undtagelse.

Torsdag stod statsminister Lars Løkke Rasmussen og DR-vært Sebastian Klein i spidsen for lanceringen af den 55. udgave af julebebuderen, og det hele foregik foran et ungdommeligt publikum på Ørestad Skole i København.

Så mange kalendere er der solgt de seneste fem år

2016: 130.000
2015: 145.000
2014: 159.000
2013: 124.000
2012: 159.000

Foran 0.-2. klasser og deres lærere kunne statsministeren berette, hvordan han som barn enten var i købmandsbutikken eller på posthuset for at købe Børnenes U-landskalender.

”Det er godt, når vi kan hjælpe – også når det som her er kammerater, vi ikke har mødt,” sagde Lars Løkke Rasmussen.

Overskuddet fra kalenderen i år går til Oxfam IBIS’ arbejde i Burkina Faso. I det afrikanske land arbejder mange børn i stedet for at gå i skole. Næsten halvdelen af alle mellem fem og 14 år må arbejde. Ofte arbejder de mere end 10 timer om dagen, og det betyder, at mange børn aldrig kommer i skole og får en uddannelse. Pengene fra årets kalender skal hjælpe børn, der i dag arbejder i guldminer, i skole.

Er i livsfare

Generalsekretær i Oxfam IBIS Mie Roesdahl kunne berette om, hvordan børnene i guldminerne lever med fare for at slå sig selv ihjel, og hvordan pengene fra Børnenes U-landskalender skal bruges.

Det er godt, når vi kan hjælpe – også når det som her er kammerater, vi ikke har mødt,

Lars Løkke Rasmussen, Statsminister

”Vi planlægger at indrette skoler, så børnene kan arbejde lidt, men også komme i skole, hvad mange ikke kommer i dag. Børnenes arbejde er en vigtig del af familiernes økonomi i Burkina Faso, og derfor vil vi samtidig sørge for, at børnene får et måltid mad i skolen, så de fattige familier ikke også skal betale den,” forklarede Mie Roesdahl.

I forbindelse med lanceringen af Børnenes U-landskalender 2017 er der også åbnet en hjemmeside på www.u-landskalender.dk. Her er der masser af materiale og opgaver om landet, og ved lanceringen på Ørestad Skole præsenterede Lars Løkke også bogen ’Guldets forbandelse’ af Lise Bidstrup, som er kommet i samme anledning. Materialet er særligt velegnet til 1.-4. klasse, og sidste år stiftede over 130.000 elever bekendtskab med Børnenes U-landskalender-materialet i skolen.

Inden DR i december viser den nye julekalender ’Ramajetternes jul’ på Ramasjang, ’Klassens Jul’ på Ultra og den norske julekalender ’Snefald’ – med dansk tale – på DR1, præsenterer DR traditionen tro programserier fra Burkina Faso, så børn og deres forældre kan blive klogere på, hvad de støtter, hvis de køber Børnenes U-landskalender.

Otte tirsdage – med start den 31. oktober klokken 18.30 – sender DR Ultra ’Sebastian og Afrikas vildeste dyr’, og fire torsdage – med start den 23. november klokken 18.30 – viser DR Ultra også ’Selma og Sally i Burkina Faso’. Selma og Sally er to danske piger, der flytter fra Danmark til hovedstaden i Burkina Faso. Programserien handler blandt andet om skoledagen i Burkina Faso, landets hovedstad Ouagadougou, og om hvordan man holder klassefest i det afrikanske land.

Ved lanceringen af Børnenes U-landskalender 2017 viste Sebastian Klein film fra Burkina Faso – også fra hans møde med yderst sure vestafrikanske skovelefanter.

Vandt illustrator-konkurrence

DR har i 2017 for første gang fundet tegneren af årets U-landskalender ved en illustrator-konkurrence, og vinderen blev Martin Nebelong fra København. Årets kalender koster 45 kroner, og den kan købes fra torsdag den 12. oktober i blandt andet supermarkeder, boghandler og legetøjsbutikker og Arbejdernes Landsbank landet over.

Sidste år investerede 130.000 i en u-landskalender, og danske børn og deres forældre har siden Børnenes U-landskalenders start i 1962 sørget for, at omkring 185 millioner kroner er røget af sted fra Danmark til bedre forhold for børn i Afrika, Asien og Latinamerika.

I forbindelse med Kulturnatten i København fredag den 13. oktober byder DR Byen i Ørestad indenfor. Her vil man - udover at kunne høre mere om DR Ramasjangs og DR Ultras julekalendere i december – også kunne møde Oxfam IBIS og opleve, hvordan det er at kravle ind i en mørk og trang guldmine. Her kan man også blive klogere på børnearbejde og dyste med familien i et stenspil fra Burkina Faso. Hvis man er heldig, kan man også vinde en U-landskalender.

Nyhedsbrev OM DR

Nyhedsbrevet 'DR om DR' udkommer hver torsdag med nyheder, baggrund og serviceoplysninger fra DRs egen verden.

Vis alle nyhedsbreve