'Liberty'-skuespiller: ”Danskerne er skøre med deres arbejdstempo!”

Det er i høj grad lykkedes at portrættere den lokale afrikanske kultur i DRs nye dramaserie, mener den kenyanske skuespiller Charlie Karumi.

Charlie Karumi spiller tjenestedrengen Marcus i 'Liberty'´. (Foto: DR/Aske Foss © Type 1)

Søndag aften har DR1 premiere på den nye dramaserie ’Liberty’ om de nordiske indbyggere i 80’ernes Tanzania. Blandt de bærende personer i serien finder man tjenestedrengen Marcus, som er spillet af Charlie Karumi.

Den kenyanske skuespiller har masser af tv-erfaring fra hjemlandet, hvor han blandt spiller med i den populære serie ’Jane and Abel’. Og det er ikke svært at finde eksempler på, hvordan en kenyansk og en skandinavisk produktion adskiller sig fra hinanden.

”En ting, jeg lagde mærke til, er øjet for detaljen. Skandinaverne er meget mere dedikerede til kvalitet over kvantitet. I Kenya har man ikke den luksus, det er at kunne perfektionere hver scene. Med DR havde vi egentlig ikke tiden til det, men alligevel lykkedes det at gøre hver enkelt scene perfekt helt ned i de små detaljer,” siger Charlie Karumi og påpeger i samme ombæring den store forskel på arbejdsmængden.

”Danskerne er skøre! De har sindssygt meget energi. Efter at have filmet et par scener kunne jeg spørge, om vi ikke snart skulle tage en pause,” siger han forpustet og tilføjer:

”Men nej! Danskerne var klar til at køre på igen. Det er hårdt, men forfriskende at arbejde med en anden kultur.”

At spille med øjnene

Som afrikansk skuespiller i en skandinavisk produktion er Charlie Karumi i sagens natur stødt på flere overraskelser undervejs.

”Folk er supertalentfulde. Det overgår min vildeste fantasi. Når jeg ser dem spille, bliver jeg af og til selv distraheret. Jeg prøver at være Marcus i scenen, men pludselig kan jeg tage mig selv i bare at stå og tænke: ”Wow, hvor er de andre gode!”,” siger Charlie Karumi.

Men overraskelserne over niveauet gælder også den anden vej rundt. Anton Hjejle, der spiller Christian i ’Liberty’ – danskersønnen, der falder godt i hak med sin afrikanske jævnaldrende - er mindst lige så imponeret over sin afrikanske kollegaer i serien.

”Charlie kan gøre noget, som jeg aldrig har set før hos skandinaviske skuespillere. Han kan udtrykke sin glæde eller sorg i sine øjne på en måde, jeg aldrig har set før. Både de sydafrikanske og kenyanske skuespillere i serien kan gøre det. Det er utroligt,” siger Anton Hjejle og kigger beundrende på sin kollega.

Dansk og svensk, same same

Selvom han har arbejdet med serien i over et år, har Charlie Karumi endnu ikke lært at skelne det danske og svenske sprog fra hinanden. Det hele lyder stadig ens, fortæller skuespilleren.

”I serien taler Marcus en lille smule svensk og dansk. Jeg kan ikke selv kende forskel, må jeg indrømme,” siger Charlie Karumi, der dog har tillært sig den – efter eget udsagn - svenske frase ”Det er fint, fint”.

Du kan opleve de svenske gloser og dramaet i Tanzania, når DR1 de fem fire søndage klokken 20.00 sender ’Liberty’.

FacebookTwitter