Lise Nørgaard får livsvarig hædersydelse for ’Matador’

- Det er aldrig for sent at gøre det rigtige, og det er at hædre Lise Nørgaard for DR’s populære dramaserie ’Matador’, mener Statens Kunstfond, der netop har givet den 103-årige forfatter sin hæder.

Lise Nørgaard er blevet hædret af Statens Kunstfond, og der er allerede lavet en buste af hende. Den blev afsløret i forbindelse med hendes 100-års fødselsdag i 2017 på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot. Portrættet er en bronzebuste, der er skabt af billedhuggeren Stine Ring Hansen. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

- Det kan måske virke lidt sent i livet at modtage en livsvarig hædersydelse, men der var ikke tvivl i vores sind om, at Lise Nørgaard fortjener al den hæder, hun kan få. Og det er, som bekendt, aldrig for sent at gøre det rigtige.

Sådan skriver Statens Kunstfond i sin begrundelse, efter at fonden netop har gjort, hvad den finder rigtig. Nemlig at hædre hovedforfatteren bag DR’s populære dramaserie ’Matador’, 103-årige Lise Nørgaard, med Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse.

- Lise Nørgaard har modtaget et hav af priser for sin litteratur. Men inden for film og TV-branchen, har vi – efter vores opfattelse – endnu ikke hædret Lise Nørgaards store bidrag tilstrækkeligt. Lise Nørgaard har en særlig sans for den store historie i den lille, og omvendt. Det demonstrerer TV- serien ’Matador’ så lysende. Det er en hjørnesten i dansk TV- og filmhistorie, hvor vi igennem menneskelige karakterer får et stykke danmarkshistorie fra en tid, som definerede vores land på så mange niveauer, lyder det blandt andet i motiveringen.

Har skabt sammenhængskraft

Statens Kunstfonds repræsentantskab fremhæver blandt andet, at ’serien er blevet set af generation efter generation og har ydet noget så sjældent som sammenhængskraft blandt det store publikum, den er nået ud til’, som det hedder.

I Berlingske Tidende uddyber udvalgsformand Phie Ambo fra Statens Kunstfond, at man i udvalget er virkelig overrasket over, hvor lidt hæder Lise Nørgaard har fået for ’Matador’ – trods seriens enorme succes i befolkningen.

Derfor er den livsvarige hædersydelse også givet for at minde mange i de yngre generationer om, at det faktisk var Lise Nørgaard, der tænkte hovedtankerne og skrev mange af de 24 afsnit.

Helle Virkner og Malene Schwartz spillede søstrene Elisabeth og Maude i ’Matador’. Serien ligger lige nu på DRTV. (Foto: Dr)

- Lise Nørgaards fortællinger er karakteriseret ved stor nysgerrighed, indlevelse, originalitet og frygtløshed. Hun er aldrig pleasende eller udglattende, men altid tro over for sin kerne, sit projekt. Hun rammer et bredt publikum, uden at lefle. Hun er omhyggelig, disciplineret omkring sit arbejde, og skarp i sit blik på verden. Usentimental, moderne og dybt humoristisk, lyder det videre i begrundelsen for at give Lise Nørgaard livsvarig hædersydelse.

Den slutter med ordene:

- Som kvinde i en mandsdomineret verden, har Lise Nørgaard været en stor inspiration for efterfølgende generationer af kvindelige filmmagere. Hun har fået det til at se nemt ud, selv om det helt sikkert ikke altid har været det. I dansk film står vi på skuldrene af dette afgørende bidrag. Det skylder vi hende stor tak for, skriver Statens Kunstfond. Den livsvarige hædersydelse afhænger af, hvor stor ens indtægt i øvrigt er, og i alt syv danskere er blevet hædret med den ved 2020-uddelingen.

Mere historisk drama og bog på vej

Hæderen kommer i samme uge som DR præsenterede planerne for to nye, historiske dramaserier – om erhvervseventyret Carmen Curlers og Leonora Christina, og nøjagtig samme dag, som DR og forlaget Book Lab udgiver en ikke mindre end tre kilo tung bog med alt at vide om ’Matador’, som også er værkets navn.

Det er Christian Monggaard og Jacob Wendt Jensen, der har skrevet murstenen af en bog på 436 sider, der blandt andet fortæller hidtil ukendte historier om familierne Varnæs og Skjern.

I arbejdet med bogen har forfatterne foretaget over 40 nye interview med både skuespillere og folk bag kameraet, heriblandt Lise Nørgaard selv, Ghita Nørby, Malene Schwartz og nu afdøde komponist Bent Fabricius Bjerre samt Erik Ballings højre hånd, Bo Christensen. De har støvsuget arkiverne på Nordisk Film og DR og været landet rundt i jagten på historier og rekvisitter.

Ikke mindst i december har flere familier en tradition med hver dag at se et nyt afsnit af ’Matador’, der er i netop 24 kapitler. Lise Nørgaards serie ligger lige nu klar på DRTV, så alle kan se med HER