Lise Nørgaard hædret for homoseksuelle karakterer i ’Matador’

Ved Axgil Gay Galla i København fik den 97-årige forfatter og journalist Axgil Æresprisen 2015 for ’Matador’ og for at have så mange homoseksuelle roller med i den populære serie.

Lise Nørgaard deltog i Cirkusbygningen, hvor hun bagefter holdt en over tre minutter lang takketale uden manuskript. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)

Den 97-årige journalist og forfatter Lise Nørgaard holdt takketale uden manuskript i over tre minutter foran en fyldt Cirkusbygningen i København, da der var Axgil Gay Galla 2015.

Anledningen var, at Axgil Æresprisen 2015 blev givet til Lise Nørgaard ved prisfesten, hvor Copenhagen Gay & Lesbian Chamber of Commerce hvert år hylder personer, organisationer og virksomheder der er med til at skabe bedre livsvilkår for LGBT-personer eller er med til at skabe liv og indhold i Danmarks LGBT-miljø. LGBT er den internationale betegnelse for homoseksuelle, biseksuelle og transpersoner.

Lise Nørgaard fik prisen overrakt af Det Kongelige Teaters kommende skuespilchef Morten Kirkskov, der lidt endnu er chef på Aalborg Teater.

Lise Nørgaard fik blandt andet prisen for aldrig at have ladet sig begrænse af samfundets normer i almindelighed og i særdeleshed for at have skabt en række troværdige, helstøbte, homoseksuelle figurer i DRs dramaserie ’Matador’, såsom hr. Schwann, Daniel Skjern, Iben og kørelæreren Jenny.

Aldrig begrænset af samfundets normer

Lise Nørgaard fik blandt andet prisen for aldrig at have ladet sig begrænse af samfundets normer i almindelighed og i særdeleshed for at have skabt en række troværdige, helstøbte, homoseksuelle figurer i DRs dramaserie ’Matador’, såsom hr. Schwann, Daniel Skjern, Iben og kørelæreren Jenny.

”Karakterne bliver aldrig karikerede, og der er ingen tvivl om, at de har været med til at påvirke unge homoseksuelle og deres forældre, og været medvirkende til at afmystificere det at springe ud,” lød det blandt andet i motiveringen.

Her blev Lise Nørgaard også rost for, at Ingeborg Skjern i serien tager opgøret mod Mads Skjern og udbryder ”Syg i hovedet – det er dig, der er syg i hovedet”, efter han har vist sønnen Daniel og hans ven bort.

Stolt og beæret

Lise Nørgaard selv sagde i sin tale, at hun var ”rørt, stolt og beæret” over at få prisen og være med til en aften, hvor forskelligheden blev fejret. Hun glædede sig også over, at hun allerede i sin barndom og ungdom i Roskilde oplevede, at forældrene ikke havde fordomme over for homoseksuelle og gladelig bød dem indenfor i et Danmark i 20’erne og 30’erne, hvor man ikke talte højt om den slags.

Modtageren af Axgil Æresprisen 2015 var udvalgt af en jury, der bestod af kønsforsker og tidligere direktør for KVINFO, Elisabeth Møller Jensen, direktør for AIDS-Fondet Klaus Legau, Lars Henriksen, der er formand for Copenhagen Pride, skribent og P2-vært Minna Grooss og chef Ulla Dalsgaard fra IBM Danmark.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk