Lyttere i tre verdensdele skal høre julekoncert med DR-kor

20 radiostationer i Europa, Nordamerika og Australien sender julekoncerten med DR Vokalensemblet, som DR optager i Birkerød på fredag.

DR Vokalensemblets julekoncert kan høres både i Australien, USA, Canada og store dele af Europa – også på P2 på søndag. (Foto: Per Morten Abrahamsen)

Når DR Vokalensemblet fredag aften giver julekoncert i Bistrup Kirke i Birkerød vil antallet af tilhørere formentlig kunne tælles i hundreder. Men det er kun et fåtal af dem, der kommer til at høre koncerten ’An English Christmas’ med det bedste fra den engelske kortradition.

Koncerten, som DR optager på aftenen, er blevet udvalgt til at være det danske bidrag til Den Europæiske Radiounions (EBU’s) internationale julemusikdag på søndag den 15. december. Det betyder, at antallet af lyttere i den kommende tid i stedet for hundreder kan tælles i millioner, der bor i tre verdensdele.

Blandt de mere ’eksotiske’ radiostationer, der sender koncerten er for eksempel den amerikanske station WFMT Radio Network i Chicago, de franske og engelsksprogede radiofonier i Canada og den australske radio med base i Sydney.

Derudover har DR Vokalensemblet udsigt til at komme ud af højttalerne i en stribe europæiske lande, forklarer Elisabeth Nystad fra P2, der er musikudvekslingskoordinator.

- DR Vokalensemblets julekoncert bliver sendt 10 steder søndag formiddag mellem klokken 11.00 og 12.00. Udover på P2 i Danmark er det i Spanien, Letland, Grækenland, Polen, Island samt på den bayerske radio i München, den hessiske i Frankfurt am Main og den midttyske radio i Halle. Også BBC i London sender DR-koncerten som en del af den internationale julemusikdag, siger hun.

Stort antal radioer

Hvis radiostationerne ikke har mulighed for eller lyst til at sende koncerten på søndag, har de også kunnet bestille den til senere. Og her har lytterne i Finland, Rumænien, Bulgarien, Estland, Østrig og Tjekkiet også udsigt til koncerten med DR Vokalensemblet, der ved årets julekoncerter har besøg af den anerkendte engelske kordirigent Graham Ross. Ensemblet byder blandt andet på Thomas Tallis' julemesse ’Missa Puer natus est nobis’ samt musik af blandt andre Bob Chilcott og John Rutter.

- Koncerter med DR’s kor og orkestre eller koncerter, som DR har optaget, bliver jævnligt udvekslet gennem Den Europæiske Radiounion. Men det er efterhånden ret usædvanligt, at DR’s koncerter kommer så bredt ud og bliver bragt i så mange lande, forklarer Elisabeth Nystad.

14 timers julemusik på P2 søndag

Herhjemme betyder Den Internationale Julemusikdag, at P2-lytterne har udsigt til 14 timers julemusik søndag den 15. december. Fra klokken 9.54 og frem til midnat bliver der hver time stillet om til et nyt land, de præsenterer julemusik med lokal farvning og lokale medvirkende.

I nævnte rækkefølge vil P2 dagen igennem stille om til Østrig, Danmark, Spanien, Estland, Finland, Island, Letland, Sverige, Tyskland, Slovenien, Polen og England, og på P2 får musikken ord med på vejen af Rie Koch, Mette Greiffenberg og Max Fage-Pedersen.

Kan man slet ikke vente med at høre DR Vokalensemblets julekoncert, er der for øvrigt gratis adgang til ’An English Christmas’ i Bistrup Kirke i Birkerød fredag aften.