Måneders forberedelser kulminerer, når 160 millioner seere kigger Molly over skulderen

I sekundet, Reiley blev udråbt til vinder i Danmark, gik forberedelsen til hans deltagelse i ’Eurovision Song Contest’ i gang. Molly Plank har været med hele vejen som DR’s udsendte ’Head of Delegation’ - eller dansk delegationsleder, om man vil.

Molly Plank har siden 2013 haft den alsidige titel som Head of Delegation for DR’s danske deltagere i 'Eurovision Song Contest'. Ifølge hende selv indebærer jobbet en ’underlig blanding’ af at være producent, produktionsleder og artistmanager. Her er hun i Liverpool Arena, hvor årets tre show bliver holdt. (Foto: © (C) DR)

Når forårssolen forsigtigt forsvinder i vest, og penduluret slår an til klokken 21.00 i de danske stuer, er Molly Plank torsdag aften over 1000 kilometer væk.

Hun befinder sig i en sydvest-engelsk Eurovision-arena med svedige håndflader. Kort derefter vil måneders hjemlige forberedelser og to ugers optakt i Liverpool, kulminere i en gennemarbejdet performance - foran hele Europa og morgenfriske seere downunder.

Det musiske aspekt er en stor, men dog tilfældig, del af Molly Planks arbejdsliv. Hun spiller hverken saxofon eller er en gudsbenådet sanger, men er DR-mester i at bevare det kølige overblik som produktionsleder på alt fra 'P3 Guld' til ’Fællessang’.

Synergien i hendes produktioner er, at 'de samler danskerne' – og indenfor det felt, dominerer musikformatet simpelthen bare sendefladen.

Alle typer af tv-mennesker

Hun har både været med til at hjemtage trofæet til Danmark i 2013 - og også været en af de delegationer, som allerede måtte se sig slået, før finalen overhovedet var gået i gang.

Ligegyldigt hvordan det danske bidrag har klaret sig, er Molly Plank begejstret for processen bag.

- Det er sjovt og fascinerende at arbejde på et kæmpe tv-event med fagfolk fra hele verden. Det er alle typer af tv-mennesker, der mødes i det her univers.

Efter 11 år i jobbet falder det derfor naturligt for Molly Plank fortsat at være med på rejsen fra start, hvor hun er produktionsleder på 'Dansk Melodi Grand Prix' og til slut, hvor hun er med rundt i Europa som Head of Delegation for Danmark.

De sidste forberedelser

Siden Reiley vandt danskernes hjerter for tre måneder siden, har der været travlt i Eurovision-lejren. Små 14 dage før finaledagen er delegationen derfor allerede rykket til værtsbyen Liverpool.

- For os bagved er der faktisk to event-uger. Den første uge går med tekniske prøver, som vi har haft mandag og torsdag i sidste uge. Her kommer de 37 landes deltagere ud til venuen og skal igennem procedurer, prøver, teknik og efterkritik. Så vi er derude nærmest hele dagen.

  • Molly Plank følger prøverne fra et monitorrum. Herfra sikrer hun sig, at sceneshowet foregår som planlagt og nye justeringer kommer med. (Foto: © (C) DR)
  • Med den danske vindersang ’Breaking My Heart’, et splinternyt sceneshow og Molly Planks forkromede overblik, skal færøske Reiley betage både jury og seerne til det store show i værtsbyen Liverpool. (Foto: © EBU)
  • Molly Plank følger Reiley tæt i tiden op til 'Eurovision'. Hun sørger for, at han får lavet interviews med presse og forberedt sig, med prøver hjemme på hotellet. (Foto: © (C) DR)
  • Årets værter er fra venstre: Graham Norton, Hannah Waddingham, ukrainske Julia Sanina og Alesha Dixon. Molly Plank afslører, at showet i år bliver 'som et puslespil - med brikker fra både Ukraine og England'. På grund af krigen, afvikler de to lande nemlig 'Eurovision' sammen. Det tænker hun bliver interessant at følge og er spændt på at se, hvordan den britiske tv-station BBC kombinerer aspekter fra de to nationer. (Foto: © Ray Burmiston)
1 / 4

Og der er nok at tage fat på. Molly Plank kan nemlig røbe, at delegationen har arbejdet på et helt nyt sceneshow. Det er anderledes fra tidligere år, hvor målet ofte har været at skabe en opgraderet version af det danske.

- I år går vi en helt anden vej, fordi den engelske scene er specielt bygget og derfor kan bruges til lave et mere kompliceret show og en større opsætning. Det har været en sjov proces, og vi har hyret nogle rigtigt dygtige englændere til at bygge en imponerende dekoration til scenen.

Reileys optræden kommer også til at skille sig ud – i forhold til tidligere danske optrædener, nævner Molly Plank.

- Vi plejer at have et meget større hold af dansere og korsangere omkring solisten. Det har vi ikke i år, da vi har valgt, at det skal være ham 'all by himself', da det giver et stærkere udtryk, siger hun.

Med første event-uge overstået er der nu mere glimmer og konfetti over afviklingsugen, hvor 'Eurovision'-stemningen kommer til byen. Her er både rød løber og åbningsceremoni.

- Når vi nærmer os semifinalerne, skal vi gerne være i mål med justeringerne. Ellers har vi et problem.

Bookmakernes vinderchancer

I den seneste tid har verdens største musikkonkurrence fyldt så meget for Molly Plank, at dét er det første, hun tænker på, når hun morgensøvnigt slår øjnene op.

Med et hurtigt kig på telefonen holder hun sig opdateret på bookmakernes 'Eurovision'-spådomme. Og Molly Plank følger troligt med i, hvilke lande der står til at ryge ud og hvilke, der står til at vinde.

- Bookmakerne plejer at være ret gode til at forudsige toppen, altså en top 3-5-stykker. Alt derefter plejer at ændre sig, når prøverne går i gang, og man begynder at se, hvad det er de andre lande har lavet.

Vigtigst af alt, følger hun selvfølgelig også med i, hvilken chance det danske bidrag spås.

- Det hele handler om at komme igennem nåleøjet fra semifinalen til finalen. Der er 10 lande fra hver semifinale, der går videre. De sidste to år er vi desværre ikke gået videre. Så slutter ballet jo, når semifinalen er ovre. Så i år skal vi videre til finalen - og det skal vi nok også komme, lyder det fortrøstningsfuldt fra Molly Plank.