Manden de kaldte K

Ugens aktuelle navn: Kenneth K. har i otte år quizzet med danskerne hver lørdag, men fremover skal quizzen foregå søndag formiddag. At manden uden efternavn blev quizmaster på P3, er ret tilfældigt.

Kenneth K. har hver lørdag i otte år siddet bag roret i ’Musikquizzen’. På søndag sejler han ud på ukendt farvand, når han skal quizze med lytterne i tre timer fra klokken 9.00 – og han glæder sig. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)

Rigtig mange kan genkende stemmen. Og endnu flere har på et tidspunkt lyttet til hans radioprogram, ’Musikquizzen’, på P3. Men hvis man viser folk et billede af 39-årige Kenneth Karskov, er det langt fra alle, der ved, hvem han er.

”Det er sjovt, når jeg møder folk ude i byen. De tror altid, at de har gået i klasse med mig, eller at vi har arbejdet sammen, fordi de kan genkende min stemme. Når det går op for dem, at jeg laver ’Musikquizzen’, får jeg mange sjove reaktioner. Rigtig mange siger, at de troede, at jeg var højere – eller at jeg burde være mørkhåret. Sådan er det, når man laver radio,” siger Kenneth Karskov, som af langt de fleste alene kendes som Kenneth K.

For efterhånden 25 år siden valgte en purung Kenneth Karskov nemlig at reducere sit efternavn til blot et enkelt bogstav.

”Da jeg begyndte at lave lokalradio som 14-årig, syntes jeg, der skulle lidt mere fart på. Så Kenneth Karskov blev til ’Kenneth K.’, og det har hængt ved. Ja, tænk, hvis alle de beslutninger, man tog som 14-årig, hang ved i dag!” griner Kenneth K.

Hvad nu hvis…

Det er efterhånden otte år siden, at Kenneth K. overtog posten som quizmaster på ’Musikquizzen’, men det lå ikke ligefrem i kortene, at han skulle ende som radiovært på P3. Kenneth K. har en bachelor i kinesisk sprog og kultur, og havde det ikke været for hans far, så havde quizværten måske været at finde på den anden side af Jorden i dag.

”Jeg begyndte at læse journalistik på RUC, men det var ikke mig. Så jeg tog til Kina og læste på universitetet derovre og på Københavns Universitet herhjemme. På et tidspunkt fik jeg tilbudt et job derovre, men der sagde min far, at jeg skulle komme hjem og gøre min uddannelse færdig. Det er der jo virkelig mange forældre, der har sagt til sine børn gennem tiden, men jeg var så en af dem, der hørte efter. Kort efter, at jeg var kommet hjem, fik jeg tilbudt et job på The Voice, som jeg tog. Jeg fik aldrig et job i Kina, men jeg er i Kina hvert år, og hver eneste gang, jeg er derovre, kan jeg ikke lade være med at tænke: ’Hvad nu hvis… ‘ Jeg er glad for mit valg, men det rammer mig altid: ’Hvad nu hvis… ‘,” siger Kenneth K.

Han var på The Voice i 10 måneder, inden han kunne mærke, at han skulle videre. I 2001 skiftede han derfor til P3, hvor han har været lige siden. Men efterhånden er Kenneth K. og ’Musikquizzen’ begyndt at bevæge sig uden for radioens univers.

Som at få trukket tænder ud

I efteråret blev ’Musikquizzen’ lanceret som brætspil, og det blev en kæmpe succes. De to første oplag blev udsolgt lynhurtigt, og det glæder Kenneth K., som selv har lavet samtlige 2100 spørgsmål i spillet.

”Det gør jeg aldrig igen! Da jeg havde lavet 800 spørgsmål, var jeg fuldstændig tømt; jeg havde ikke mere at spørge om. De sidste 1300 spørgsmål var som at få trukket tænder ud. Men jeg er meget tilfreds med resultatet, og det er dejligt at have den fysiske ting, som jeg kan vise mine børn. Jeg har jo ingen bro, jeg kan vise frem, for når man laver radio, så er det væk med det samme. Derfor er det skønt at have brætspillet,” siger Kenneth K.

Noget, han til gengæld gerne vil gøre igen, er at lave ’Musikquizzen’ på tv. Han har prøvet det to gange for nogle år siden, og det har givet ham mod på mere.

”Det kunne være en røvspændende udfordring at flytte konceptet til tv. Quiz er en mega effektiv måde at formidle viden på, og man kunne lave noget superfedt på tv,” lyder det engageret fra Kenneth K, som allerede har arbejdet på nogle ideer til, hvilke quizformater man kunne arbejde med.

Selvom Kenneth K. leger en del med ideen om at afprøve konceptet andre steder, så er det stadig ’Musikquizzen’ i radioen på P3, som er hans hjertebarn, og han er på ingen måde blevet træt af det.

”Jeg elsker radio, og jeg elsker stadig at lave ’Musikquizzen’. Uanset om jeg er i dårligt humør eller lidt ugidelig, så kommer jeg i godt humør, ligeså snart jeg får den første lytter igennem. Jeg kan grundlæggende godt lide de mennesker, der ringer ind. Det er ikke mig, der skal sidde og være fed, og jeg har ikke et behov for, at det er ’hokus pokus mig i fokus’ hele tiden. ’Musikquizzen’ er lytternes program, og det er lytterne, der er stjernerne,” understreger han.

Tilbage til fredagsbaren

Når ’Musikquizzen’ fra weekenden flytter fra lørdag til søndag, betyder det også nogle helt nye weekendvaner for Kenneth K., som i otte år har været vant til at gå tidligt i seng om fredagen og bruge det meste af sin lørdag i DR Byen.

”Jeg vil glæde mig til selv at stå op om lørdagen og tænde radioen og bare lave lørdagsting. Men det første, der kommer til at ske, er, at jeg melder mig ind i fredagsbaren igen. Hvis man har en fredagsbar, så skal man passe på, for jeg kommer til det hele. Jeg glæder mig allerede til julefrokosten, hvor jeg kommer til at give den alt, hvad remmer og tøj kan holde. Jeg har jo altid gået tidligt, fordi jeg ikke kan snyde og bånde mit program, som Mads Steffensen gør hvert år,” griner Kenneth K.

Der er stadig et godt stykke tid til, at julefrokostsæsonen begynder igen, men allerede på søndag den 23. februar kan man høre ’Musikquizzen’ i sit nye tre timer lange format, når Kenneth K. klokken 9.00 byder lytterne velkommen på P3.

FacebookTwitter