Martin kom med til Grønland efter få måneder i DR: ’Det er simpelthen drømmen’

Som nystartet FTP-elev i DR var det en vild opgave, der tidligere i år landede på Martin Vennergaard Hermansen bord. Nemlig to en halv uges optagelser på Grønland som kameraassistent på en stor dramadokumentarisk serie.

Før sommerferien drog Martin Vennergaard Hermansen til Grønland som en del af det hold, der står for at filme en ny dramadokumentarisk serie. (Foto: Morten Krüger)

Som FTP-elev (film- og tv-produktion) i DR kan man blive kastet ud i alt fra at lave nyhedsindslag til TV-Avisen til at arbejde på dokumentarer og store dramaserier. Som ny FTP-elev fik Martin Vennergaard Hermansen tilbudt en opgave udover det sædvanlige. To en halv uges optagelser på Grønland stod for døren, og før sommerferien drog holdet afsted for at filme scener til en kommende serie om Danmark og Grønlands fælles historie.

- Det fede ved vores fag er, at man som elev føler, at man er en del af huset i DR og kan indgå i alle mulige forskellige projekter. Lige nu er jeg på TV-Avisen og er ude at filme interviews, reportager og indslag med dem. På Grønlandsprojektet var jeg med som kameraassistent for Morten Krüger, der er fotografen bag blandt andet serien ’Grænseland’, siger Martin Vennergaard Hermansen.

En stor mulighed

Der er meget teknik, som man skal holde styr på, når man laver en stor tv-produktion. Efter at have fulgt optagelserne herhjemme, blev det besluttet, at Martin Vennergaard Hermansen skulle med til Grønland som en del af holdet.

- Jeg havde ikke været elev ret længe, da vi tog afsted før sommeren. Når man er ny i huset, er det en genial måde at lære folk at kende på. Når man skal på sådan en tur, kommer man i berøring med en masse forskellige afdelinger rundt om i DR. Nu kan jeg nærmest ikke gå igennem huset uden at møde nogen, jeg kender, siger han.

Det danske hold fik mulighed for at filme og besøge nogle imponerende locations og omgivelser under turen til Grønland. (Foto: Morten Krüger)

Holdet var afsted på Grønland i to en halv uge, og ifølge Martin Vennergaard Hermansen var det en oplevelse ud over det sædvanlige.

- Jeg har ikke været på Grønland før, så det var vildt fedt at få lov til at opleve. Jeg tvivler på, at det er et sted, som jeg selv ville rejse hen på eget initiativ, så det er simpelthen drømmen at få lov til at rejse med sit arbejde på den måde og så et så spændende sted.

Selv om Martin Vennergaard Hermansen synes, at han har haft meget ansvar herhjemme i Danmark, fik han på Grønland endnu mere ansvar og mulighed for at lære det tekniske udstyr bedre at kende.

- I tiden på Grønland begyndte vi at filme relativt tidligt om morgenen og fortsatte helt frem til efter aftensmaden. Jeg fik meget ansvar ret hurtigt, og det var også en stor del af oplevelsen, siger han.

'Man er en del af holdet'

På turen var Martin Vennergaard Herman tilknyttet værtsholdet, som er det hold, der laver værtsoplæg og overgange mellem de forskellige elementer i tv-serien. I den kommende dramadokumentariske serie i fire dele om Danmark og Grønlands fælles historie går Lars Mikkelsen og Nukâka Coster-Waldau forrest i fortællingen og vækker historien til live for seeren.

Det danske hold bestod af et sted mellem syv og ti personer i løbet af turen, og de samarbejdede med et grønlandsk hold på cirka samme størrelse.

- Det var fedt, at det danske hold i forvejen var så sammentømret. De kender hinanden rigtig godt, og det giver det bare noget helt særligt, når man er afsted så langt væk hjemmefra, siger Martin Vennergaard Hermansen.

Generelt synes han, at der bliver taget godt imod praktikanter og elever i DR, selvom man ikke kommer med den samme erfaring som de garvede teknikere og fotografer.

- Jeg tænkte ikke over på turen, at jeg er elev. Man er bare en del af holdet, og det synes jeg er en super fed følelse. Produktionen har et virkelig højt ambitionsniveau, og det kan man kun føre ud i livet med et hold, som arbejder godt sammen. Det har helt sikkert givet en anden dimension til programmet, at vi kom på den tur og fik mulighed for at filme på location, siger han.

For Martin Vennergaard Hermansen har turen til Grønland været en oplevelse ud over det sædvanlige. (Foto: Morten Krüger)

DR som praktiksted og elevplads

Den berejste elev har svært ved at sætte ord på, hvad det præcis har givet at være afsted, men det faglige udbytte har uden tvivl været stort.

- Inden vi tog afsted, var jeg godt klar over, at en fotograf som Morten Krüger ikke bare møder op, tager kameraet på skulderen og begynder at filme. Han har faktisk ret meget indflydelse på afviklingen og indholdet, og den måde han samarbejder med instruktøren var vild lærerig at være med på sidelinjen til. Jeg har lært en masse om udstyret, og det har været så fed en måde at få det ind under huden på, siger han.

Martin Vennergaard Hermansen er sikker på, at turen har givet ham en masse værktøjer, som han kan bruge senere hen. Han er da også begejstret for, at DR som elevsted har givet ham muligheden for at komme på turen til Grønland.

- Jeg har altid gerne villet arbejde i DR, siden jeg fandt ud af, at det var det her fag, som jeg brænder for. Der er stort set alle slags produktioner herude. Den ene dag kan man lave drama, næste dag kan man lave dokumentar og en tredje dag kan man lave nyheder, siger han og fortsætter:

- Jeg kan sagtens være med til at påvirke, hvilken retning mine arbejdsopgaver går i. Der er ikke to FTP-elever, som får den samme uddannelse herude, for der er i høj grad mulighed for at præge sin egen tid i huset, hvilket jeg synes er vildt fedt.

Facebook
Twitter