’Matador’ er skarpere end nogen sinde før

DRs populære dramaserie er ved at blive restaureret, og påskelørdag får DR1’s seere mulighed for at se det første af afsnittene, som er renset op.

”Intet er som før”, udbryder Maude Varnæs i et af afsnittene i ’Matador’, hvor hun godt nok taler om dem ”ovre på den anden side af gaden”.

Alt er heller ikke som tidligere, når DR1 påskelørdag – i anledning af DRs 90 års fødselsdag – viser afsnit syv fra Lise Nørgaards populære serie. Det er episoden, hvor der mildest talt er forviklinger, om fru Fernando Møhge fylder 90 eller 100 år.

Familierne Varnæs og Skjern er stadig de samme i serien, men det, seerne kommer til at opleve, er ’Matador’ uden ridser og støv. Og billederne vil stå klarere, så der er en større detaljerigdom, og det er lettere at se, hvad der står i Tidende, eller hvad der er på hylderne i ’Damernes Magasin’.

”Restaureringen har været tre år undervejs, og det er gjort nænsomt, for vi ved, at ’Matador’ er allemandseje og danskernes kultur. Vi rører ved noget, der er fælles gods, men det har samtidig også været vigtigt at sikre materialet for fremtiden – og dét, mens der stadig er nogle, der ved, hvordan man restaurerer den type film, som ’Matador’ er optaget på. I dag optager man ikke tv-serier på film mere,” forklarer én af DRs projektledere på sagen, Christian Odd Wiberg, der blandt andet har arbejdet sammen med Tina Dradrach fra DR Planlægning om restaureringen.

Fotograf har været med i arbejdet

Det er firmaet Nordisk Film Shortcut, der står for at give ’Matador’ ”new look”, og en anden helt central person i projektet er fotografen Peter Klitgaard, der selv filmede fra afsnit 7-24, da ’Matador’ blev optaget i 1970’erne og 1980’erne. Han er med i hele processen, for at godkende og sikre, at farver, detaljer og billedindhold kommer til at fremstå lige så klart og tydeligt, som det han så i sin linse for 35 år siden. Peter Klitgaard har selv skrevet til diverse tv-direktører i DR for at få ’Matador’ restaureret, og det næste år bliver det så gjort.

”Der er ikke tale om, at vi har skullet gøre det vildeste, man kan med teknikken nu om dage, for det skal også stadig være det ’Matador’-format, som folk kender. Vi har foretaget nogle valg – men med det æstetiske ydre fra dengang. Samtidig har vi gemt alle efterbehandlinger og mellemregningerne, så andre senere kan gøre vores valg om, hvis de synes, tiden er til noget andet,” forklarer Christian Odd Wiberg.

Også nyt resumé

Når DR1 lørdag viser det restaurerede afsnit ’Fødselsdagen’ vil der også være et par andre ting, der er anderledes. Da afsnit syv var første afsnit i anden sæson af ’Matador’ varede resumeet i starten over 18 (!) minutter, og det gør det ikke i DRs fødselsdagsversion.

Lise Nørgaard har skrevet teksten lidt om, og forleden havde DR besøg af den oprindelige ’Matador’-speaker Ole Andreassen, som indtalte en ny speak.

DR1 går bag om restaureringen

Kanalchefen for DR1, Pil Gundelach Brandstrup, glæder sig til at give seerne en forsmag på restaurerede ’Matador’, som DRs seere, lyttere og netbrugere har kåret som det bedste DR-program nogen sinde i forbindelse med DRs 90 års-dag.

”Vi håber, at folk deler vores begejstring for den nye version, som fremstår både med større detaljerigdom og skarpere end nogensinde - både konkret og i overført betydning. Alle har deres egen måde at elske serien på, og jeg glæder mig til at se reaktionerne på den restaurering, som vi har lavet med lige dele kærlighed til serien og respekt for den oprindelige vision,” siger hun.

Inden da er der skærtorsdag klokken 21.15 på DR1 mulighed for at se programmet ’Matador – skarpere end nogen sinde’, som netop handler om, hvordan DR og Nordisk Film Shortcut lige nu er i gang med at gøre ’Matador’ skarp og endnu mere langtidsholdbar, end serien har vist sig at være i forvejen.