’Matador’ vender tilbage – og står knivskarpt

’Matador’ har fået et filmteknisk ansigtsløft, og den grå atlaskes og Lauras køkken står nu skarpere end nogensinde i nyt HD-format.

  • 'Matador' har fået et filmteknisk ansigtsløft, og den grå atlaskes og Lauras køkken står nu skarpere end nogensinde i nyt HD-format. Den nye version af 'Matador' har premiere 6. maj på DR1. Her er det et EFTER-foto. (Foto: © Nordisk Film)
  • Og her er det et FØR-foto, som 'Matador' så ud oprindeligt. (Foto: © Nordisk Film)
  • Lise Nørgaard fylder 100 år den 14. juni (Foto: © Agnete Schlichtkrull, Type 1)
1 / 3

Matadorfans kan glæde sig til lørdag den 6. maj klokken 20.00, hvor den nye version af ’Matador’ har premiere på DR1.

Restaureringen af den historiske serie har været et udfordrende projekt for restaurerings-eksperterne fra Nordisk Film Shortcut, der har renset alle 24 afsnit. Tanken om at skulle pille ved danskernes arvesølv har ikke været uden bange anelser hos eksperterne, men restaureringen af ’Matador’ er heldigvis gået helt som planlagt, fortæller den ansvarlige for restaureringen Hans Vermeij fra Nordisk Film Shortcut, som har været med i projektet.

Tre år under den tekniske rensningsbørste

”Restaureringen af ’Matador’ har taget tre år. Først har vi digitalt scannet de gamle filmstriber og lagt på store servere, så materialet ikke risikerer at gå tabt. Herefter har vi fjernet snavs, støv og ridser, som giver seeren en helt anden oplevelse. Vi har gjort serien skarpere, farverne mere klare, så detaljer, som man ikke før har lagt mærke til, nu er tydelige. For eksempel er det efter restaureringen lettere at se, hvad der står i Tidende. Alt dette er sket uden at fjerne den originale filmiske æstetik, som var kernen i hele restaureringsprojektet,” fortæller Hans Vermeij.

Udover at ’Matador’ fremstår skarpere end nogensinde, har restaureringsholdet også kigget på seriens format. Den teknologiske udvikling har halet ind på den knap 39 år gamle serie, hvis format ikke længere passer til nutidens fjernsynsskærme.

”Efter ønske fra fotografen, der var med til at optage ’Matador’ i sin tid, har vi tilpasset billedformatet til nutidens fjernsynsskærme, som er større end dengang ’Matador’ blev sendt for første gang. Det betyder, at seerne ikke i samme grad som tidligere vil se de sorte bjælker i siden af billedet. Det giver et bedre visuelt udtryk for seeren, som nu kommer til at se hovedpersonerne tættere på og i et langt skarpere format,” siger Hans Vermeij.

Kulturskatten skal sikres for altid

Hos DR har restaureringen af ’Matador’ været adskillige år undervejs, og det er der en særlig årsag til:

”Restaureringen af en kulturskat som ’Matador’ er en proces, der tager tid. Det er gjort nænsomt og med stor kærlighed og respekt for originalen, for vi ved, at ’Matador’ er noget, som alle danskere har et forhold til, og oplever som en del af den danske kulturarv. I dag optager man ikke en tv-serie på den måde længere, så det har været centralt at sikre båndene for fremtiden, især nu hvor man har mulighed for at forskønne det oprindelige udtryk rent teknisk. Og det skal gøres på den rigtige måde, hvilket tager tid”, fortæller Pil Gundelach Brandstrup, der er kanalchef på DR1.

Det, seerne skal glæde sig allermest til ved den nye version af ’Matador’, er, ifølge Pil Gundelach Brandstrup, klare og tydeligere billeder, en større detaljerigdom, og et ’Matador’ uden støv og ridser, som har præget de efterhånden gamle film. Restaureringen har været revolutionerende for programseriens udtryk, og det håber hun, at matadorfansene vil tage imod med åbne arme.

Lise Nørgaard, der er hovedforfatter på ’Matador’, fylder 100 år den 14. juni i år.

Første afsnit af den restaurerede version af ’Matador’ har premiere den 6. maj klokken 20.00 på DR1. De første syv afsnit af serien sendes her i foråret 2017.