Matilde Kimer får DRs Sprogpris

DRs Rusland- og Ukrainekorrespondent Matilde Kimer er vant til uforudsigelighed i marken, men onsdag eftermiddag var det inden for DRs trygge mure, at en overraskelse af de positive ventede.

Journalistisk chef i DR Nyheder Charlotte Harder havde onsdag indkaldt Matilde Kimer til møde. Det fremgik hurtigt, at den egentlige anledning hverken var Vladimir Putin eller vagtplaner, for efter kort tid gik døren op til det lille lokale og ind trådte blandt andre DRs mediedirektør Gitte Rabøl og DRs sprogredaktør Martin Kristiansen. På vegne af DRs sprogpriskomité kunne de fortælle, at Matilde Kimer bliver modtageren af DRs Sprogpris 2015.

Ifølge priskomiteen får Matilde Kimer prisen "for evnen til at formidle sit stof med en intens enkelthed, der smitter og gør stoffet nærværende og forståeligt, båret af stor præcision i sprog og udtale".

Nødvendighedens engagement

Matilde Kimer har ofte rapporteret fra krigs- og konfliktzoner, hvor hun har set og oplevet voldsomme begivenheder og menneskelig ulykke. Et på alle måder svært arbejdsvilkår og priskomiteen ønsker derfor særligt at fremhæve Matilde Kimers evne til også under pres i tilspidsede situationer at bevare det sproglige overblik og bibeholde et respektindgydende højt formidlingsmæssigt niveau.

DRs mediedirektør Gitte Rabøl, der er formand for priskomiteen, siger:

"Matilde Kimer brænder igennem med det, man kunne kalde for nødvendighedens engagement, og som gør, at man lytter efter. Jeg er sikker på, at Matildes formidlingsevner har haft stor betydning for danskernes forståelse af den ukrainsk-russiske konflikt. Hvis nogen skulle være i tvivl om, hvad public service er, og hvorfor journalistisk reportage fra verdens brændpunkter er vigtigt, skal man lytte til Matilde Kimer."

Det sanselige sprog

DRs sprogredaktør Martin Kristiansen tilføjer:

"Vi husker bedre indholdet, hvis sproget appellerer til sanserne. Og hvis man nærlytter Matilde Kimers indslag, vil man opdage, at de ofte er fyldt med farver og lugte. Ikke kun, når hun uden omsvøb beskriver det, hun ser, men også i billedsproget. Storpolitikken får for eksempel krop, når hun beskriver Putins evner til at "massere andre statsledere med" på et projekt eller når hun forklarer, at "noget af det, der kilder Putins blindtarm allermest, det er den der amerikanske arrogance og overdommeradfærd."

Komiteen bag DRs Sprogpris består af DRs mediedirektør Gitte Rabøl, de tidligere prismodtagere Karen Secher og Adrian Hughes, DRs radiochef Tor Arnbjørn, kanalchef for DR K Flemming Hedegaard, DRs sprogredaktør Martin Kristiansen samt formand for Dansk Sprognævn Jørn Lund.

Udover æren og et indrammet diplom modtager Matilde Kimer 10.000 kroner som kontant anerkendelse for at have fået DRs Sprogpris. Prisen vil blive overrakt ved et arrangement den 9. november klokken 15.30.

Sidste år gik DRs Sprogpris til Bente Hansen, der er vært på 'Danmark Direkte' på P4.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk