Matilde Kimer: ”Vi skal sgu interessere os for Ukraine”

Ugens aktuelle navn: Hver dag rapporterer korrespondenter fra brændpunkter, men Mathilde Kimers live-dækning fra Maidan-pladsen på P1 sidste uge gav særligt genlyd i hele Danmark.

  • ”Nu står den lige på madpakker og min datters fastelavnskostume. Vores familie har lige brug for at være sammen og ligge i ske i nogle dage,” siger Matilde Kimer, der oplevede uroen i Kijev på nærmeste hold sidste uge. Foto: Agnete Schlichtkrull. (Foto: Agnete Schlichtkrull)
  • Maidan-pladsen i Kijev to timer efter kulminationen. Foto: Matilde Kimer (Foto: Matilde Kimer)
1 / 2

”Jeg er lige nødt til at løbe her – ej, jeg skal lige – fuck – øjeblik Mette…,” siger Matilde Kimer til studieværten i ’P1 Morgen’, mens man hører brag i baggrunden.

Sådan lød det i sidste uge i direkte radio på netop det tidspunkt, hvor bølgerne gik allerhøjest på Maidan-pladsen i Kijev. Matilde Kimer var live igennem, mens molotovcocktails, granater og kroppe ramte jorden.

”Det er en statsmagt, der skyder sine medborgere. Ikke at politiet er blevet behandlet særlig godt, men bottom-line er, at du har en stat, der skyder sine egne medborgere med patroner, der er så store, at de kan gå igennem en hvilken som helst sikkerhedsvest,” forklarer Matilde Kimer.

Hun er DRs Ruslands- og Ukraine-korrespondent og havde netop været ni dage i Rusland for at dække De Olympiske Vinterlege. Et par fridage i Danmark, og så var det afsted til Ukraine, hvor en konflikt kulminerede. En konflikt, som har været under opsejling i mindst 10 år.

Blod og ambulancer overalt

Men tilbage til Maidan-pladsen. Demonstranter og politi stormer forbi Matilde Kimers nye gemmested, og nu gælder det bare om at få nogle billeder i kassen. Hun får hurtigt fat i fotografen, Peter Langkilde.

”Der er blod overalt, og ambulancer der kører ustandseligt. Folk bæres væk, mange har lagener over. Jeg tænker der, at det her er vigtigt at få hjem, for det her sker i Ukraine lige nu,” siger Matilde Kimer.

Der sker hele tiden noget, og de to DR-reportere skynder sig ned til et pandekagehus, der midlertidigt er omdannet til sygehus.

”Udenfor står en læge med hænderne op foran ansigtet. Man kan se på ham, at han ikke kan mere. Han har sikkert ikke sovet i flere dage. Det er bare sådan, at det eskalerer, Eskalerer, ESKALERER. Der er døde og sårede overalt,” siger hun.

Fotografen siger til Matilde Kimer, at der ligger masser af døde mennesker på græsplænen ved katedralen, og så går de derom med kameraet.

”Der kommer biler hele tiden og afleverer døde. Bagefter kommer pårørende for at identificere. Og det er jo så der, vi laver indslaget til TV-Avisen fra,” siger Matilde Kimer.

MediaLinks: HØR TING:

Det nytter ikke at tude

Lige her græder hun for første gang under dækningen i Ukraine. Hun står blandt 20-25 unge livløse kroppe, deriblandt et kærestepar. En far er i totalt sammenbrud.

”Jeg trækker vejret ind og tænker, at det ikke gavner nogen, at jeg sidder og flæber over elendigheden. Dels skal jeg holde i otte timer endnu, og dels kan man jo spørge, hvad fanden har jeg at tude over. Det er ikke mine børn, der ligger der,” siger Matilde Kimer.

Alt imens er Kijev forvandlet til en krigszone. Igor og Serge løber frem med deres jernrør, som de har brækket af en gammel Lada. Hotel Ukraines reception er forvandlet til operationsstue til venstre og ligbunker til højre.

På hovedgaden sidder bedstemødre og hælder benzin i sodavandsflasker og lukker til med en klud. Molotovcocktails flyver. Træerne på hovedgaden fældes og bæres til barrikadens bål. Brosten flyver. Granater rammer. Politi og demonstranter falder i knæ.

”Hvis man skal have en tilnærmelsesvis fornemmelse af, hvor meget de her mennesker er villige for at ofre for at ændre situationen i Ukraine, så skal vi vise det. Det skal vi sgu da interessere os for i Danmark,” siger Matilde Kimer.

Lægetjek er nødvendigt

Matilde Kimer er hjemme i Danmark igen for en stund. Her venter familien; mand, tre børn og hus i Hvidovre.

”Nu står den lige på madpakker og min datters fastelavnskostume. Vores familie har lige brug for at være sammen og ligge i ske i nogle dage, men jeg skal også tilbage, der er så mange historier, der skal fortælles,” siger Matilde Kimer.

I Kijev blev hun i fredags afløst af korrespondenten Henrik Lerche, der i øjeblikket rapporterer om fredsforhandlinger i Ukraine. 

”Nu skal jeg videre til debriefing hos en psykolog. Det gælder for alle os korrespondenter. Og det gør jeg gladeligt, så jeg også holder 10 år endnu. For jeg har et fantastisk arbejde,” siger hun.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:530f04d8a11f9d1b58640c5e

Facebook
Twitter