Med en mikrofon i hånden og 4.000 km tilbagelagt tester ’rødgrødsreporteren’ fællesskaber

Jacob Rützou Andersen fra P4-programmet ’Radio Rødgrød’ sender live fra hele Danmark. I dag venter en tur i et vikingeskib, hvor armmusklerne skal testes, når han skal ro på Roskilde Fjord.

  • 'Radio Rødgrød' har sendt om sommeren i fire år. De har forskellige temaer, og i år handler det om fællesskaber. (Foto: Astrid Bagge-Kjær)
  • Man kan også sejle vikingeskibet med sejl, men det er ikke muligt denne sommer på grund af corona. Deltagerne kommer for tæt på hinanden. (Foto: Astrid Bagge-Kjær)
  • Skipperen Johannes fortalte om, hvordan man skal samarbejde for at komme nogen vegne i et vikingeskib. (Foto: Astrid Bagge-Kjær)
  • Jacob Rützou Andersen kører Danmark tyndt i sendevognen. Han kan godt lide at komme rundt i landet. (Foto: Astrid Bagge-Kjær)
1 / 4

Vinden blæser, og bølgerne får det færøske vikingeskib til at vippe. ’Make way’ råber skipperen med det store grå skæg, mens han spejder ud over besætningen. ’Det er et sølle udvalg i dag’, mumler han. Sammen kæmper besætningen med at koordinere, i hvilket tempo årerne skal ramme vandet. To årer støder ind i hinanden, og alle er nu ude af takt igen.

Besætningen består i dagens anledning af syv voksne og fire børn – alle levende i det 21. århundrede. Alle er iført redningsvest og er dukket op på Vikingeskibsmuseet i Roskilde uden erfaring med at ro et gammelt vikingeskib. Jacob Rützou Andersen er med som reporter fra P4-programmet ’Radio Rødgrød'. I programmet tester han danske fællesskaber. I dag er turen gået til Roskilde for at teste fællesskabet på et vikingeskib.

- Vores tema i år er fællesskaber, hvor jeg er ude at tage temperaturen på, hvordan fællesskaberne har det i Danmark under coronavirus. Fællesskaber er et bredt tema, så det handler også om at indskærpe det og skabe en rød tråd. Når jeg vælger, hvad der skal i programmet, går jeg efter, hvad der er lidt atypisk, og hvor der sker noget, som kan lyde sjovt i radioen. Jeg kan også godt lide at sætte mig selv i spil og være lidt på dybt vand, fortæller Jacob Rützou Andersen.

’Radio Rødgrød’ sender for fjerde år i træk hen over sommeren. Det er Jacob Rützou Andersens tredje år som ’rødgrødsreporter’, hvor han alle hverdage mellem 15 og 18 er live fra forskellige steder i landet. Indtil videre er han oppe og runde de 4000 km, som han har kørt alene med sendevognen. Ideen er at komme rundt i landet og tale med folk, som måske ellers ikke bliver hørt.

Sommerarbejde

I studiet i DR Byen står værterne Oliver Breum og Maja Rosager og styrer slagets gang med dagens kendte gæst. Jacob Rützou Andersen skal sende live fra Vikingeskibsmuseet et par gange i løbet af de tre timer, programmet varer.

Det er meningen, at han skal interviewe den skrappe skipper Johannes ude på Roskilde Fjord, men turen i vikingeskibet bliver ikke helt som forventet. Skibet er først ude på vand senere end planlagt, og i land to minutter inden Jacob Rützou Andersen skal sende live. Det bliver derfor til et interview stående i båden efter kampen mod bølgerne.

’Rødgrødreporteren’ er overrasket over, hvordan man kan blive så ukoordineret, når man er ude at ro.

- Det er utroligt, hvordan man kan sige til sig selv; ’nu har jeg den’, og så trækker man igen i åren i stedet for at skubbe, siger han til skipperen, som trøster lidt ved at sige, at afslutningen på turen var knap så håbløs som starten.

Til daglig er Jacob Rützou Andersen nyhedsreporter på P4, men hver sommer skifter han nyhedsjournalistikken ud med ’Radio Rødgrød’. Et arbejde han ikke har noget imod at opgive sommerferien for.

- Jeg kan godt lide at arbejde om sommeren. Det er fedt at komme ud i det gode vejr og snakke med folk. Det er også befriende at lave et andet slags program. Det er et helt andet format - meget sommerligt, hvor jeg har det sjovt med kilderne, der er en pingpong mellem værterne, og jeg er som reporter også mere i fokus end normalt. Det kan jeg holde til i de fem uger, men så heller ikke mere, smiler Jacob Rützou Andersen.

  • Jacob Rützou Andersen rapporterede fra et spil kongespil. Linka ramte desværre ikke den træ-kegle, som hun sigtede efter. (Foto: Astrid Bagge-Kjær)
  • En af pigernes mødre fandt straks mobilen frem, så datterens optræden i radioen kunne foreviges. (Foto: Astrid Bagge-Kjær)
  • Jacob Rützou Andersen har være 'rødgrødsreporter' i tre år. (Foto: Astrid Bagge-Kjær)
1 / 3

’Jeg vil gerne lave radio, der sparker røv’

Med ondt i armene og ronings-selvtilliden, der har fået et nøk nedad, skal Jacob Rützou Andersen finde på det næste indslag, han skal lave. Han har efterhånden været livereporter i et par år, så det er med ophøjet ro, at han scanner Vikingeskibsmuseet for muligheder.

I luften hænger der en tung lugt af træ, som kommer fra Vikingeskibsmuseets værksted. Museet er lukket for i dag, men området er stadig fyldt med mennesker, der går tur langs vandet eller er til ølsmagning. Ved et stort tipi-telt er der nogle unge, der spiller kongespil. Bingo.

'Rødgrødsreporteren' får lov til at være med i en omgang kongespil sammen med pigerne Linka, Alicia, Augusta og deres mødre. Her forsøger han at lære pigerne at bruge nogle af de teknikker, han netop har lært ved at ro et vikingeskib. Fokus, koncentration og armkræfter.

I mellemtiden har Augustas mor fået fat i faren, der følger med i radioen. Augusta rammer en af træ-keglerne med et sikkert kast, og en sms fra far tikker ind – ’Sådan, Augusta rammer bare!’.

Ved kongespillets afslutning er dagen også slut for Jacob Rützou Andersen. Han har sendt sin sidste live i denne udsendelse, og kan pakke mikrofonen ned igen. Han beskriver selv dagen som kaotisk. En dag, hvor han har været kreativ og har måttet få det bedste ud af det for at få sommeren og fællesskabet ud til lytterne.

- Jeg gør alt for, at det skal blive god radio, det jeg laver. Man tager jo ikke ud med et mål om at lave radio, der bare er okay – jeg vil gerne lave radio, der sparker røv, smiler han.

Facebook
Twitter