Melodi Grand Prix-jubilæum bliver fejret i London

Europæisk Melodi Grand Prix har 60 års jubilæum i år, og det bliver markeret med en konference i London. Her deltager sidste års Grand Prix-general Pernille Gaardbo, hvor hun blandt andet fortæller, hvordan de fik skabt rekordhøj aktivitet på sociale medier.

Pernille Gaardbo og Jan Lagermand Lundme var nogle af folkene bag Eurovision Song Contest 2014, som blev holdt i Danmark. Pernille Gaardbo er en af paneldeltagerne ved en konference i London i april. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)

På en konference i London fredag den 24. april vil en lang række prominente personer fra hele Europa undersøge og debattere Eurovisions Song Contests betydning for europæisk og national identitet. De vil debattere innovation, relationer mellem øst og vest, samt hvordan European Song Contest understøtter mangfoldighed.

Det er European Broadcasting Union (EBU), som i samarbejde med BBC har arrangeret konferencen i anledning af Eurovision Song Contest’s 60-års jubilæum i år.

DRs Pernille Gaardbo, som var Grand Prix-general sidste år, skal bidrage i en af paneldebatterne, hvor deltagerne skal debattere og undersøge, hvordan og hvorfor Eurovision Song Contest er blevet det mest innovative tv-koncept i forhold til teknologi og scenedesign, og hvilken rolle sociale medier spiller i oplevelsen.

“Jeg forventer en spændende diskussion af ambitionerne med Eurovision Song Contest (ESC). Jeg er ikke i tvivl om, at ESC fortsat skal være drivende i forhold til nye og innovative måder at producere tv på og samle europæerne. Men jeg vil gerne diskutere, hvordan vi sikrer, at lande med ringere økonomiske vilkår kan løfte den kolossale opgave, det er at producere ESC, hvis de vinder. Forventningerne til det vindende land er enorme. Personligt ser jeg gerne en diskussion af, hvordan vi kan sikre, at alle har mulighed for at løfte opgaven i fremtiden,” siger Pernille Gaardbo.

Selv er hun blevet bedt om at fortælle om de ideer, hun og resten af Grand Prix-holdet udviklede til de tre shows i København sidste år. Hvorfor og hvordan de ønskede at modernisere showet, hvorfor de ville invitere seerne endnu tættere på de optrædende og på konkurrencedelen, og ikke mindst hvordan de fik skabt rekordhøj aktivitet på sociale medier.

60 år med Grand Prix-oplevelser

Det er 60 år siden, at Europæisk Melodi Grand Prix begyndte, og det betyder samtidig 60 år med Grand Prix-minder - også for Pernille Gaardbo:

"Hvem har ikke en oplevelse fra barndommen med 'Det Europæiske Melodi Grand Prix'? Vi kender alle den ikoniske sætning ”Good evening, Europe!” Mit yndlingsminde er ”Save Your Kisses For Me” fra 1976, som jeg kunne hele dansen til. Sangene, og ikke mindst tøjet, afspejler tid og sted, for slet ikke at nævne, hvor store forskelle der er mellem øst og vest, og nord og syd i Europa,” fortæller hun. Og selvom den populære sangkonkurrence netop runder de 60, har den årlige begivenhed stadig en eksistensberettigelse, mener Pernille Gaardbo:

"Jeg kan næsten ikke komme i tanke om andre positive begivenheder, der samler millioner af mennesker over hele Europa. Det er tre helt særlige aftener i maj, hvor unge og gamle mødes for at følge deres eget lands optræden ved verdens største musikevent. Nogle elsker det, andre hader det. Men fælles for dem alle er, at de ikke vil gå glip af det. Eurovision Song Contest i København samlede 195 millioner seere over hele Europa, og for en aften så vi bort fra konflikter og uroligheder og mødtes som mennesker. Det synes jeg faktisk er smukt,” siger hun, og fortsætter:

“Det er relevant for Danmark at være en af de deltagende lande, fordi det samler os som nation, og fordi vi godt kan lide at se os selv i større sammenhænge. Vi kan lide at se, hvordan Danmark ser ud udefra, tror jeg. Hvordan vi klarer os, som et lille land på et stort kontinent. Og så synes jeg i al beskedenhed, at vi gør det ret godt." DR markerer 60-års-jubilæet ved at sende et jubilæumsshow, som BBC producerer. “Det bliver imponerende flot, og jeg kan godt afsløre, at Danmark har en prominent rolle i showet,” siger Pernille Gaardbo.

Konferencen i London bliver livestreamet på den officielle Eurovision Song Contest-hjemmeside, Eurovision.tv fredag den 24. april.

Facebook
Twitter