Menneskesmuglere står frem i ny DR1 dokumentar

Helt usædvanligt har DR fået mulighed for at følge arbejdet med smuglingen af tusindvis af migranter til Europa.

Vær med når menneskesmuglerne lukker os helt ind i et af verdens største rejsebureauer. Her ser vi produktionen af falske pas og hvordan de bruges til at smugle migranter gennem europæiske lufthavne på deres vej mod Danmark. (Foto: DR Undervisning © Type 2)

De seneste år har millioner af mennesker ulovligt krydset grænsen ind til et europæisk land. Men hvordan foregår menneskesmuglingen, og hvad koster det økonomisk og menneskeligt? Helt usædvanligt har DR fået mulighed for at følge arbejdet med smuglingen af tusindvis af migranter til Europa.

Billederne af migranter i overfyldte og synkende gummibåde på Middelhavet har fyldt de europæiske tv-skærme de sidste par år. Godt 90 procent af alle migranter bruger menneskesmuglere, som ofte er blevet stemplet som simple forbrydere og skrupelløse i deres stræben efter at tjene penge på sårbare og udsatte migranter.

Alligevel har menneskesmuglere nu valgt at åbne døren på vid gab til deres ulovlige og hemmelige "værksteder". Det sker i DR1-dokumentaren ’Menneskesmuglerne’, der sendes 27. november klokken 21.55 på DR1. Her viser dokumentaren, hvordan menneskesmuglerne arbejder - en sjælden set side af den flygtninge- og migrantkrise, som siden 2015 har betydet, at millioner af mennesker har søgt mod Europa.

Jagten på menneskesmugleren Ali

Vi følger den syriske menneskesmugler Ali. Han arbejder for en stor kriminel organisation af menneskesmuglere et sted i Tyrkiet. Det er hans job at skaffe migranter til organisationen, ligesom han sørger for redningsveste og de gummibåde, som skal fragte migranterne til Europa.

I løbet af det år, DR har fulgt Ali, bliver det dog tydeligt, at jagten for alvor er gået ind på menneskesmuglerne. Politi og sikkerhedstjeneste er på sporet af ham. Bliver han fanget, risikerer han op til flere års fængsel. Men menneskesmuglerne har dog effektive modsvar til det stigende pres og fokus fra politikere og myndigheder.

Yahya snyder europæisk lufthavnskontrol

Dokumentaren følger også Yahya som i Grækenland for længst har skabt sig et navn blandt migranter, der har penge nok til at undgå sejlturen med gummibåd. Yahya er i stand til at flyve dem ind på stjålne og falske papirer. Menneskesmuglernes "værksted" viser sig at være fyldt med bunker af stjålne pas. På en gammeldags skrivemaskine fabrikeres falske identitetskort, som matcher passene.

For at komme helt tæt på smuglernes arbejde er dokumentaren skabt ved hjælp af mobiltelefoner, små turistkameraer og skjulte optagelser. Det giver blandt andet seeren mulighed for på nærmeste hold at følge med, når en af Yahyas kunder forsøger at flygte til Tyskland. Et forsøg hvor der langt fra er garanti for succes.

- Med ’Menneskesmuglerne’ åbner vi op for et ulovligt og hidtil lukket miljø. Vi beskriver de mekanismer, der er i spil, når mennesker ulovligt smugles over landegrænser, og som indenfor de seneste år har bragt millioner af illegale immigranter til Europa. Vi følger både smuglerne, migranterne, ledende europæiske politikere og en af Europas førende anklagere indenfor denne kriminelle branche, siger programmets

.

’ Menneskesmuglerne’ sendes den 27. november klokken 21.55 på DR1.

Facebook
Twitter