MGP-børn bliver stylet af Robert-nomineret sminkør

Ugens aktuelle navn: 50-årige Birgitte Lassen er makeup-artist og stylist i DR. I 2013 blev hun nomineret til en Robert som ’Årets sminkør’, og på lørdag er hun klar bag scenen til MGP.

Birgitte Lassen med skjorten, som Joakim Ingversen, der er en af de tre værter, skal have på til MGP på lørdag. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)

Birgitte Lassen har været med på mange produktioner som makeup-artist og stylist, og på lørdag gælder det børnenes MGP. I dette års MGP, som bliver holdt i Gigantium i Aalborg, er der i alt 38 børn med som deltagere, dansere og bands. Det er Birgitte Lassen, der i samarbejde med deltagerne har bestemt, hvad de skal have på af tøj, og hvordan deres hår skal sidde den store aften.

Det skoldhede krøllejern

Interessen for hår starter, da Birgitte Lassen er seks år. Hun får et krøllejern, som hun er meget glad for. Med det skoldhede krøllejern kommer hun til at brænde sin hud, og hun får et ar under øret, som stadig kan ses i dag. Birgitte Lassen prøver at skjule sit ar, fordi hun er bange for, at moren vil tage krøllejernet fra hende, hvis hun opdager arret. Det sker dog ikke. Krøllejernet forbliver. Det samme gør Birgitte Lassens interesse for hår, hvilket gør, at hun i 1981 begynder på en fireårig frisøruddannelse i Esbjerg. Herefter arbejder hun i en frisørsalon.

Et halvt års brevsenderi

I 1991 tager Birgitte Lassen springet til København, hvor hun arbejder freelance, mens hun samtidig søger ind på DR.

”Jeg drømte om at komme til DR, fordi der er så mange forskellige muligheder – forskellige opgaver og mange kollegaer at sparre med,” forklarer Birgitte Lassen.

Hun får beskeden, at de ikke har brug for flere frisører. Men her stopper kampen ikke. For stædig som hun er, begynder Birgitte Lassen at sende breve til DR. Brevsenderiet fortsætter i et halvt år, indtil hun i påsken 1992 bliver kaldt ind til samtale og bedømmelsesprøver, som forløber over et par dage. DR skal bruge to make-up-artister, og Birgitte Lassen er en af de heldige. I 1992 starter hun i DR med en kontrakt på et halvt år, som derefter bliver forlænget. I DR bliver hun uddannet sminkør og derefter stylist.

Alsidigt job

Birgitte Lassen har været med på mange slags produktioner som makeup-artist og stylist. Både spille- og kortfilm, serier, nyhedsprogrammer, julekalendere, og live-events. Alsidigheden er da også noget af det, Birgitte Lassen holder af ved sit arbejde i DR. Hun kan særligt lide at være med på film og tv-serier, for der er hun en del af et samlet hold.

"Når man er så meget sammen med folk på de produktioner, lærer man dem også meget bedre at kende, og det giver et fællesskab, som jeg godt kan lide," siger Birgitte Lassen.

Lars Bom som Nelson Mandela

En speciel opgave, Birgitte Lassen har haft i sit arbejde som makeup-artist, var da hun forvandlede Lars Bom til Nelson Mandela i spillefilmen 'Max Pinlig 3 - på Roskilde’. I nogle af scenerne i filmen skulle Lars Bom være udklædt og sminket som Nelson Mandela. Resultatet blev opnået med løst hår, som blev limet på Lars Boms hoved, samt kropsmaling af særlig god kvalitet købt i London til at forandre hans hudfarve. Et par timer tog det at dække Lars Boms overkrop med kropsmalingen, som han skulle have på i 8-10 timer ad gangen, før det skulle af. I alt otte gange skulle kropsmalingen på og af, fordi Lars Bom i flere scener skulle ligne Mandela.

Troede Robert-nominering var en fejl

Det var netop for hendes arbejde i ’Max Pinlig 3 - på Roskilde’, at Birgitte Lassen blev nomineret til en Robert som ’Årets sminkør’, men det var en lidt speciel måde, hun fandt ud af det på.

“Jeg sad i en bil på vej til Herning, da min telefon ringede. Det var Mette Horn, (skuespiller og manuskriptforfatter på ’Max Pinlig 3 - på Roskilde’), som ringede for at ønske tillykke med Robert-nomineringen. Det var vi begge ret godt oppe at køre over, og vi ønskede hinanden tillykke med filmen,” fortæller hun.

Det var dog ikke kun filmen, men også Birgitte Lassen selv, der var nomineret til en Robert - som ’Årets sminkør’. "Det gik først op for mig efter at have snakket med Mette Horn i flere minutter, at det også var mig, der var nomineret. Til sidst måtte Mette Horn sige til mig: “Hold nu op, din tosse! Det er DIG, det er nomineret”, og min første reaktion var, at det måtte være en fejl!,” ler Birgitte Lassen.

Men det var ikke en fejl. Birgitte Lassen havde aldrig tænkt på, at det var en mulighed at blive nomineret, men nu var det altså en realitet; hun var nomineret til en Robert. En Robert, som ’En kongelig affære’ endte med at modtage.

MGP på lørdag

På lørdag er Birgitte Lassen klar bag scenen i Gigantium i Aalborg, hvor der bliver holdt MGP. Birgitte er ansvarlig for tøj, hår og makeup, og hun klarer opgaverne i samarbejde med sine dygtige kollegaer. Dog er hun den eneste, der kommunikerer med børnene og deres forældre omkring stylingen, hvilket hun mener gør det lettere for dem. I deltagernes kontrakt står der, at det er dem selv, der skal betale for det tøj, de skal have på til MGP, og det betyder også, at de må beholde tøjet efterfølgende. Birgitte Lassen er rigtig glad for at arbejde med børnene og for den positive tilgang, de har til mange ting.

Det er dog ikke altid, det er lige nemt at arbejde med dem, når det skal bestemmes, hvad for noget tøj, de skal have på til MGP. Første gang, børnene og Birgitte Lassen møder hinanden, er til et kort møde i november. Den næste gang i midten af december, hvor der er styling-møde. Her starter de spæde tanker omkring tøj, hår og styling til de enkelte deltagere. Den make-up deltagerne skal have på, er for det meste kun det basale som lidt rouge og mascara.

Tøjet skal passe til sangen

I starten af januar går forberedelserne til børnenes påklædning for alvor i gang. Birgitte Lassen udarbejder de første forslag med idéer til påklædning, som de bliver informeret om.

“Deltagernes tøj, hår, makeup og styling betyder rigtig meget. Det er jo det, folk kan se. Derfor er det også vigtigt, at børnene er ærlige og siger, hvis de ikke kan lide mine forslag til deres tøj. Vi skal finde en løsning, der er god for alle,” forklarer Birgitte Lassen.

Da støvlerne blev købt, var de hvide, men Birgitte Lassen har forvandlet dem til guldstøvler. På lørdag skal guldstøvlerne på Emma Rosa, der synger sang nummer 10: 'Du er en vinder'. (Foto: Julie Mørkeberg)

Det er særligt vigtigt for hendes opgave med deltagernes påklædning, at hun lytter til deltagernes sange.

“Én ting er at vide, at man godt kan lide blåt, men tøjet skal også passe til hver deres sang og udtryk,” fortæller hun.

Én ud af 10 deltagere har en forestilling om, hvordan deres tøj skal være. Der er også mange af deltagerne, der siger, at de gerne vil have noget på, som de har set sidste års deltagere have på i MGP. Hvis Birgitte Lassen ikke kan lide deltagernes egne forslag til tøj, tænker hun over deres idéer og prøver at føre nogle af elementerne videre.

"Man skal kunne mærke børnenes personlige præg på tøjet. Så føler de sig også mere specielle,” siger hun.

Det er vigtigt for Birgitte Lassen, at både børnene og deres forældre er okay med det tøj, børnene skal have på.

De fortæller mig om deres kærester

For Birgitte Lassen handler MGP om at få det hele til at gå op. Alle skal være glade, og logistikken skal holde. Julie Jacobsen er ansat som kostumeassistent i DR og er Birgitte Lassens højre hånd.

”Julie er en super skrædder, der får mine idéer til at fungere, og uden hende gik det ikke,” siger Birgitte Lassen. Alting skal være i orden. Birgitte Lassen har lavet sminkeplaner, hvor der er angivet tidspunkter for, hvornår deltagerne skal have tøj på, og hvornår og hvordan de skal styles.

"Alt er planlagt ned til detaljen. Man kan ikke sige, at jeg frygter, at noget ikke virker, for det gør det. Alt er øvet og gennemgået. Så jeg vil nok sige, at det jeg frygter mest er, at nogen kommer til skade”, siger Birgitte Lassen.

Det bedste ved at arbejde med MGP er at få børnenes tillid, synes Birgitte Lassen.

“Jeg får et specielt forhold til børnene. Jeg håber, at jeg giver dem en tryghed. En venskabelig relation, der gør, at de har lyst til at fortælle mig om deres kærester. Det gør de også, når de lærer mig at kende”, siger hun.

"Det bliver i sminken”

Birgitte Lassen tvivler ikke på, hvad hun vil i fremtiden.

“Jeg vil gerne blive ved med at have den lyst til mit arbejde, som jeg har nu. Jeg forsøger altid at blive bedre til at løse forskellige opgaver på mit arbejde, og det vil jeg fortsat gøre,” siger hun.

Da samtaleemnet falder på anekdoter fra Birgitte Lassens arbejdsliv, er holdningen klar: “Hvad der sker og bliver sagt i sminken, bliver i sminken.”

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter