Millioner på vej til bjergbørn fra Børnenes U-landskalender

Næsten 145.000 købte en u-landskalender i 2015, og derfor er der nu knap 3,5 millioner kroner på vej fra danske børn til nepalesiske børn.

Pengene fra Børnenes U-kalender 2015 går til undervisning af bjergbørn i Nepal. (Foto: CARE Danmark © Type 2)

Næsten 145.000 danske børn og deres forældre brugte sidste jul deres lommepenge på at købe Børnenes U-landskalender, og det kan nu snart mærkes blandt børn i fjerne bjergegne i Nepal.

DR Salg har netop gjort overskuddet på Børnenes U-landskalender 2015, og de 3.469.187 kroner, som det blev til, går nu videre til organisationen CARE Danmark og et projekt i Nepal, der gavner Himalayas bjergbørn og skal blandt andet være med til at sikre uddannelse og sund mad til børn i tre af Nepals fattigste bjergdistrikter.

”2015 var et turbulent år for Nepal, der blev hårdt ramt af jordskælv, og det glæder mig, at vi nu kan sende knap 3,5 millioner kroner af sted til landet, der er udfordret på mange måder, og hvor pengene virkelig vil kunne gøre gavn,” siger DRs projektleder på Børnenes U-landskalender, Ditte Rares fra DR Salg.

Pengene fra de danske børns køb af kalendere går nu til børn og familier, der bor i omkring 4000 meters højde i Nepal. Når vinteren er koldest i landet, bliver de tvunget ned ad bjerget for at sikre sig selv og familiens dyr mad. Når de er nødt til det, bliver børnene taget ud af skolen, og når familien vender tilbage, er adgangsbilletten til næste klassetrin – eksamen – overstået eller lige om hjørnet. Derfor ender mange børn med at droppe helt ud af skolesystemet, og CARE Danmarks projekt bag Børnenes U-landskalender er blandt andet med til at sikre, at børnene får massiv undervisning om sommeren, når familierne er tilbage.

”Overskuddet og salget i 2015 blev lidt mindre end året før, men det er på ingen måde alarmerende. Det er typisk sådan, at salget af Børnenes U-landskalender er bedst de år, hvor DR1 sender en ny julekalender, som DR gør i 2016, mens det er lidt lavere de år, hvor DR genudsender en kalender, som det var tilfældet sidste år med ’Absalons Hemmelighed’,” forklarer Ditte Rares, der tilføjer, at salget de senere år typisk har ligget lidt over eller lidt under 150.000 kalendere hvert år.

181,5 millioner kroner samlet ind

DR og Danida har arbejdet sammen om Børnenes U-landskalender i 54 år, og siden den første kalender kom i handlen i 1962 har danske børn og deres forældres køb af Børnenes U-landskalender betydet, at der er røget cirka 181,5 millioner kroner af sted til projekter for børn og unge i Afrika, Latinamerika og Asien. Det første år var overskuddet for øvrigt 110.000 kroner.

Dette års u-landskalender bliver præsenteret til oktober, og i år går overskuddet til SOS Børnebyernes arbejde i Dar es Salaam i Tanzania. Dar es Salaam er en af Afrikas hastigt voksende storbyer. Hvert år flytter tusindvis af børn sammen med deres forældre fra landet og ind til byen. Den store vækst i befolkningen belaster et i forvejen skrøbeligt skolesystem. SOS Børnebyernes projekt skal give børnene en bedre skolegang ved at nedbringe antallet af elever i klasserne, efteruddanne lærerne og få de allersvageste børn, der er droppet ud, tilbage på skolebænken.