Min ukendte kollega: Eva fra ’Hammerslag’ er en ener

Produktionsleder Eva Svane er hele ’Hammerslag’-holdets mor. Hun coacher både vært Christian Degn og ejendomsmæglerne.

  • Eva Svane og Christian Degn på optagelser til ’Hammerslag’ i Aarhus-bydelen Viby. (Foto: Lars Møller Hansen)
  • Eva Svane i opholdsvognen sammen med ejendomsmæglerne fra Hold Vest – Sofie Vogt, Home Grenå, og Claus Dreyer, Danbolig i Svendborg. (Foto: Lars Møller Hansen)
1 / 2

Det er en kold januar morgen på en villavej i Aarhus-bydelen Viby. Det tekniske hold bag ’Hammerslag’ er ved at rigge til i og omkring det hus, som vært Christian Degn om lidt skal vise frem for ejendomsmæglerne fra Hold Øst og Hold Vest.

Lige nu venter de fire mæglere i opholdsvognen nogle huse derfra. Her sørger produktionsleder Eva Svane for at skabe den rette stemning, inden de skal på.

- Jeg får dem til at slappe af og føle sig godt tilpas. De må gerne være lidt nervøse, før de skal på, men de skal være trygge. Jeg fortæller dem, at ’Hammerslag’ er en familie, at vi er et hold. Det handler om at spille dem gode, siger hun.

Eva Svane har været ansat i DR siden 1977 og har været tilknyttet ’Hammerslag’ siden 2004. Her tager hun sig af alt det praktiske, når produktionerne planlægges, hun er med ved castingen af mæglere og værter, og hun coacher dem undervejs, når optagelserne skal i hus. Ni uger om året er hun på landevejene med ’Hammerslag’ – resten af tiden er hun administrativ medarbejder hos DR i Aarhus.

Tæpper til frysende

- Så venner, så rykker vi, siger Eva Svane og sender det ene hold mæglere hen til Christian Degn og tv-holdet. Den næste times tid skal de to mæglere fra Hold Vest have vist huset frem og komme med deres bud på salgsprisen.

- Hvis I fryser, så er der tæpper der, siger Eva Svane til de to mæglere fra Hold Øst, der må blive siddende i opholdsvognen, hvor der er også er sørget for kaffe, sodavand og lidt snacks.

- Man er bare tryg fra første sekund, man er med på programmet. Inden vi overhovedet er på de første optagelser, har vi en indledende snak med Eva, og man kan bare mærke, at det her bliver godt. Hun husker alt om, hvad der sker i vores familier, hvordan det går med børn og ægtefæller. Det er ikke uden grund, at vi kalder hende for mor Eva, griner Charlotte Høier fra EDC i Albertslund.

- Hun er god til at finde på nye ting, vi skal se mellem optagelserne. Det kan være museumsbesøg, besøg i DR Byen, rundvisning i Boxen eller på Graceland i Randers – hvor det selvfølgelig er ejeren Henrik, der så giver os en rundvisning, siger Christoffer Friman fra Nybolig i Fakse.

- Den energi, der var i bilen efter det besøg, det er den energi, de skal levere i programmerne. Der kan være meget lang ventetid mellem optagelserne, derfor laver jeg de udflugter, tilføjer Eva Svane.

Er der for Christian Degn

På samme måde har Eva Svane et godt og tæt samarbejde med Christian Degn.

- Jeg er der for Christian, når vi er ude i marken. Min fornemste opgave er at spille ham god – at få ham til at shine. Jeg hjælper ham med at se det gode i sig selv. Jeg fortæller ham, hvor det er, han er rigtig skarp og prøver at få ham til at blive endnu bedre ved at minde ham om, hvad han er god til. Når jeg giver ham feedback, og vi er uenige om nogle ting, så er det ikke negativt, det er innovativt. Og han er god til at tage det til sig.

Eva Svane har også blik for de små detaljer, når ’Hammerslag’-holdet er af sted – eller det er måske et forkert udtryk at bruge, når det gælder programmets høje vært:

- Når jeg booker hoteller, sørger jeg for, at de ved, at Christian er 2,08 meter, så seng og dyne passer til ham. Det er en lille ting, men det betyder noget, smiler hun.

Hold Vest er tilbage i opholdsvognen og må nu væbne sig med tålmodighed og en cola, mens Øst-holdet sender vurderingscellerne på arbejde inde i huset.

Imens husker Eva Svane tilbage på en episode, som meget godt illustrerer forholdet mellem hende og Christian Degn.

Hold Øst - Charlotte Høier fra EDC i Albertslund og Christoffer Friman fra Nybolig i Fakse – kommer med et bud på huset i Viby. (Foto: Lars Møller Hansen)

- Vi var på Sjællands Odde, og der var gået noget galt med tidsplanen. Jeg fik så en besked om, at jeg skulle gå hen til Christian i opholdsvognen, og jeg tænkte, at nu skal jeg have skældud. Men i stedet havde Christian en buket blomster til mig – den havde han købt på vej ud til settet, fordi det var mors dag søndagen forinden. Han er helt vildt betænksom og vanvittig social – han kunne godt blive produktionsleder, griner hun.

Christian Degn er den tredje vært på ’Hammerslag’ – efter Frode Munksgaard og Peter Ingemann – som har haft Eva Svane som produktionsleder.

- Det er bemærkelsesværdigt, at vi her har et program, hvor to værter er lykkedes, og jeg ikke er fyret endnu, griner Christian Degn og fortsætter:

- Eva er god til at coache folk omkring sig. Hun er enorm god til at pege på det, der gør en god. Hun gør opmærksom på det, man kan, så man kan skrue op for det. Og så engagerer hun sig i folk på en måde, hvor hun kan vende noget skidt til noget godt. Jeg får at vide, når der er noget, jeg kan gribe an på en anden måde eller gør forkert.

Giver ro og selvtillid

Christian Degn lægger ikke skjul på, at Eva Svane betyder meget for ham og hele ’Hammerslag’-holdet.

- Vi har helt sikkert et mor-søn-forhold, hvor der er tryghed og kærlighed i samarbejdet. Eva giver ro, selvtillid og mod, og det er dér, vi mennesker skal være, hvis vi skal præstere vores bedste.

Og det er et forhold, hvor der også er plads til at drille hinanden lidt.

- Gud, hvor kan hun snakke længe! Hvis hun siger, at vi lige skal snakke i fem minutter, så har hun talt i en time og 10 minutter, når vi er færdige. Men det er fordi, hun går så meget op i det, vi laver. Ord er kærlighed, og hun lytter og lever sig ind i andre mennesker. Eva er en ener, der betyder meget for hele DR i Aarhus, understreger Christian Degn.

Øst-holdet har nu givet sit bud på salgsprisen, og det er tid til at få afsløret, hvilket hold der har ramt tættest. Men da programmet først skal sendes til foråret, røber vi ikke noget her. Eva Svane kører nu de fire ejendomsmæglere til Moesgaard Museum, hvor de skal have en rundvisning og frokost, inden de om eftermiddagen skal ud til en ny bolig.

Facebook
Twitter