Mobilepay er årets ord 2014

Det blev mobilepay, som løb med titlen som ’Årets ord’ i 2014. Det blev offentliggjort fredag i ’Sproglaboratoriet’ på P1 i samarbejde med Dansk Sprognævn direkte fra Nordkraft i Aalborg.

Per Vers har skrevet og indspillet en video, der hylder det danske sprog og de tidligere års mest markante ord ved 'Årets ord'-konkurrencen. (Foto: © Peter Pishai Storgaard, Type 1)

Byhaver, ebola, hverdagssexisme, inklusion og mobilepay. Der var mange om buddet, da ’Årets ord’ i 2014 fredag blev kåret i ’Sproglaboratoriet’ på P1, som i dagens anledning sendte direkte fra Kulturhuset Nordkraft i Aalborg. I sidste ende løb mobilepay med æren som det ord, der efterfølger ”Undskyld” som årets ord.

”Det sjove ved ’Årets ord’, som jeg nu har været drivkraften bag i de sidste fire år, er, at der er et helt nyt sæt ord hvert år. Disse ord kunne ikke have været foreslået sidste år, og de er sandsynligvis ikke i ’Årets ord’-finalen næste år,” siger Helle Solvang, som er vært på ’Sproglaboratoriet’ på P1.

”Det, der er helt særligt for i år, er alle de mange ordforslag, som har med den grønne omstilling at gøre, og som afspejler mange menneskers øgede bevidsthed om miljø, livsstil og fødevarer. For eksempel deleøkonomi, madspild, nedskalering, hønsefræsere, byhave, fødevarefællesskab og normcore. Og hele tre af de ord er nominerede: Madspild, byhave og normcore,” uddyber Helle Solvang.

De vandt underkategorierne

Ud over hovedkategorien ’Årets ord’ blev vinderne i fire af konkurrencens fem underkategorier også fundet. Et af de ord, som dukkede op i 2014 og fornyede sproget, var spornoseksuel, der blev kåret som ’Årets spritnye ord’, mens rigtig mange til gengæld er rigtig trætte af bum, som måtte lide den tort at være ’Årets øv-ord’.

’Årets ghettodanske ord’, som blev valgt af 350 skoleelever fra Aalborg sammen med forfatterne bag ’Gade/dansk ordbog’, Tobias Cadin Borup og Ali Sufi, gik til shabab/shababe, mens søstjernemel blev ’Årets skønne ord’. Shabab/shababe slog ord som markering, oralé og halla halla, mens søstjernemel lige akkurat var herligere end ord som D.A.U.D.A., kælegris og normcore.

10. klasserne finder årets vending

En af årsagerne til, at finalen i ’Årets ord’ blev afholdt i Aalborg, var, at ’Sproglaboratoriet’ i år har arbejdet tæt sammen med 10. klassecenteret på Seminarieskolen. Som en del af det samarbejde havde Seminarieskolen sågar fået sin egen kategori, og de skulle sammen med dommerpanelet finde ’Årets vending’.

'Årets vending' bliver offentliggjort i næste uge, hvor Sabine Kirchmeier-Andersen kommer i studiet hos Helle Solvang.

Per Vers hylder ’Årets ord’ og 2014

Årets modtager af Modersmålsprisen, rapperen Per Vers, har skrevet og indspillet en ny sang, hvor han har taget udgangspunkt i årets mange indstillede ord. Her hylder han det danske sprog og alle de nye sproglige input, han har fået i løbet af 2014. Tidligere har han lavet en lignende rap om de tidligere års vindere.

Årets dommerpanel bestod af:

  • Sabine Kirchmeier-Andersen, direktør i Dansk Sprognævn

  • Anne Middelboe Christensen, lektor, teateranmelder og ordbutik-indehaver

  • Victor Rosenkilde Jørgensen, elev i 10.a på Seminarieskolen i Aalborg

  • Ali Sufi, rapper, debattør og iværksætter

  • Tobias Cadin Borup, studerende og SSP konsulent