Mød dem, der møder partierne

Kom med bag om programmet, der går tæt på partilederne i valgkampen. Mandag aften var det Kristendemokraternes fungerende formand Isabella Arendts tur.

I 'Mød partierne' interviewer vært Kåre Quist partilederne fra de 13 partier, der stiller op til folketingsvalget. (Foto: Mathilde Thuesen)

Det er den første mandag i valgkampen. Den seneste uge er løfter og kritik på tværs af partier blevet luftet i et bredt udsnit af valgprogrammer. Ét af de programmer er det ikoniske ’Mød partierne’, hvor vært Kåre Quist interviewer partilederne én ad gangen i en lille halv time.

Mandag aften klokken 22 er det Kristendemokraternes Isabella Arendt, der skal en tur i Studie 4 i DR Koncerthuset. ’Mød partiernes’ faste studie i valgkampen. Den fungerende partileder er blevet kastet ind i valgkampen på grund af formand Stig Grenovs sygemelding.

- Så har man det, man kalder en ny situation, siger Kåre Quist om den nye gæst, som redaktionen kun har haft en dag til at læse op på.

- Det er stadig Kristendemokraterne, men vi måtte alligevel starte delvist forfra. Men det er da fedt for programmet, for jeg har aldrig interviewet hende før eller set hende blive interviewet. Så det kan gå mange veje, siger værten.

Allerede inden aftenens udsendelse har seerne kunnet bidrage til interviewet. Kåre Quist åbnede nemlig tidligere på dagen indbakken på Twitter, så alle interesserede kunne komme med spørgsmål til mandagens gæst i ’Mød Partierne’. DR Nyheders facebookside har også efterlyst spørgsmål. Desuden har programmet også en mailadresse, hvor vælgerne kan stille spørgsmål til de forskellige partiledere.

Stilhed i studiet

Med 45 minutter til start er foyeren foran Studie 4 langsomt ved at blive vakt til live. Publikum er ankommet. De cirka 30 mennesker udgøres af alt fra gymnasieelever, ægtepar og pensionister, men alle har de tilfælles, at de på den ene alle anden måde støtter Kristendemokraterne. Og snakken går, mens de venter på at blive lukket ind i studiet.

Lige inde bag den sorte dør er stemningen en helt anden. Hvis ikke gulvet i det mørke studie havde været belagt med et lydabsorberende tæppe, havde man kunnet høre en knappenål falde til jorden. På det hvide podie midt i lokalet sidder Kåre Quist og projektleder i DR Event og Udvikling Kristian Basballe.

Mens kamerafolkene langs væggen tager sig en velfortjent pause, læser de to på scenen manuskriptet igennem og kommer med de sidste rettelser inden programstart. Kåre Quist har redaktør Lotte Funder i sin øresnegl. Hun følger med ude fra afviklingen - altså teknikstudiet - i lokalet ved siden af og laver de sidste justeringer i manuskriptet.

Hele holdet har i dagene op til programmet sørget for at researche grundigt på dagens gæst. Det gør de hver gang. Fredagen forinden var det Klaus Riskær Pedersen, der var i den varme stol. Og onsdagen efter er det Rasmus Paludan og Stram Kurs’ tur. Med 13 partier og 25 minutters udsendelse til hver er det vigtigt, at de har fakta i orden. Også om de mere ubekendte partier.

- Det er lidt anderledes at arbejde med de nye partier. De har ikke nødvendigvis et langt og opdateret partiprogram liggende på deres hjemmeside. Vi ved ikke altid, hvad deres holdning er til alle emner. Derfor er vi mere bundet op på at læse artikler og se tidligere interviews med dem, siger Lotte Funder.

Ikke bare tilfældigt rollespil

Væggen bag scenen er klædt ud som folketingssalen på Christiansborg, og foran står de to stolerækker, der ikke står tomme meget længere.

Med 30 minutter til programstart øver Kåre Quist og Kristian Basballe manuskriptet igennem en sidste gang. Projektlederen spiller Isabella Arendt, og det er ikke bare et tilfældigt rollespil. Redaktionen har forberedt sig grundigt, så Kristian Basballe svarer, som de tror, dagens gæst også selv vil svare om en halv time.

- Basballe er unik. Man kan sætte ham på en stol, og så svarer han bare som en given politiker. Det er en god øvelse, fordi vi får en fornemmelse for, om spørgsmålene og tonen ligger rigtigt. Der er Kristian helt fantastisk, siger Kåre Quist.

Inden publikum bliver lukket helt ind i studiet, skal studieværten lige et smut i TV-Avisen. Fra scenen fortæller han, at seerne om lidt kan opleve Isabelle Arendt i dagens udgave af ’Mød Partierne’, og få sekunder senere er han på vej i sminken for sidste gang inden udsendelse.

’I går glip af vejrudsigten’

Med et kvarter til start er publikum kommet på plads i studiet. Det samme er Isabella Arendt, der lige har tid til at svare på spørgsmål fra de fremmødte.

Roen breder sig i studiet, mens Kåre Quist igen stiller sig klar foran krankameraet. Klokken er 21.56. Nu går det snart løs. Men først skal TV-Avisen igennem de sidste indslag.

- I går glip af vejrudsigten, siger Kåre til publikum, der kvitterer med grin.

De fleste har oplevet værtens egne ikoniske overlæg til vejret, så påmindelsen vækker sjove minder hos de fleste.

- Jeg kan give jer en opdatering. Der er mere varme på vej, slutter han, inden han retter på skjorteærmerne under den mørkeblå jakke.

- 10 sekunder, siger produktionsassistent Stine Olsen.

Igen bliver der stille. Og så lyder intromusikken.

  • I denne uge er der 'Mød partierne' mandag-torsdag klokken 22.00 og fredag klokken 21.30.