Mød DR’s USA-korrespondenter midt i et historisk valg

Lillian Gjerulf Kretz og Steffen Kretz fortæller, hvordan de dækker det amerikanske præsidentvalg, der bliver kaldt det vigtigste i nyere tid. Og som oveni også er præget af corona.

Lillian Gjerulf Kretz og Steffen Kretz har været USA-korrespondenter siden 2017. (Foto: Agnete Schilchtkrull)

Tirsdag, den 3. november, vælger amerikanerne mellem demokraternes præsidentkandidat Joe Biden og siddende præsident, republikaneren Donald Trump. Et afgørende valg som hele verdens øjne er rettet mod.

For DR’s USA-korrespondenter Lillian Gjerulf Kretz og Steffen Kretz betyder valget lange arbejdsdage rundt i et coronaramt land med dybe kløfter mellem højre og venstre. 2020 er også været året, hvor USA’s økonomi er ramt af krise, raceadskillelsen er endnu en gang gjort tydelig og diskussionen om frihedsværdier er kommet til USA’s Højesteret.

Hvordan dækker man et valg som det amerikanske? Dr.dk/omdr har taget en snak med USA-korrespondenterne om deres arbejde, som er besværligt på grund af corona og holder dem adskilt fra familien, til valgresultatet offentliggøres.

1

Hvad ser I som jeres vigtigste opgave i at dække det amerikanske valg?

Steffen Kretz:

- Min vigtigste opgave er at give danskerne et nuanceret og retvisende billede af, hvad der foregår i USA lige nu, så de selv kan danne sig en mening om valget og de konsekvenser, det kan få for både USA og resten af verden herunder Danmark. Men for at gøre det, må jeg også sætte de aktuelle begivenheder ind i en sammenhæng og give et perspektiv på, hvilken betydning eksempelvis en udnævnelse af endnu en konservativ dommer til højesteret kan betyde fremover.

Lillian Gjerulf Kretz:

- Når amerikanerne selv kalder valget 2020 det måske vigtigste i nyere amerikansk historie, så understreger det, hvor dybe kløfterne er blevet i USA. For mig er det vigtigt, at vi forsøger at forstå vælgere på begge sider af den kløft, som gennem årene har trukket sig længere og længere væk fra midten og ud på fløjene. Men vigtigst af alt, at vi forsøger at forklare og fortælle gennem amerikanerne selv, hvad der har ført til en atmosfære så giftig, at et skræmmende stort antal amerikanere har mistet tiltro til demokratiske institutioner, eksperter og videnskab.

2

Hvad gør I for at gøre det amerikanske valg relevant for danskerne?

Steffen Kretz:

- Jeg synes, at nøglen til det er at identificere de store tendenser - de opsigtsvækkende brudflader - og derefter finde og opsøge interessante personer, hvis situation eller handlinger afspejler de store bevægelser i det amerikanske samfund. Senest har jeg for eksempel været i Michigan og talt med både medlemmer af en bevæbnet milits, hvis ambition det er at antænde gnisten til en ny borgerkrig i USA - med en politiker i lokalparlamentet, som nu går til samling i parlamentssalen iført skudsikker-vest, efter at netop militsfolk trængte ind i bygningen og forsøgte at intimidere de folkevalgte - og med en demokratisk kvindelig vælger, som afskyer våben, men nu har købt en pistol for at kunne forsvare sig i den betændte atmosfære, som er opstået omkring selve valghandlingen i denne og flere andre stater. Altså mennesker, som i handling og tanke afspejler en del af USA lige nu.

Lillian Gjerulf Kretz:

- Danmark er på alle mulige måder tæt forbundet med USA. Og derfor forsøger jeg altid at bruge rettesnoren: hvorfor skal seere/lyttere/læsere interessere sig for netop den her historie? Hvilken betydning har det her for Danmark og danskerne, uanset om det gælder klima-, eksport- eller sikkerheds- eller værdipolitik. Hvad der foregår her, skaber såvel store som små bølgeskvulp på den anden side af Atlanten. Det handler i høj grad også om at skabe forståelse for det, man ikke forstår. Jeg har netop besøgt en sort familie i Alabama, en af de mest raceopdelte stater gennem USA’s historie, som er glødende tilhænger af præsident Trump. Familien tilhører det lille mindretal af sorte vælgere, der stemmer på præsidenten. Hvad driver dem? Hvorfor tænker og stemmer de, som de gør?

3

Hvordan balancerer I dækningen af de to forskellige præsidentkandidater - især når den siddende præsident er en markant karakter?

Steffen Kretz:

- Det her er ikke et valg, som kan sammenlignes med noget andet amerikansk valg i moderne tid. Mange af de almindelige policy-diskussioner og endda personlige skandaler preller af på vælgerne og på de kandidater, som rammes af for eksempel et afsløret sidespring - her tænker jeg på senatsvalget i North Carolina. For valget er i vid udstrækning en afstemning for eller imod Trump og alt, hvad han står for - både præsidentvalget og valget til kongressen og lokalparlamenterne. Derfor handler demokraternes entusiasme ikke om Biden eller politik i detaljer lige nu. Den næres af trangen til at fjerne Trump, og det kommer vores dækning til at afspejle.

Vi anstrenger os løbende for at have balance i vores dækning og for at afspejle USA, som dette store, brogede land folder sig ud. Og den balance skal hele tiden justeres. Men balancen opnås ikke ved at dække Joe Biden og Donald Trump efter samme målestok eller med samme intensitet - for så afspejler vi netop ikke USA midt i det historiske opbrud, som landet befinder sig i.

Lillian Gjerulf Kretz:

- Det er en svær opgave, fordi normer og normalitet er blevet udfordret på så mange måder under den her valgkamp. Vi anstrenger os for balance, men virkeligheden er også, at de to kandidater og de to kampagner anvender to vidt forskellige spilleregler i kampen om Det Hvide Hus. Præsident Trump har på forhånd angrebet selve legitimiteten af et demokratisk valg, hvilket har stor betydning blandt de vælgere, som støtter ham. Det udfordrer de demokratiske principper, det har taget generationer at opbygge. Den journalistiske disciplin, om at vi ikke holder med nogen, vi holder med demokratiet, er en altafgørende rettesnor.

4

Det er et valg med mange vigtige emner - corona, Black Lives Matter, økonomisk krise, udnævnelse af ny højesteretsdommer - og generelt et land, der er splittet. Hvad betyder det for dækningen af valget?

Steffen Kretz:

- Det betyder, at vi har travlt, og at vi rejser meget. Jeg kan ikke komme i tanke om et præsidentvalg i min levetid, som har været præget af så voldsomme og sammenfaldende kriser: En pandemi, som har ramt USA hårdt. En økonomisk krise. En dyb selvransagelse i spørgsmålet om racisme.

Lillian Gjerulf Kretz:

- Jeg tror aldrig, jeg har haft så travlt i mit liv. Det føles til tider, som om valgkampen fra 2016 aldrig stoppede. Og nu står vi i en situation, hvor USA er blevet ramt af en lang række kriser på én gang udløst af corona-pandemien. Det har i den grad smidt benzin på alt det, der har ligget og ulmet under overfladen, og som nu bryder ud i lys lue i valgkampen 2020.

5

Hvordan påvirker corona-pandemien jeres dækning af valget?

Steffen Kretz:

- Det gør vores arbejde utroligt besværligt, fordi vi er nødt til at foretage os ting, som sundhedsmyndighederne anbefaler, at man ikke gør: Sidde i tætpakkede fly, rejse i stater med høje smittetal og opsøge mange mennesker nogle gange i situationer, hvor mange er samlet tæt sammen for eksempel ved demonstrationer. Personligt har jeg en maske med ventiler på stort set hele tiden og masser af håndsprit i lommerne. Men det er en ubehagelig og også utryg situation at arbejde i.

Lillian Gjerulf Kretz:

- Det er svært og krævende at arbejde under en pandemi, som bliver håndteret så forskelligt fra stat til stat. Der er ikke en national strategi, som i stor grad forklarer, hvorfor situationen er, som den er her i landet. Det er også langt sværere at komme i kontakt med og få adgang til kilder og cases. Folk er af helt naturlige grunde mere bekymrende for at deltage eller invitere en indenfor. Samtidig interviewer du også amerikanere, der stadig mener, det hele er et politisk nummer fra demokraternes side, og derfor nægter at holde afstand eller bære maske. Og oveni i den cocktail er der en tiltagende mistro og mistillid til medier med tilgangen ’fake news’.

6

I er både ægtepar og korrespondentpar - hvordan bruger I hinanden i jeres arbejde?

Steffen Kretz:

- Vi interesserer os jo begge brændende for det, vi er midt i, så der er nok at tale om. Jeg vender gerne større produktioner med Lillian og får hendes input, og vi forsøger at se hinandens indslag og give feedback. Men vi sørger også for, at Trump ikke invaderer alle dele af vores liv, så tid hjemme med børnene er for det meste politikfri zone.

Lillian Gjerulf Kretz:

- Det er vanvittig spændende at dække den amerikanske valgkamp 2020. Vi bruger i stor grad hinanden til at sparre på konkrete produktioner - og sikre at vi når rundt omkring de vigtigste emner i valgkampen. I øjeblikket ser vi dog mest hinanden på FaceTime, og vores børn kan i stor grad synge klassikeren ’Når mor kommer hjem, så er min far lige gået’. På et tidspunkt, når vi har et resultat - og det kan godt blive et stykke tid efter 3. november - så bliver der tid til, at vi kan ses igen alle fire.