Mød kvinden bag Børste

- Det var en drømmeopgave for mig at få lov til at skabe Minisjangs nye værtsfigur, siger Tine Kej, der har udviklet karakteren.

Sådan ser Børste ud. Han har været en markant figur på Minisjang siden lanceringen i marts. (Foto: (C) DR)

Anført af pindsvinet Børste lancerede DR i marts i år det nye tilbud til småbørn, Minisjang. Med initiativet vil DR nå de yngste seere helt ned til et år med dansk indhold, som er enkelt og genkendeligt.

Men hvem er værtskarakteren Børste, og hvordan er den blevet til?

Tine Kej er selvstændig senior-konceptudvikler og har arbejdet med idé- og konceptudvikling i snart 30 år. Og så er hun Børstes ’mor’ og har ham derfor helt inde i hjertekulen.

- Det var en drømmeopgave for mig at få lov til at skabe Minisjangs nye værtsfigur. Børste er et lille pindsvin, fordi netop det dyr kan repræsentere de mindstes perspektiv. Det er nuttet, men det kan også stikke og være strid. Et pindsvin rummer også en masse fysisk komik, for eksempel kan det rulle sig sammen som en kugle og har skarpe pigge, som kan komme i vejen. Dualiteten, som et pindsvin og en tumling kan rumme, er unik – en tumling i trodsalderen, er både sød og nuttet, men kan virkelig også være på tværs, fortæller hun.

Stor indsigt i målgruppen

Tine Kej er vant til at leve sig ind i en målgruppe og udvikle ideer, koncepter og universer. Hun har stor indsigt i netop småbørnsmålgruppen blandt andet fra hendes arbejde med fødslen af Minisjangs brandplatform, som hun er medskaber af. De spæde tanker til den figur, der endte med at blive Børste er altså født ud af det indsigtsarbejde, som Minisjangs Mini Manifest rummer.

- Det har taget tid at forme Børste. Men man kan forme meget ved at forsøge at besvare spørgsmål om karakteren så som: Hvad kan den lide, ikke lide? Hvad driver den? Hvad er imod den? Hvordan snakker den? Hvem er vennerne, familien og hvordan er dynamikken imellem dem?

Når man arbejder med at opbygge karakterer, kan man kigge på scenarier og udfordringer, som karakteren bliver udsat for. Hvordan vil karakteren reagere? Man skal vide, at nogle af karaktertrækkene først udvikler sig, når man begynder at skrive på historien”, uddyber Tine Kej.

Karakterens personlighed og særlige kendetegn

Noget af det vigtigste, man skal tænke over, når man udvikler karakterer til små børn, er, at det skal være meget tydeligt, hvem den er og hvad dens personlighed er. Der skal være særlige kendetegn, og de skal gå igen. Børste har for eksempel alle sine pigge, som reagerer efter, hvad han føler.

- Fordi det er til de mindste, så arbejder vi meget med indsigter i målgruppen, og derfra ved vi, at det skal være enkelt, let at afkode og ikke komplekst. Vi bruger også målgruppeindsigter i forhold til hvor meget småbørn kan og forstår, og hvordan de også kan lære af Børste og spejle sig i figuren.

Tine Kej har opfundet figuren Børste til Minisjang. (© Bjarne Bergius Hermansen)

Ligesom mennesker har karakterer lag

Det er et stort arbejde at opbygge en karakter fra bunden.

- Jo mere du arbejder med en karakter, jo mere lærer du den at kende. Helt fra karakterens yderste lag og ind i hjertet. Selvom det bare er et lille pindsvin til de allermindste børn, så går jeg igennem alle lagene, som hvis det var en karakter til en voksenserie, afrunder Tine Kej.

Udover at være værtsfigur på Minisjang findes der nu fem små film med Børste, som alle kan ses her

FacebookTwitter