Monte Carlo: Det er simpelthen nemmere at elske noget

Siden Esben Bjerre og Peter Falktoft dannede makkerpar i radioprogrammet ’Monte Carlo’ på P3, har de spredt det gode humør. Nu er de aktuelle med talkshowet ’Monte Carlo elsker Jylland’, der bliver sendt live på DR3 fra den jyske hovedstad.

  • Esben Bjerre og Peter Falktoft har været fast makkerpar siden de lavede ”Monte Carlo” på P3. Efterfølgende har de elsket Putin, Jøderne og USA, men denne gang skal Jylland omfavnes. (Foto: Theis Mortensen © Type 1)
  • Torsdag aften sender Monte Carlo live på DR3 med publikum fra Café Castenskiold i Aarhus (Foto: Theis Mortensen © Type 1)
  • Peter Falktoft: 'Monte Carlo elsker Jylland' er et talkshow med indhold, som Esben og jeg har besluttet os for er relevant og interessant. Sendt live fra Jylland – den oversete del af Danmark med et par jyske briller på. (Foto: Theis Mortensen © Type 1)
1 / 3

Hvorfor elsker I altid noget?

Peter: Der er så mange, der altid hader noget.

Esben: Ja, det er simpelthen nemmere at elske noget, og det er rarere. Man kunne sagtens lave ”vi hader Jylland, vi hader Rusland, vi hader USA.” Men det er der rigeligt med mennesker, der gør i forvejen. Der er noget forfriskende ved at prøve at elske det i stedet.

Peter: Det er sværere at sige noget positivt end noget negativt. Det kræver mere. Jeg tror, vi og DR Nyheders chef, Ulrik Haagerup, er de eneste, der beskæftiger sig med positive nyheder.

Esben: Og Ulrik, ham griner de lidt af rundt omkring, fordi han går så meget op i de positive nyheder. Men jeg tror, der er noget rigtigt i det. Det er en barriere, man skal over som journalist at prøve på at finde det gode i et eller andet. Inden pogrammet har vi været rundt i Jylland, hvor der var mange steder, hvor det ville være nemt bare at stoppe bilen og sige 'se - her bor ingen mennesker, og husene er til salg, og det er noget lort'. Men det er der rigeligt mennesker, der gør. Så det er sjovere at fortsætte med at køre og så finde et sted, der er ret fedt, hvor folk faktisk har fundet ud af det, og det fungerer.

Hvad er ’Monte Carlo’?

Peter: Det er en utopi for et sted, hvor alle har det godt.

Esben: Det hænger sammen med, hvorfor vi altid elsker noget. Det er som om Monte Carlo, den lille by og staten Monaco, ikke har nogle sure mennesker. Hold op, der har man det godt, og der er overskud, også selvom der er finanskrise. Der bliver smilet og holdt fast i det gode humør. Det prøver vi at efterstræbe. For selvom man står på den røde plads i Moskva, og det er slud, og man egentlig umiddelbart ikke lige kan se det fede i det hele, så skal man huske ’Monte Carlo’-brillerne. Der er jo noget fedt i det alligevel.

I er ofte sarkastiske. Betyder det, at I ikke elsker tingene oprigtigt? 

Peter: Der er ikke nogen tvivl om, at vi synes, staten Ruslands ageren udenrigspolitisk gennem de seneste mange år har været mere end tvivlsom, men programmet ’Monte Carlo elsker Putin’ var bundet i en oprigtig veneration for at være en anelse politisk ukorrekt i en tid, hvor djøfferne sidder på verdensmagten. Vi ser det herhjemme med karrierepolitikere og forsigtige udmeldinger i øst og vest. Set i lyset af det, havde vi en oprigtig begejstring for, at man godt kan være statsleder samtidig med, at man er menneske. Ligesom vores store begejstring for Berlusconi og Putin i sin tid. Derved ikke sagt, at der ikke har været ting, som ikke var i orden hos de to herrer.

Esben: Ej, det er det, folk tit misforstår ved os. Bare fordi vi isoleret set elsker nogle af tingene ved Rusland, Putin eller Berlusconi, så er det ikke, fordi vi samtidig siger 'super fedt, alt hvad I gør.' Men der er jo træk ved de mennesker, som i hvert fald for Peter og mig, er helt umulige ikke at holde af. De er simpelthen så meget federe end en eller anden dødssyg fransk præsident Hollande – ham kan man jo ikke elske.

Hvorfor er der brug for politisk ukorrekthed?

Peter: Fordi politisk korrekthed er blevet parolen. Man ansætter ikke længere folk ud fra kompetencer alene, men ud fra hvorvidt de kunne finde på at fucke op i privatlivet. Det, synes jeg, er rigtig synd. Hvis verden får flere jurister, så kan vi lige så godt lukke og slukke, for det er jo røvsygt. De bidrager ikke med noget positivt. Det er sådan nogle mennesker, der bare går og fejer efter sig selv.

Esben: Alt er et skema for dem. Og det er klart, der er meget, man kan putte i skemaer og regneark bare ikke alt det, der faktisk er fedt at elske og det, der er skide sjovt.

Hvorfor elsker I Jylland?

Peter: Jylland er blevet overset alt for længe. Vi tænker i særdeleshed på Melodi Grand Prix, der blev lagt i København. Det har de ikke glemt herovre endnu.

Esben: Ej, det var sømmet i kisten, det skide Melodi Grand Prix.

Peter: Rent mediemæssigt har Jylland Søren Ryge og Jyllands-Posten. Og Jyllands-Posten har ikke gjort noget godt for Jylland de seneste mange år. De har faktisk kun Søren Ryge, når jeg lige tænker mig om. Bonderøven og hans nabo Claude bor her selvfølgelig også, men ellers er der en utrolig stor centralisering i forhold til formidling og underholdning.

Esben: Og så er det jo som om, der kører et 'medierne hader Jylland'-program på alle kanaler, bare uden at det bliver sagt direkte. Man finder kun historierne, hvor det går galt ude i de små byer. Man fortæller, at skolerne lukker, og at de små samfund ikke fungerer, der er incest, og jeg ved ikke, hvad fanden der er. Og det er der jo alle steder. Vi må bare sige, Sjælland uden for København er altså også et morads. Vi synes, Jylland skal vindes tilbage, for vi mangler noget balance. Der er jo alt muligt fantastisk i Jylland.

Peter: Mediemennesker, de er ligesom lemminger. De løber alle sammen i den samme retning, især nyhedsjournalisterne. Det er ligesom Sharons øje, der stirrer på en ting, og så er alt andet ligegyldigt. Det er jo udtryk for et utroligt tunnelsyn.

Hvad vil I gerne opnå med jeres program?

Esben: Man kan sige, at vi allerede opnåede det i første program med de 3900 arbejdspladser, der skal flyttes ud i landet.

Peter: Vi havde været i gang med at sende i en uge, og så kom de med deres udflytningsreform. Den tager vi jo æren for. Ikke det med at de har regnet forkert med en halv milliard på, hvad det kommer til at koste, men på idéen. Vi er selv fra Jylland, og har oplevet hvor tit og ofte det sker, at gode kræfter forsvinder til København.

Esben: Noget af det, der har været fantastisk ved at lave det her program, er vores ture rundt i Jylland. Vi har været på Margueritruten og mødt folk rundt omkring. For alle steder har jo noget, som er helt specielt lige for deres område, men der kommer aldrig nogen derud, altså hvem tager til Uldsted? Men vi var i lækre Uldsted. Og selvfølgelig var der noget skønt deroppe. Jeg tror ofte, man glemmer, hvor meget det faktisk betyder, at man bliver set. For der bliver lavet fjernsyn fra alle daginstitutioner og børnehaver i hele København, og man kan bare stille sig op, så kommer der en fra ’Aftenshowet’ og spørger en om noget. Men i Jylland er det måske lidt mere specielt, hvis der kommer nogen og spørger, hvad man mener om noget.

Er 'jyderi' ikke lige så slemt som københavneri. I siger for eksempel, at Fyn bare er et sted, man skal køre hen over?

Peter: Her bliver det måske lidt hyklerisk, men Fyn er ligegyldig. De har boret neglene fast i fablerne om H.C. Andersen. Og han har i øvrigt lagt sin hat på alle syv kontinenter. H.C. Andersen er den, der har haft mest travlt med at komme væk fra Fyn nogensinde. Det var derfor han rejste så meget.

Esben: Og der er flere, der har skrevet 'kommer der ikke en ’Monte Carlo elsker Fyn’?', og det kan vi sagtens afvise. Vi kører jo bare over øen. Der er jo ikke noget der.

Peter: Det er et udtryk for stor apati. Der er ikke nogen aversion mod Fyn, kun apati. Vi sniger lige et p ind efter a’et. A-ti. Vi har ikke noget i klemme med Fyn. Jeg kan lige tage derover, når der er Tinderbox-festival. Det er rigtig hyggeligt, men ellers ikke.

Esben: Svendborg kan også et eller andet.

Peter: Når du går ned i substansen, så er der faktisk skønt i Svendborg.

Esben: Jeg tror isoleret set, det er Odense, der har storhedsvanvid. Vi kan ikke forstå Odense. Og så igen, de havde jo Anker Boye, der rummede internet for en kvart million på en uges ferie i Tyrkiet. Der havde Odense fat i noget af det rigtige. Mere af det.

Peter: Så hvis Anker Boye bruger flere penge på internet, så begynder det at ligne noget. Vi vil faktisk gerne lukke op for, at der kan komme en sæson 'Monte Carlo elsker Fyn'.

’Monte Carlo elsker Jylland’ bliver sendt hver torsdag klokken 22.00 på DR3 live fra Café Castenskiold i Aarhus.

Facebook
Twitter