Motion, læring, fællessang og kultur til døren: DR tilpasser programmerne til corona-hverdagen

I den kommende tid bringer DR2 atter kulturen ud, nu hvor vi ikke selv kan besøge den. Samtidig har DR flere opgaver klar til hjemmeskolingen, mere fællessang og morgentræning, som en del allerede har kastet sig over.

Fodboldspilleren Viktor Fischer er blandt andet med til at bringe kulturen ud og anbefale litteratur på DR2. (Foto: Viktor Fischer)

Med den seneste coronaudvikling er det atter helt umuligt at gå i biffen, tage til koncert, smutte i træningscentret, gå i skole eller for den sags skyld ses med ret mange.

Udviklingen har atter fået DR til at justere programudbuddet, så det passer til en hverdag, hvor der for eksempel er langt mellem kulturoplevelserne og ekstra udfordrende at holde kondien ved lige.

- Med restriktioner og en ændret hverdag for de mange danskere, er vi hele tiden opmærksomme på at tilpasse og omstille vores indhold, så det er så relevant som muligt. Vi vil gerne bidrage til give både samhørighed, håb og oplysning, og det er de nye initiativer eksempler på, siger DR’s mediedirektør Henriette Marienlund.

Forlængelsen af coronanedlukningen i Danmark betyder blandt andet et comeback til programserien ’DR2 bringer kulturen ud’, der også blev sendt i foråret 2020 – lige efter den første nedlukning.

- Hvert program indeholder tre anbefalinger til kultur, som man kan opleve her i coronatiden, og det er tre kulturpersonligheder, der hver anbefaler et tilbud. Ligesom i foråret er Ane Cortzen den mest gennemgående figur, men der kommer også andre, og vi skifter ud undervejs For eksempel medvirker Frederik Cilius, Jesper Binzer, Maria Fantino, Viktor Fischer, Hassan Preisler og Esben Weile Kjær, forklarer Thomas Hedemann, der er producent på ’DR2 bringer kulturen ud’, der havde repremiere i sidste uge.

Planen er foreløbigt, at programmet bliver sendt på DR2 og DRTV to gange om ugen – torsdag og søndag klokken 23.00 - frem til udgangen af februar. Og i corona-korrekt stil bliver indslagene optaget af kultur-anbefalerne selv. For eksempel på deres mobil eller tablet.

Rikke Hørlykke og Lars Krogh Jeppesen er her i gang med ’Morgentræning’ på DR1 og DRTV. (Foto: Mikkel Bøgh Ulriksen)

Morgenøvelser alle hverdage

Efter at DR1 og P2 allerede i marts 2020 lancerede ’Morgensang’, som Ole Kibsgaard og Kaya Brüel står for hver dag, har DR1 og DRTV siden starten af måneden også haft et tilbud til alle, der har svært ved at besøge træningscentret eller få gang i motionen i denne tid derhjemme.

’Morgentræning’ er lanceret som en del af DR’s temaår om bevægelse i 2021, men med nedlukningen af fitnesscentre og sportstilbud er programmerne blevet ekstra aktuelle. På alle hverdage klokken 6.45 og 9.20 på DR1 og fra klokken 6.00 på DRTV skyder vært Rikke Hørlykke dagen i gang med bevægelse og træning i programmet ’Morgentræning’. Her introducerer hun seerne til simple øvelser, der er gode at starte dagen på, og hver dag får hun besøg af en kendt gæst, der kommer med på gulvet og kaster sig ud i Rikke Hørlykkes øvelser.

Indtil videre har ’seer-motionisterne’ for eksempel kunnet møde Hilda Heick, Felix Smith, Lars Krogh Jeppesen, Gorm Wisweh og Rosa Kildahl i de gymnastiske øvelser.

- Træningsvideoer findes allerede på nettet og sociale medier. Men ved at sende det på DR1 og DRTV i topkvalitet med en sportsstjerne som vært og kendte gæster som træningsmakkere, bliver det forhåbentligt mere spiseligt for seerne, siger producent og initiativtager Stig Reinicke. Han forklarer, at håbet med morgentræningen er at få danskerne til at bevæge sig mere og blive mere bevidste om, hvor vigtigt det er for livskvaliteten, for humøret og energien, at holde sig fysisk i gang.

Seerne har da også allerede taget godt imod motionsmuligheden. I gennemsnit har hvert program haft 70.000 seere siden starten 4. januar, og 300.000 seere har været forbi mindst et program.

Nye fællessangere

Ikke mindst ’Fællessang – hver for sig’ har sat gang i fællesskabet og samhørigheden i både foråret og efteråret, hvor utallige videoer sendt til DR har vidnet om, at der bliver sunget med ude ved skærmene.

Fra på fredag, den 22. januar – og de kommende fredage – kommer seerne til at opleve vært på TV-Avisen, Johannes Langkilde i en helt ny rolle, når han - sammen med komponist, musiker og sangcoach Katrine Muff ved klaveret - lægger op til, at der igen skal synges med. Udover at de synger i studiet, bliver der også omstillinger til adskillige steder i landet, hvor både kendte og mindre kendte sangere og musikere står klar til at synge.

- Vi håber, at vi med programmerne igen kan give danskerne en mulighed for at samles og måske for en lille time glemme alt om corona, mutationer og pandemi, mens fællesskabsfølelsen forstærkes af, at vi synger sammen – hver for sig, siger redaktøren på programmet, Christina Gjørtsvang.

Det kan du læse mere om ’Fællessang – hver for sig’ her

DR sender direkte TV-gudstjenester fra Københavns Domkirke i februar

Som det tidligere er meldt ud har DR og Københavns Domkirke arbejdet intenst på at etablere en løsning, som gør det muligt at sende levende billeder fra Domkirken - uden selv at have mandskab i kirken. Løsningen med faste kameraer installeret i Københavns Domkirke blev taget i brug i november, hvor 'Morgenandagten' begyndte at blive sendt på DR2 som direkte transmission med levende billeder.

- Det er netop dette setup, som DR - i den særlige situation, landet befinder sig i – nu har mulighed for at tilpasse. Vi bruger lige i øjeblikket kræfter på at videreudvikle løsningen, så vi også kan transmittere mindre gudstjenester, der foregår ved alteret. Fra den 31. januar til og med 28. februar er det derfor muligt at sende særlige corona-gudstjenester direkte fra Københavns Domkirke på DR1 søndag klokken 10.15 med genudsendelse på DR2 klokken 14. Gudstjenesterne afholdes uden menighed, oplyser DR’s trosredaktør Christoffer Emil Bruun.

Det er nogle af de velkendte navne fra Ramasjang, der lægger op til hjemmeskolen.

Flere opgaver til hjemmeskolen

I en i forvejen svær coronatid er hjemmeskoling atter en realitet og med til at presse mange forældre i Danmark. Det fik DR til at oprette den midlertidige kanal ’Ramasjang Hjemmeskole’ fra mandag den 11. januar. Den er beregnet for de 4-8-årige, og alle hverdage fra klokken 8.00 til 14.00 sender den undervisningsorienteret indhold fra forsiden af DRTV – præsenteret af blandt andre Silja Okking og Isabel Kille.

Siden lanceringen har DR’s læringstilbud på dr.dk/spire og dr.dk/skole udvalgt noget af det bedste indhold fra DR og foldet det ud i digitale undervisnings- og aktivitetsforløb, som er målrettet daginstitutionerDR Spire og grundskolen på DR Skole.

Lige nu kan man for eksempel trække en idrætsøvelse fra ’Op & Hop’-programmerne – det kan være Planken, Kælketur, Astronauthop eller Ninjaspark, eller gå på opdagelse i Danmarks vilde dyr i teamet ’Vilde Vidunderlige Dyr’. Og i ’Motor Mille og kroppen’ kan man blandt andet finde øvelser, der styrker kroppen.

Som DR’s mediedirektør Henriette Marienlund sagde ved lanceringen:

- Vi kan selvfølgelig ikke erstatte rigtig skoleundervisning, men vi håber, at vi kan bidrage til at tage lidt af det pres, mange oplever, med de tiltag, vi nu skruer op for.

Programmer som TV-Avisen Morgen, ’Morgensang’, ’Råd til corona’ og ’Lægens Bord’, der alle er kommet til, efter coronapandemien ramte landet sidste år, fortsætter også i den kommende tid.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter