Musikken spiller videre i Struer

Forrige uges musikalske festfyrværkeri 'En By Spiller Op' har sat varige spor i Struers musikliv.

  • Fra En By Spiller Op: Phillip Faber dirigerer DR VokalEnsemblet og fire lokale amatørkor i Struer Kirke. Som opfølgning inviterer DR nu struerboerne til koncert i DR Koncerthuset. (Foto: Jon Bonde Eriksen DR)
  • Der er lagt op til, at Struer får sit eget børnekor i kølvandet på forrige uges besøg af Ramasjang-vært Silja Okking, DR Big Band og dirigent Clara Smedegaard, som gav koncert sammen med lokale skolebørn fra Struer i Folkets Hus. (Foto: Jon Bonde Eriksen)
  • DR SymfoniOrkestrets solojanitshar Gert Sørensen var godt tilfreds med den nye akustik i Struer Statsgymnasiums idrætshal - og med de to unge Holstebro-talenter Gustav og Andrea, som spillede med i orkestrets slagtøjsgruppe. (Foto: Jon Bonde Eriksen)
  • Under En By Spillede op overraskede DR VokalEnsemblet struerboerne med adskillige pop up-koncerter - her foran rådhuset (Foto: Jon Bonde Eriksen)
1 / 4

I forrige uge stod Struer og omegn på den anden ende, da over 150 sangere og musikere fra DRs kor og orkestre indtog byen med fuld musik – i tæt samspil med byens egne borgere og musikliv. Men selv om det musikalske festfyrværkeri i 'En By Spiller Op' nu er klinget ud, spiller musikken videre i 'Lydens By'. En række af de initiativer og netværk, som blev sat i søen i forbindelse med DR-besøget, har nemlig slået rod i byen, så struerboerne kan se frem til flere store, musikalske oplevelser i fremtiden.

Fra idrætshal til koncertsal

Et meget synligt – og hørbart – resultat af 'En By Spiller Op' er de nye, musikalske muligheder i Struers største idrætshal, hallen på Struer Statsgymnasium. Op til DR SymfoniOrkestrets besøg i sidste uge blev lyden i den store hal nemlig akustisk forbedret i et samarbejde mellem Lydens By og akustikeksperten Jan Voetmann.

Resultatet viste sig at være så overbevisende, at hallen bevarer den akustiske indretning for at kunne bruge hallen til store koncertarrangementer i fremtiden.

”Det var en fantastisk oplevelse at høre DR SymfoniOrkestret i hallen på Struer Statsgymnasium, og det er spændende at tænke på de nye muligheder, det giver vores by. Ud over at Statsgymnasiet fremover kan bruge salen til deres egne koncerter, har vi fået mod på at give borgerne flere store koncertoplevelser af denne type i fremtiden – en mulighed, vi ikke tidligere har haft,” siger borgmester Mads Jakobsen.

Invitation til DR Koncerthuset

Blandt højdepunkterne under En By Spiller Op var åbningskoncerten, hvor DR VokalEnsemblets professionelle sangere optrådte sammen fire af Struer Kommunes amatørkor. Også denne oplevelse får bogstaveligt talt et efterspil, for DR Kor & Orkestre har inviteret struerboerne til koncerten ”De skønneste kor” i DR Koncerthuset til april. Her skal de opleve DR KoncertKoret og DR SymfoniOrkestret i en række kendte og elskede korværker – endda med mulighed for at synge med undervejs. Invitationen omfatter også tre andre koncerter gennem sæsonen efter nærmere aftale mellem DR og Struer Kommune.

Børnekor med genklang

Samtidig med de mange voksne korsangere, som var involveret i 'En By Spiller Op', er der kommet gang i byens børnestemmer. Efter workshops og koncert med DR Big Band, Silja Okking og Clara Smedegaard fra DR Korskolen ser det - ifølge musikskoleleder Per Odgaard - nemlig ud til, at der nu er basis for at skabe et fast børnekor i Struer.

I det hele taget er Per Odgaard ikke i tvivl om, at energien fra det musikalske festfyrværkeri under 'En By Spiller Op' vil kunne spores i lang tid i det lokale musikmiljø.

”En By Spiller Op har sat sig varige, meningsfulde og tydelige spor i Struer. Efter min mening har projektet både styrket byens interne netværk, skabt nye eksterne netværk – og ikke mindst givet både unge og gamle musikelskere, musikudøvere og publikum store, uforglemmelige oplevelser,” siger Per Odgaard.

På vej mod nye destinationer

Samtidig med, at DR med interesse følger den musikalske udvikling i Struer, er man allerede i gang med at planlægge næste sommers udgave af 'En By Spiller Op' i en ny dansk by. Kim Bohr, chef for DRs kor og orkestre, siger: ”Vi er fulde af både beundring og taknemlighed over for de stærke, lokale kræfter, som var med til at skabe 'En By Spiller' op i Struer. Det at skabe en hel uges musikalsk fest i tæt samspil med lokale borgere og musikliv har været en spændende og lærerig proces, som vi tror på, er vejen frem, når vi videreudvikler konceptet med nye samarbejdspartnere i de kommende år.”

Facebook
Twitter