Ugens DR: DR giver den gas med julekoncerter

Her får du smagsprøver på, hvad der er af nyheder i DR’s sendeflade og i DR Koncerthuset i uge 50 fra den 10.-16. december 2018.

Der er godt gang i DR’s julekoncerter i uge 50, hvor både DR Big Band, DR Pigekoret, DR Korskolen og DR Vokalensemblet giver julekoncerter. Billedet er af Bobo Moreno og Szhirley, der synger i DR Big Bands julekoncerter, og Jens Jacob Tychsen, der er vært. De er i Store Heddinge, Vordingborg, Nyborg, Frederiksværk og DR Koncerthuset i ugens løb.

Mandag den 10. december – Stemmer fra et lukket land:

I det sidste år har Nordkorea domineret overskrifterne i pressen. Vi ved meget om landets atomarsenal, men ikke meget om hvad almindelige nordkoreanere tænker om livet under diktatoren Kim Jong-Un. I den britiske dokumentar, som DR2 viser mandag klokken 23.35, er det lykkedes fire nordkoreanske flygtninge, der i dag bor i Sydkorea, at bryde tavsheden og få en officer i hæren, en ansat i sikkerhedstjenesten og en hel almindelig familie, der overvejer at flygte, til at fortælle åbent om deres liv.

Mandag den 10. december – Kommer Sigmund i helvede?

Sigmund er bange for Gud og skammer sig over at være homo. Sigmunds kristne opvækst i Vestjylland har plantet en frygt og en skam i ham, som han nu vil forsøge at slippe af med. Derfor flytter han til København, hvor han endelig kan udforske det liv, han altid har drømt om. Han skal for første gang opleve Copenhagen Pride, hvor han ovenikøbet skal åbne med et stort show. Desværre går dagen ikke helt som forventet, fremgår det af programserien ’Kommer Sigmund i helvede?’, som DR3 har premiere på mandag klokken 22.00.

Se hele ugens TV-program her

Tirsdag den 11. december – ’Madmagasinet’ ser på julefrokoster:

Det er blevet julefrokosttid. Tina Müller ser i ’Madmagasinet’ tirsdag klokken 20.45 på DR1 nærmere på supermarkedets færdige produkter, som for eksempel sild og karrysalat. Og så lærer hun at lave sin helt egen julesnaps. I køkkenet guider Adam Aamann seerne igennem klassiske juleretter og lover, at alle kan få succes med julefrokosten derhjemme. Det gælder også Tina, som denne gang er gæst i køkkenet.

Tirsdag den 11. december – DR K om Grevinde Danner:

Grevinde Danner er en af de mest enestående skæbner i danmarkshistorien. Hun var en stærk, begavet og oprørsk kvinde, der med politisk tæft var langt forud for sin tid. Hun var 1800-tallets store mønsterbryder: Selvom hun var født som uægte barn i yderst fattigdom, kæmpede hun sig op gennem de sociale klasser og endte som Kong Frederiks d. 7.'s hustru. Undervejs måtte hun opgive sit livs kærlighed, bogtrykkeren Carl Berling, og deres fælles søn, som hun livet igennem måtte bevare som en stor hemmelighed. Via sit forhold til Kong Frederik fik hun indflydelse på afskaffelse af enevælden og indførslen af demokrati i Danmark, og DR K tegner et stort portræt af hende tirsdag klokken 20.00.

Tirsdag den 11. december – ’So Ein Ding’ laver falske videoer:

Nikolaj Sonne afprøver tirsdag klokken 22.00 på DR2, hvor let det er at lave falske videoer - en computer med kunstig intelligens bliver sat til at lave Sonne om til statsminister Lars Løkke, der holder tale. I en tid, hvor falske historier skaber ægte overskrifter, er manipuleret video og syntetisk tale skabt med kunstig intelligens noget, der skal tages alvorligt. Ikke kun fordi Hollywoods smukkeste skuespillerinder optræder i pornofilm, de aldrig har lavet.

Onsdag den 12. december og torsdag – Pyrus og Polle fra Snave:

For 24 år siden sprang skuespilleren Jan Linnebjerg ud som Pyrus i en julekalender på TV. Rollen som den rockende teenagenisse hang ved, og drømmen om en karriere i Hollywood blev ikke til noget. I dag lever han godt af og med Pyrus, fortæller han i kulturmagasinet ’Gejst’ på DR1 onsdag klokken 21.55. Skuespilleren Jens Andersen blev landskendt som Polle fra Snave i starten af 00'erme, og han kæmpede i mange år for at komme fri af rollen. Det lykkedes, og i dag spiller han på Det Kongelige Teater. ’Gejst ser på, om det er en fest eller en pest, når man som skuespiller smelter sammen med en bestemt rolle. Programmet kan også ses torsdag klokken 6.55 på DR1.

Onsdag den 12. december – Historien om den spanske syge:

Børn og unge mennesker begynder pludselig at dø i København, og i løbet af kort tid har en usynlig dræber sendt tusindvis af mennesker i graven over hele Danmark. Men hvad skete der? DR K fortæller onsdag klokken 20.45 historien om den ukendte epidemi, den spanske syge, som hærgede Danmark for præcis 100 år siden. Og hvorfor noget lignede kan ske igen i dag.

Onsdag den 12. december – Aalborg og Sydney fejrer Utzon:

I anledning af arkitekten Jørn Utzons 100-års dag har Sydney Symphony Orchestra netop gæstespillet i Aalborg. ’P2 Koncerten’ onsdag klokken 19.20 sender koncerten. Musikken er: Bernstein: Candide-ouverture, Tjajkovskij: Rokoko Variationer,
Prokofjev: Symfoni nr. 5. Andreas Brantelid er solist på cello sammen med Sydney Symphony Orchestra – under ledelse af David Robertson. Vært på P2 er Klaus Møller-Jørgensen.

Se hele ugens radioprogram her

Torsdag den 13. december og fredag – Vennernes farvel til Kim Larsen:

Torsdag klokken 20.00 på DR1 er der mulighed for at komme helt tæt på Kim Larsen, der døde i september. Her kan du opleve vennernes hyldest og anekdoterne, de udødelige sange og for længst glemte filmklip med spillemanden. Programmet kan også ses fredag klokken 8.10.

Torsdag den 13. december og søndag – ’Den store poptur’ slutter:

Serien ’Den Store Poptur’ på P7 Mix, hvor Niels Fez Pedersen, gennemgår hits år for år kommer i mål og ser på 2018 torsdag klokken 18.03 – og igen søndag klokken 19.03. Det sker med assistance fra sikre popnavne som Lady Gaga, Justin Timberlake, Clean Bandit og Dua Lipa, der sammen med Calvin Harris laver det stærke sommerhit 'One Kiss'. Mød også Troye Sivan og Bruno Mars.

Jan Gintberg er ude med Frelsens Hær i de sidste afsnit af ’Gintberg på kanten’ torsdag klokken 21.00. (© DR Danmark)

Torsdag den 13. december og fredag – Gintberg er ude med Frelsens Hær:

Jan Gintberg besøger Frelsens Hær torsdag klokken 20.00. Under sloganet ”Blod & Ild" har hæren erklæret krig mod social uretfærdighed og personlig synd, men det viser sig, at de i virkelig slet ikke er så krigsgale, som de umiddelbart lyder. På gågaden i Sønderborg synger Jan Gintberg frelsende salmer i selskab med det lokale korps for at indsamle penge til Frelsens Hærs hjælpearbejde. Og så møder han Jette fra genbrugsbutikken ReDesign, der bekræfter, at man sagtens kan sy en gammel læderjakke om til en såkaldt "numsetaske". Udsendelsen kan også ses fredag klokken 9.10.

Fredag den 14. december og lørdag – Dyst om 50 års madprogrammer:

Jacob Riising har fredag klokken 20.00 på DR1 besøg af Adam og James Price, Claus Meyer og Simon Jul, der skal dyste i viden om mad. Det bliver til masser af grin og gensyn med nogle af højdepunkterne fra DR's madprogrammer gennem de sidste 50 år. Programmet kan også ses lørdag klokken 17.30.

Lørdag den 15. december – Så er der julehilsner til Grønland igen:

I år bliver DR’s traditionsrige udsendelse ’Julehilsen til Grønland’ sendt fra DR Koncerthusets Studie 2, og du kan se det på DR1 lørdag klokken 20.30. Udover hilsnerne til og fra Grønland, vil værten Timm Vladimir byde på både ny og gammel grønlandsk musik i form af Small Time Giants, Frederik Elsner og Aavaat-koret, og i år har DR været i det smukke Sydgrønland for at samle historier og hilsner ind. Det er 86 år siden DR sendte julehilsner nordpå for første gang - først på radio fra 1932, og siden 1985 også på TV.
Se billedserie fra optagelsen af showet her

Se DR Koncerthusets program her

Lørdag den 15. december – Stå af hamsterhjulet med penge nok til resten af livet:

Hvem vil ikke gerne være millionær - og selv bestemme over sin tid? Forlade hamsterhjulet og gå tidlig på pension. Jacob, en dansk astrofysiker, har fundet en opskrift. Han viser, hvordan helt almindelige lønmodtagere kan blive finansielt uafhængige og pensionere sig selv - midt i livet. Han viser det i DR2’s ’Temalørdag’ fra klokken 20.00 til 22.30, der handler om at stå af ræset. Jacob har tusindvis af fans, der gør ham kunsten efter: De sparer, de investerer og sætter sig selv fri - længe inden pensionsalderen.

Lørdag den 15. december – La Traviata direkte fra New York:

P2’s operaaften sender lørdag klokken 19.20 direkte fra Metropolitan Operaen i New York. Her opføres Verdis elskede opera over Dumas roman Kameliadamen – ’La Traviata’ - i en stjernebesætning med Diana Damrau, Juan Diego Flórez, Quinn Kelsey i de tre hovedroller. Metropolitan Operaens Kor og Orkester medvirker, dirigeret af Yannick Nézet-Séguin. Vært på P2 er Jakob Wivel.

Lørdag den 15. december, søndag og mandag – Masser af julekoncerter i DR Koncerthuset:

Både DR Big Band og DR Pigekoret har godt gang i julekoncerterne i weekenden i DR Koncerthuset. DR Big Band giver koncert lørdag og søndag i Studie 2 i DR Koncerthuset med solisterne Szhirley og Bobo Moreno i front. DR Pigekoret står på scenen i Koncertsalen – sammen med DR Korskolen, og de giver hele fire koncerter: Lørdag klokken 16.00, søndag klokken 13.00 og 16.00 samt mandag den 17. december klokken 18.30.
Læs mere om DR Big Bands koncerter her

Læs mere om DR Pigekorets koncerter her

Søndag den 16. december – DR3 er i orkanens øje:

Ekstreme vejrforhold kan omdanne menneskers liv til mareridt på rekordtid. På DR3 søndag klokken 20.00 kan du høre, hvordan en britisk snowboarder er tæt på at miste livet, da han bliver fanget i en lavine på Mount Cook i New Zealand. Du kan også få historien om et ægtepar, hvis liv kommer i overhængende fare, da en voldsom ildstorm pludselig hærger Costa del Sol.

Søndag den 16. december – Julemusikdag på P2:

Hele Europa lytter med når Den europæiske Radiounion, EBU, sender 14 timer med julemusik fra Tyskland, Canada, Kroatien, Bulgarien, Finland, Estland, Danmark, Tjekkiet, Sverige, Island, Portugal og Østrig. Det hele bliver sendt på P2, der hver time stiller om til et nyt land, der præsenterer julemusik med lokal farvning og lokale medvirkende. Det danske bidrag med DR Vokalensemblet og Michala Petri bliver dirigeret af Oluf Boman sendes direkte fra Garnisonskirken i København 16.00-17.00, hvor der også er mulighed for at løse billet til koncerten. Værterne på P2 i løbet af dagen er Max Fage-Pedersen, Matthias Hammer og Benedikte Granvig.

Søndag den 16. december – Asta og Frede – ny serie på P1:

Programserien ’Asta og Frede’, der starter på P1 søndag klokken 13.03, handler om et kort afsnit af filmdivaen Asta Nielsens liv - en tid, hvor hun savner et publikum, efter at hun i næsten et kvart århundrede har været verdensstjerne. I 50’ernes København møder hun Frede Schmidt - en bøsse i slutningen af 30erne, indehaveren af en lille butik på Hauser Plads, hvor han sælger antikvariske bøger, plader, filmplakater, postkort med erotiske motiver og andre kuriosa. De to bliver venner, måske fordi Frede skal sælge noget for hende (en Hitler-autograf). Men Frede gør noget, han ikke fortæller til Asta. Over to år optager han alle sine telefonsamtaler med hende uden at sige det til hende. 80 timers optagelser er der. Ind i historien fletter sig en eftersøgning af, hvordan Asta forlod Tyskland.