Næste uges DR: DR2 sender unge på plejehjem

Her får du smagsprøver på programmer og arrangementer i DR i den kommende uge fra den 19.-25. april 2018.

Fem unge studerende er flyttet ind på et helt almindeligt aarhusiansk plejehjem. De unge bor helt gratis på plejehjemmet, mod at de hver måned bruger mindst 30 timer på samvær med de ældre. Hvordan det går, kan ses på DR2 de kommende mandage klokken 20.45 i ’180 dage på plejehjem’. (Foto: DR Produktion)

Torsdag den 19. april – ’Madmagasinet’ ser på fedtstoffer

I torsdagens ’Madmagasinet’ på DR1 klokken 21.00 ser vært Tina Müller nærmere på den enorme jungle af fedtstoffer. Hvilke fedtstoffer er sundest, og hvilke giver det bedste stegeresultat? Hun ser også på, om kokosolie er det vidundermiddel, som nogen påstår. Imens er der røg i køkkenet hos Adam Aamann, som giver konkrete stege- og fedtstoftips, når han får besøg af en gæst, der har lidt problemer med stegningen af sine bøffer.

Torsdag den 19. april og frem til søndag – Fra Elizabeth I til Elizabeth II

DR Vokalensemblet og komponisten og dirigenten Graham Ross præsenterer den fornemme engelske kortradition i al sin glans – fra renæssancedronningen Elizabeth I's musikalske guldalder til moderne, religiøse mesterværker skrevet under vor tids engelske monark, Elizabeth II. Det sker ved fire koncerter: torsdag klokken 19.30 i Garnisonskirken i København, fredag klokken 19.30 i Skt. Gertruds Kirke i Grenå, lørdag klokken 15.00 i Søndermarkskirken i Viborg og endelig søndag klokken 14.00 i Sankt Nikolai Kirke i Skælskør. Tirsdag klokken 20.00 er der mulighed for at høre koncerten på P2.
Læs mere om koncerterne her

Torsdag den 19. april – Vild videnskab om droner

Udviklingen af droner er i rivende udvikling, og de små maskiner kan bruges til alt fra at bringe pakker ud, overvåge huse og forretninger, ja hele kvarterer til at bringe pakker ud og bruges til telemedicin. Men dronerne kan også dræbe mennesker både af militær og af terrorister. DR3 ser nærmere på dem torsdag klokken 20.00 i programmet ’Vild videnskab’.

Torsdag den 19. april – P2 er med DR Symfoniorkestret i Kina

Der var både dansk og kinesisk musik med i bagagen, da DR Symfoniorkestret og chefdirigent Fabio Luisi i sidste måned var på turné i fem af Kinas vigtigste koncertsale. På P2 torsdag fra klokken 19.20 kan du høre reportage og interview fra Hongkong, der er en af Asiens førende klassisk musikscener. Musikken er Wagner: Ouverturen til Den Flyvende Hollænder, Guo Wenjing: Rite of Mountains, Richard Strauss: Don Juan.
Carl Nielsen: Symfoni nr. 5. Solist: Li Biao, slagtøj. Vært for programmet er Celine Haastrup.
Se billeder fra turneen her

TV

Se oversigten over TV-programmer her

Fredag den 20. april – Luisi dirigerer Bruckners 7.

DR Symfoniorkestrets chefdirigent Fabio Luisi præsenterer musik af to af sine yndlingskomponister, når torsdagskoncerten undtagelsesvist holdes fredag klokken 19.30 i DR Koncerthuset. Bruckners majestætiske Symfoni nr. 7, inspireret af Wagner, og Richard Strauss’ raffinerede Obokoncert. Solooboisten Eva Steinaa er for første gang solist med sit eget orkester under Luisis ledelse.
Læs mere om koncerten her

Lørdag den 21. april og søndag – Karl William i Koncertsalen

Som 17-årig udgav Karl William sin første single ’Kostumeramt’, der straks blev taget af P3 og var med til at give ham en kometagtig opstigen på den danske musikscene. Det store gennembrud kom i 2015 med kåringen som ’P3-talentet’ ved P3 Guld. Hovedprisen snuppede han for øvrigt året efter, hvor ’Blind Igen’ også rasede på samtlige danske radiostationer. Lørdag og søndag klokken 20.00 spiller Karl William og hans faste band ved to koncerter i DR Koncertsalen.
Læs mere om koncerten

Lørdag den 21. april – Din kat er afsløret

Legesyge kæledyr, frygtindgydende krigere eller dødbringende jægere? Millioner af os har katte i hjemmet, men alligevel ved vi forbavsende lidt om dem. På DR1 lørdag klokken 19.05 gør nogle af verdens bedste katteeksperter seerne klogere på vores pelsede venner – blandt andet hvordan katte oplever verden ved hjælp af deres veludviklede syns-, høre- og lugtesans.

Lørdag den 21. april og søndag – DR Big Band og Lisa Nilsson på DR K

Den svenske pop- og jazzdiva Lisa Nilsson har været blandt Nordens stærkeste navne siden gennembruddet med ’Himlen runt hörnet’ i 1992. Lørdag klokken 21.00 – og igen søndag klokken 15.25 - på DR K er der mulighed for at opleve hende sammen med DR Big Band i en eksklusiv koncert, hvor hun præsenterer sine egne favoritter indenfor soul, jazz og brasilianske rytmer i DR Koncertsalen.

Lørdag den 21. april og søndag – 22 timers e-sport fra Marseilles

Der er udsigt til næsten 12 timers e-sport på DR3 lørdag fra klokken 8.50 og frem til klokken 21.00, ligesom der er godt 10 timer søndag fra 9.50 til 20.00. Danske Astralis tørner sammen med verdens allerbedste Counter Strike-hold i kampen om æren og 1,5 millioner kroner til Dreamhack Masters i Marseilles. Vært er Josefine Høgh Pedersen, og eksperter er Niels 'rizc' Topp og Andreas 'jern' Thomsen.

Lørdag den 21. april – DR2 tager en kold tyrker

Sukker, kaffe, kokain, sex, smøger eller spil? Hvad er dit drug? Jacob Haugaard har været alkoholiker det meste af sit liv, men er nu ædru på 26. år. Han er dog blandt de få danskere, der har knækket sin afhængighed. Derfor undersøger han lørdag klokken 21.00, hvorfor vi udvikler afhængighed af stimulanser, og hvad der skal til for at blive afvænnet succesfuldt. Hele ’DR2 Tema’ handler lørdag fra klokken 20.00-22.30 om at tage en kold tyrker. I det første program fortæller den engelske komiker og skuespiller Russell Brand, hvordan han for 10 år siden var afhængig af heroin. Hans karriere var ved at gå i opløsning, og han fik at vide, at han måske kun ville leve seks måneder længere, hvis han ikke droppede stofferne. I et meget personligt portræt fortæller Russell Brand om sit stofmisbrug og om, hvordan han formåede at blive stoffri.

Radio

Se ugens radioprogram her

Søndag den 22. april og frem til bededag – Unge dirigenter dyster ved Malko Konkurrencen 2018

DR Symfoniorkestrets internationale Malko Konkurrence for unge dirigenter bliver i år med chefdirigent Fabio Luisi i spidsen for en stærkt sammensat jury. 24 dirigenter fra hele verden dyster, og de indledende runder går i gang søndag klokken 10.30 i Koncertsalen. Her er er der også runder mandag til onsdag og endelig finale bededag klokken 18.30. P2 følger Malko hele ugen – og sender hver eftermiddag fra søndag klokken 12.15. Både DR K og P2 sender finalen bededag direkte.
Læs mere om konkurrencen her

Søndag den 22. april – De skriver nekrologer konstant

Hver dag udødeliggør en lille stab af nekrologskrivere på den amerikanske avis The New York Times tre eller fire menneskers enestående livshistorie og gør dem til en del af samfundets kulturelle hukommelse. Der findes kun en håndfuld redaktionelle nekrologskrivere i verden, og ingen er bedre end dem på New York Times, hvor nekrologerne hører til nogle af journalistikkens mest velskrevne tekster, skrevet med humor, patos og et skarpt blik for den afdødes personlighed. ’Dokland’ på DR K søndag klokken 21.45 handler om nekrologskriverne.

Brita Kvist varmer op til det grønlandske valg på P1, som ser på Grønlands udviklingsmuligheder søndag fra klokken 13.03 til 15.00. (Foto: Agnete Schlichtkrull)

Søndag den 22. april – Grønland stemmer

Grønlands fremtid og evne til at klare sig selv ligger under alle valgets temaer før Grønlands valg på tirsdag. Om det handler om udvidelse af lufthavne, mangel på skolelærere eller særlige krav om tilhørsforhold i Grønland til bestyrelsesformænd. I Danmark handler løsrivelsesdiskussionen ofte bare om, hvorvidt Grønland kan klare sig uden dansk bloktilskud. Det har lange udsigter. Men diskussionen går ikke væk. Så hvad betyder det for grønlandsk identitet, om Grønland bliver selvstændigt? Ikke bare for pengene og muligheden for at føre sin egen udenrigspolitik, men for kultur og selvfølelse? På P1 søndag fra klokken 13.03 til 15.00 kan du høre om Grønlands udviklingsmuligheder, når Brita Kvist har gæster i studiet i ’Grønland Stemmer’. ’Horisont’ på DR1 mandag handler også om det grønlandske valg.
Læs mere om DRs grønlandsvalgdækning her

Mandag den 23. april – 180 dage på plejehjem

Fem unge studerende skal i et halvt år bo på et helt almindeligt aarhusiansk plejehjem - midt imellem de ældre. De unge bor helt gratis på plejehjemmet, mod at de hver måned bruger mindst 30 timer på samvær med deres gamle naboer. Men hvordan er det så at være på plejehjem, og kan de unge holde ud i alle 180 dage? Mandag klokken 20.45 har DR2 premiere på serien ’180 dage på plejehjem’.

Mandag den 23. april – Ukendt dansk verdensmester på DR3

Danske Amalie Bremer er verdensmester i bordfodbold, men hun mangler at slå amerikanerne på deres famøse bordfodboldbord, Tornado. USA er pioner inden for bordfodbold og kendt for et højt teknisk niveau og de største stjerner inden for sportsgrenen. I løbet af et år følger DR3 Amalies stædige kamp mod USA og drømmen om at blive den første kvindelige verdensmester på alle fem anerkendte bordfodboldborde. Programmet kan ses mandag klokken 20.30.

Mandag den 23. april – Maximillians skyld

Den blot 19-årige sanger Maximillian er et af landets helt store musikalske stjerneskud og går en lovende karriere i møde, men for Maximillian handler det ikke kun om karrieren, men også at samle familien. Maximillians familie er nemlig skilt, og han føler, at han bærer en stor del af skylden, og derfor også at han skylder sine forældre at gøre dem stolte. Det gør han ved at levere en god koncert, lave en god single og præstere på scenen. Men nu skal Maximillian til at lægge fortiden bag sig og ikke kun spille for sine forældre, men også finde ud af at spille for sin egen skyld. DR3 følger sangeren i serien ’Maximillians skyld’ i to dele fra mandag klokken 21.30.

Mandag den 23. april – Fidel Castro – elsket og hadet

Cubas præsident, Fidel Castro (1926-2016) er en af det 20. århundredes mest kontroversielle politiske skikkelser. Ved hjælp af nyhedsreportager og dokumentarmateriale tegner DR K mandag klokken 20.55 et billede af manden, der i 1959 stod i spidsen for den revolution, der smed diktatoren Batista på porten, og på godt og ondt bevarede magten i de næste 40 år. På grund af helbredsproblemer overlod Fidel Castro i 2008 præsidentposten til sin bror Raul. Hvordan ser fremtiden ud for Cuba uden Castro?

Mandag den 23. april – Anjas børnehjem

Danske Anja Lovén redder børn, der er beskyldt for at være hekse i Nigeria og er for alvor i gang med at indrette sit børnehjem i et af verdens farligste områder. Hendes fokus er nu at starte hjemmets børnehospital, fremgår det af DR2-serien ’Anjas børnehjem’, som har premiere mandag klokken 22.00. Men udfordringerne er store: alt inventar og udstyr mangler, og det er svært at finde en frivillig læge, som vil rejse derned og starte det op. Anja forsøger også at befri tre børn, som er blevet mærket som hekse. Men deres landsby insisterer på at holde en hekse-retssag mod de små børn, hvor de risikerer at miste livet.

Koncerter

Få overblikket over koncerter i DR Koncerthuset her

Tirsdag den 24. april – Ph.D. Cup igen

Vi har aldrig været klogere. Vi har aldrig vidst så meget om verden og om os selv. Men hvad er det, vi har fundet ud af? Hvem har al den viden? Tirsdag aften deler fem af Danmarks dygtigste unge forskere ud af deres opdagelser. I tre år har de kæmpet, været i tvivl, brudt barrierer og fundet nye veje. De har gennemført det højeste niveau indenfor uddannelsessystemet. Nu skal de kæmpe om at være den bedste formidler, men der er kun én vinder af Ph.D. Cup, som igen holdes i DR Koncerthuset – i Studie 2 med Peter Lund Madsen som vært. Det hele starter klokken 18.45, og der er helt udsolgt.
Læs mere om dysten her

Tirsdag den 24. april og onsdag – ’Sundhedsmagasinet’ ser på islandsk rygning

I dag er Island et af de lande i Europa, hvor unge ryger mindst. Skyhøje priser på tobak og drastiske restriktioner har virket. ’Sundhedsmagasinet’ tirsdag klokken 21.55 på DR1 besøger Island og spørger danske sundhedspolitikere: Hvorfor gør vi ikke som Island? Værter er Peter Qvortrup Geisling og Nola Grace Gaardmand, og programmet kan også ses onsdag klokken 7.00 på DR2.

Onsdag den 25. april – Man siger ikke nej til Asger

"Hvis man ikke går til yderligheder, er der ingen grund til at gå". Ordene er Asger Jorns. Hans søn og venner fortæller onsdag klokken 20.00 på DR K for første gang om den verdensberømte maler, som ofrer alt for sin kunst - også sine koner og børn. Asger Jorn er en flot fyr, og kvinderne er vilde med ham. Han lever i dyb fattigdom og kæmper en kamp for at blive anerkendt. Først sent i livet bliver han berømt. Hele verden ligger for hans fødder, men i Danmark er det stadig småt med anerkendelsen. Aldrig tidligere er der lavet et så personligt portræt af den verdenskendte kunstner. Det er Anna von Lowzow og Lene Borch Hansen, der har tilrettelagt.

Nyhedsbrev OM DR

Nyhedsbrevet 'DR om DR' udkommer hver torsdag med nyheder, baggrund og serviceoplysninger fra DRs egen verden.

Vis alle nyhedsbreve