Næste uges DR: Rasmus Botoft besøger folk, der har fået noget godt ud af coronatiden

Her får du eksempler på, hvad DR har på vej på skærmen, i radioen, i DR Koncerthuset og på DRTV i den kommende uge fra den 6.-12. maj 2021

’DR2 går mod lysere tider’ hedder ugens temalørdag på DR2 lørdag klokken 21.00 og fra morgenstunden på DRTV. Her besøger Rasmus Botoft en række danskere, som alle har formået at skabe positiv forandring i deres liv på trods af corona-nedlukningen. Programmet byder også på helt nye sange, skrevet af Lau Højen (billedet t.v.), Katinka, Fallulah og Thomas Buttenschøn. Foto: DR. (© Framegrab/DRTV - klko)

Torsdag den 6. maj – Høgh, Mogensen og Fuhlendorff går til grænsen:

Josefine Høgh, Andreas Mogensen og Christian Fuhlendorff går til grænsen med deres kroppe – på hver deres måde – i to forskellige temaer, som sendes i den kommende tid i anledning af DR’s bevægelsestema i 2021. Klokken 20.00 på DR1 og fra morgenstunden på DRTV er der premere på det første af seks afsnit i ’Høgh og astronauten – min krop til grænsen. I seks programmer udfordrer en række ekstraordinære danskere de to, for at se hvad der sker, når de tager deres krop helt til grænsen? Det samme gør Christian Fuhlendorff, men hans sofaeksperiment, som DR1 følger fra klokken 20.30 på DR1 torsdag – og på DRTV – skruer han helt ned for aktiviteten, og han skal holde sig under 1500 skridt om dagen. Hvad der så sker med kroppen, er noget af det, det handler om i de tre afsnit, der kommer. Læs mere om programmerne her

Torsdag den 6. maj og fredag – Genåbning i DR Koncerthuset:

Efter næsten fem måneders nedlukning er det fra torsdag igen muligt at have koncerter i DR Koncerthuset. Det er heldigt, for netop torsdag og fredag klokken 19.30 var der planlagt koncerter med DR Symfoniorkestret, og som altid bliver Torsdagskoncerten sendt direkte på P2. Dirigenten Lorenzo Viotti fører DR Symfoniorkestret gennem Schumanns 2. symfoni, og klavervirtuosen Beatrice Rana fra Italien er tilbage i DR Koncerthuset med Brahms' dramatiske Klaverkoncert nr. 1. Læs mere om genåbningen her

Fredag den 7. maj – Kunsten at fange en solstråle:

Hvordan kunne en ung pige i 1870'erne vokse op i det yderste Danmark og udvikle sig til en af vores største kunstmalere? Anna Anchers motiver, sollys og farver skiller sig i dag ud fra de andre store skagensmalere. Hun kunne se noget, de andre ikke kunne. Og det forfulgte hun livet igennem, fremgår det af DR2-portrættet af hende fredag klokken 21.45 og på DRTV.

Fredag den 7. maj og lørdag – Kostskolen ’Havregården’ på P1:

’Bedste skole -ever’. Havregården Kostskole reklamerer med at være ’Den bedste skole – ever’. Men bag kostskolens facade gemmer der sig måske også en anden dyster virkelighed. En overhørt samtale til en fest og en lille kommentar på Youtube leder til en række opkald fra tidligere elever og medarbejdere, der fortæller, at der i årevis har været problemer med vold, stoffer, selvmordsforsøg, krænkelser og seksuelle overgreb mellem elever på kostskolen. P1 og DR Lyd ser på det i serien ’Kostskolen’ i otte afsnit. Den første har premiere på P1 fredag klokken 13.33 og 19.33 samt lørdag klokken 16.03.

Lørdag den 8. maj – DR2 går mod lysere tider:

I DR2’s temalørdag klokken 21.00 besøger Rasmus Botoft en række danskere, som alle har formået at skabe positiv forandring i deres liv på trods af den hårde corona-nedlukning. Disse historier om håb bliver foreviget gennem helt nye sange - skrevet af Lau Højen, Katinka, Fallulah og Thomas Buttenschøn. Samtidig hører vi, hvordan der efter enhver historisk krise kommer en opblomstring. Så nu kan vi begynde at se fremad.

Søndag den 9. maj – Potent falloskunst på DR2:

Hvorfor er det mandlige kønsorgan så populært et motiv i kunsten både nu og gennem historien? Fallos har altid været symbol på frugtbarhed, magt og maskulin styrke. Den har skabt debat, censur, forargelse og ikke mindst glæde og grin. I programmet ’Falloskunst: Potent, provokerende og populær’ søndag klokken 20.00 på DR2 tager kunstkritikerne Mathias Kryger og Bente Scavenius pulsen på falloskunst – lige fra hulemenneskene, over antikken og frem til nu. For hvor er falloskunsten i dag, hvor køn er et af tidens vigtigste emner?

DR3’s nye dokumentarserie ’Macho’, der har premiere søndag klokken 6.00 på DRTV, handler om Jalal, der føler sig fanget mellem dansk og arabisk kultur. Foto: Kristoffer Kirketerp Frandsen. (Foto: Kristoffer Kirketerp Frandsen © Staal Film)

Søndag den 9. maj – Ny ’Macho’-serie på DR3:

Jalal kæmper en hård kamp for at blive den mand, han gerne vil være, alt imens hans barske fortid konstant indhenter ham. Samtidig gemmer han på en hemmelighed, der kan få store konsekvenser for hans liv. Jalal føler sig fanget i den arabiske og den danske kultur, hvor både familie og svigerforældre har en holdning til, hvem han skal være. DR3 fortæller historien om ham i serien ’Macho’, og de fire afsnit bliver lagt ud på DRTV søndag klokken 6.00.

Søndag den 9. maj – Anders Blichfeldt med de største hits:

Anders Blichfeldt skulle have stået på scenen i DR Koncerthuset lige før jul, men det satte coronaen en stopper for. Nu bliver han så den første rytmiske musiker, der får lov at åbne huset i denne omgang søndag klokken 20.00 i Koncertsalen. Anders Blichfeldt tager publikum med på en festlig rejse rundt i musikkataloget fra hans tid i Big Fat Snake, hans solokarriere og versioner fra hans deltagelse i ’Toppen af Poppen’. Læs mere om koncerten her

Mandag den 10. maj – Hvor er Prinsen af Egebo?

Ejner har fået det bedste ud af livet, selvom han er vokset op uden meget kontakt til familien. Et DR-program har tidligere forsøgt at samle hans slægtninge, men de har haft svært ved at holde sammen. Nu prøver Mette Frisk og arkivar Adam Jon Kronegh at finde og samle dem igen i ’Forsvundne arvinger’ mandag klokken 20.00 på DR1 og DRTV, så familien kan arve ’Prinsen af Egebo’.

Mandag den 10. maj og tirsdag – Optakt til Eurovision Song Contest:

39 lande er med i dette års Eurovision Song Contest, som sendes fra Rotterdam i Holland den 18., 20. og 22. maj. I de to optaktsudsendelse natten efter mandag og tirsdag klokken 00.20-01.30 præsenterer DR1 alle sangene fra semifinalerne og de sange, der er direkte med i finalen. Programmerne kan også ses på DRTV fra morgenstunden begge dage. Læs mere om årets konkurrence på www.dr.dk/grandprix.

Mandag den 10. maj – Ny svensk thriller ’Topdog’:

DR2 har mandag klokken 20.00 premiere på en ny svensk thrillerserie fra 2020 – ’Topdog’, og der er udsigt til to afsnit hver gang de kommende mandage. Juristen Emily vil frem i verden. Den nyligt løsladte Teddy vil ud - ud af kriminaliteten og væk fra sit gamle liv. De to har absolut intet til fælles. Men snart hvirvler en gådefuld kidnapning den umage duo ind i en beskidt sammensværgelse, hvor intet er, hvad det synes at være.

Tirsdag den 11. maj – Øl med røgsmag og æblechutney:

Øl med røgsmag - er det lækkert? Det vil vise sig, når de to søstre, Ida Maria og Amalie Lykke Baadsgaard eksperimenterer med hjemmebrygget øl i programmet ’Madnørderne’ tirsdag klokken 20.30 på DR1 og fra morgenstunden på DRTV. Youtuber-kokken Jacob Jørgsholm køber en kæmpe fisk for at lave perfekte, sprøde fish'n'chips. Og på Samsø tilbereder æblebonden Michael Lindebjerg en stærk chutney af æbler. I 'Madnørderne' kan du møde nogle af de mest passionerede og nørdede mennesker i Danmark, der alle brænder for madlavning. De vil inspirere dig til at gå på opdagelse ude i naturen og hjemme i dit køkken.

Tirsdag den 11. maj – Fodboldlegenden George Best:

Fodboldstjernen George Best var en af de bedste fodboldspillere i verden. Han havde det hele: et ubestrideligt talent, en fantastisk karriere og hele fodboldverdenens beundring. Men han havde også et depressivt sind, som sendte ham ud i et voldsomt alkoholmisbrug. DR2’s ’Dokumania’ tirsdag klokken 21.00 fortæller historien om den selvdestruktive superstjerne fortalt af dem, der kendte ham bedst.

Tirsdag den 11. maj – Nordic String Quartet og Michala Petri direkte:

Tirsdag i ’P2 Koncerten’ fra klokken 19.20 lever Nordic String Quartet op til sit navn og spiller, sammen med blokfløjtenisten Michala Petri, værker af seks danske komponister, en færing og en svensker. Koncerten bliver sendt direkte fra Unitarernes Hus i København, og musikken er blandt andet af Vagn Holmboe, Per Nørgård og Sunleif Rasmussen.

Onsdag den 12. maj – Gintberg ser på manden som forfører:

I serien ’De sidste patriarker’ bliver Jan Gintberg logere på manden som forfører - og undervejs lærer han selv et trick eller to. For eksempel finder han ud af at tiltrækningens kunst er langt hen ad vejen en videnskabelig disciplin. Det forklarer Jon Wegener, som er ekspert i lige netop det. Det samme kan man sige om Oliver. I hvert fald har han nailet kunsten at tage billeder til datingprofiler.

Onsdag den 12. maj – ’Grænseland’ igen:

Grænseområdet mellem Danmark og Tyskland har lagt ryg til nogle af de mest dramatiske begivenheder i nyere danmarkshistorie. I dag strækker den landfaste grænse sig fra Flensborg Fjord i øst til Højer i vest. Men her har grænsen ikke altid ligget. Forud for det Danmark, vi kender i dag, er gået utallige krige, tab af menneskeliv og land, splittelse og indædte kampe om sprog og national identitet. ’Grænseland’, som DR2 viser igen de kommende fire onsdage klokken 20.00, er fortællingen om et stykke af Danmark, og en periode der blev afgørende for vores lands historie og hvem vi er. I midten af 1800-tallet kæmper en lille flok bønder, med den veltalende Laurids Skau i spidsen, for at bevare det danske sprog i Grænselandet. Men hele Europa er i opbrud og det der begynder som en kamp om sprog bliver snart til en kamp om, hvad det vil sige at være dansk og hvor Danmarks grænse skal gå. En kamp, som fører til en blodig borgerkrig. Serien er allerede nu at finde på DRTV.

Onsdag den 12. maj – Svensk statsminister i 23 år:

Tage Erlander bliver Sveriges statsminister i 1946 og sidder på posten i 23 år. Han er den længst siddende regeringsleder i et demokratisk land nogensinde. Han gennemfører en række vigtige reformer, der stadig præger landet i dag, men han tvivler ofte på sine egne evner. Hans dagbøger giver en ærlig og hidtil ukendt beskrivelse af statsmandens tanker og et nyt indblik i hvem, han var. DR2 fortæller om ham i en miniserie to onsdage klokken 21.00.

Onsdag den 12. maj – Dengang vi var bønder:

Livet var hårdt. Og kort. Dengang de fleste danskere var bønder og sled og slæbte ude på markerne eller i de bittesmå bondestuer. Op til 90 procent af befolkningen levede af og med jorden, og for en fæstebonde var året delt op i helt faste rutiner og ritualer. Dikteret af naturen og herremanden. Bonden var tvunget til at betale skat til kongen, arbejde gratis 200 dage om året, og så var han ovenikøbet ringeagtet af alle. Tænk bare på Ludvig Holbergs 'Jeppe på Bjerget'. I seks programmer med start onsdag klokken 22.00 på DR2 fortæller Liv Thomsen de danske bønders historie - om deres arbejde, deres gårde, deres hverdage og fester.

Onsdag den 12. maj – Pletter i min hjerne:

Da Mine Suurballe fra DR Syd er 29 år, slår livet en kolbøtte. Hun har ikke været på sygehuset, siden hun blev født, men nu siger lægerne, at hun har den kroniske sygdom multipel sklerose. Mine, der er journalist og radiovært, begynder at optage sin hverdag, og opsøger andre med mere erfaring med sygdommen for at forberede sig på, hvad der måske venter hende, når hun skal lære at leve med en kronisk diagnose. I serien ’Pletter i min hjerne’, som kan høres på P1 de næste fire onsdage klokken 13.33 og 19.33 samt på DR Lyd, kan du følge hendes optagelser.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk