Ugens DR: Mette Vibe Utzon rapporterer efter skandalen

Her får du smagsprøver på, hvad der er af nyheder i DR’s sendeflade og i DR Koncerthuset i uge 39 fra den 24.-30. september 2018.

Mediestormen rasede over Langeland, da historierne væltede frem om flygtningene på øen. Der blev rapporteret om vold, voldtægt og brandstiftelse, men pludselig interesserede ingen sig for sagen længere. I den nye programserie ’Efter skandalen’ mandag klokken 22.15 på DR2 tager Mette Vibe Utzon tilbage for at se, hvad er der egentlig sket. (Foto: DR FAKTA)

Mandag den 24. september – Afsløret igen på DR1:

Ledige får ikke den hjælp, vi betaler for. En mentor kan være den som hjælper en ung kriminel ud af et belastet miljø, eller en ledig tættere på et job. Mentorforløb er de seneste år blevet en stor forretning for private firmaer, men de unge kriminelle og de ledige får langt fra altid den hjælp, kommunernes skattekroner betaler for. 'Afsløret' på DR1 mandag klokken 20.45 undersøger i to programmer mentorordningen og afdækker svigt af udsatte borgere samt spild af offentlige midler.

Mandag den 24. september – Laurie Anderson i DR Koncerthuset:

Laurie Anderson er en New York-baseret komponist, sanger, musiker, performancekunstner og skuespiller. Hun regnes som elektronisk musikpioner og har præget art-rocken med sit signifikante og eksperimenterende udtryk. Mandag klokken 20.00 er hun i DR Koncertsalen – sammen med ensemblet Zeitkratzer.

Læs mere om koncerten her

Mandag den 24. september – Mette Vibe Utzon rapporterer efter skandalen:

Mediestormen rasede over Langeland, da historierne væltede frem om flygtningene på øen. Der blev rapporteret om vold, voldtægt og brandstiftelse, og Langeland mistede sine asylcentre. Men journalisterne drog videre, og pludseligt interesserede ingen sig for sagen længere. I den nye programserie ’Efter skandalen’ mandag klokken 22.15 på DR2 tager Mette Vibe Utzon tilbage for at se, hvad er der egentlig sket med området og de mennesker, historien handlede om?

Mandag den 24. september og lørdag – Verdens bedste fodboldspiller skal kåres:

Er Kasper Schmeichel verdens bedste fodboldmålmand? Er Luka Modric, Cristiano Ronaldo eller Mohamed Salah sæsonens bedste mandlige fodboldspiller? Hvem har scoret årets mål? Det er der mulighed for at få svarene på, når DR3 sender live fra Royal Festival Hall i London mandag klokken 20.15, hvor fodboldens største stjerner mødes til prisfest. Festlighederne bliver genudsendt lørdag klokken 9.35 på DR3.

Se hele ugens TV-program her

Tirsdag den 25. september og onsdag – Selvmordslægen:

Den pensionerede overlæge Svend Lings betjener en hotline fra sit hjem på Sydfyn, hvor syge danskere, der ikke ønsker at leve længere, kan blive vejledt i, hvordan de begår selvmord med medicin. DR Dokumentar har fulgt lægen, der nu står tiltalt for at hjælpe sine patienter med at begå selvmord, og hvordan det er gået kan ses på DR1 tirsdag klokken 20.45. Hvordan sikrer han sig, at der ikke er tale om psykisk syge patienter, og er der risiko for, at de i stedet overlever med varige mén efter selvmordsforsøget? Programmet kan også ses onsdag klokken 8.10 på DR1 samt klokken 23.00 onsdag på DR2.

Læs mere om programmet her

Tirsdag den 25. september – Indiens døtre:

23-årige Jyoti Singh er på vej hjem en tidlig aften efter et biografbesøg med en ven. De overfaldes af seks mænd bevæbnet med jernstænger. Jyoti massevoldtages og maltrakteres for til sidst at blive smidt nøgen på gaden. 13 dage senere dør hun af sine kvæstelser. For første gang i en dokumentarfilm fortæller Jyotis forældre og en af voldtægtsmændene tirsdag klokken 23.00 om, hvad der skete, og hvorfor disse brutale voldtægter finder sted i Indien.

Tirsdag den 25. september – Fra Gud til guru:

Hvorfor begyndte unge mennesker for 50 år siden af dyrke østlige religioner og guruer? Hvad blev de tiltrukket af, og hvad fik de ud af det? I programmet ’Fra Gud til guru’ tirsdag klokken 22.00 kan seerne møde Raja Bjarne, som tog østens mystik til sig og gennem en guru fandt stilhed og balance i livet. Og så yogalæreren Sisse, som bruger de samme teknikker i dag til at hjælpe FC Københavns superligahold med at præstere bedst muligt.

Se hele ugens radioprogram her

Onsdag den 26. september – De udskældte komedier:

Publikum elsker dem. Anmelderne hader dem. Danske komediefilm får tit en hård medfart af kritikerne. Til gengæld sælger de masser af billetter i biografen. Maria Månson og ’Kulturmagasinet Gejst’ er onsdag klokken 21.55 på DR1 på optagelse med Charlotte Sachs Bostrup, der er ved at instruere den nye danske komedie ’Mødregruppen’. Og Gejst tager også med anmelderne på arbejde, når komedien ’Ditte & Louise’ bliver bedømt. For hvem har ret til at bestemme, hvad der skal være sjovt?

Onsdag den 26. september – Pompejis sidste dage:

For knap 2000 år siden i år 79 begravede et voldsomt udbrud fra vulkanen Vesuv byen Pompeii og alle dens indbyggere levende. Sammen med en arkæolog og en journalist forsøger historikeren Bettany Hughes i en ny serie om ’Pompejis sidste dage’ at skildre de sidste dramatiske dage før katastrofen. Dele af byen er først nu ved at blive gravet ud, og retsmedicinske undersøgelser og scanninger giver ny viden om ofrene. Serien er i tre afsnit, og der er premiere onsdag klokken 21.45 på DR K.

Svenske Lisa Nilsson markerer, at det nu er godt 25 år siden, hun udgav albummet ’Himlen runt hörnet’ med koncert i DR Koncertsalen torsdag klokken 20.00. (Foto: Kirsten Ellebæk)

Torsdag den 27. september – Lisa Nilsson jubilerer:

Lisa Nilssons elskede album ’Himlen runt hörnet’ har rundet 25 år. Det bliver markeret med flere jubilæumskoncerter i Danmark i september 2018. Albummet indeholder nogle af Nilssons største hits såsom ’Varje gång jag ser dig’, ’Allt jag behöver’ og selvfølgelig ’Himlen runt hörnet’. De er helt sikkert også på repertoiret torsdag klokken 20.00, når Lisa Nilsson spiller i DR Koncertsalen:

Læs mere om koncerten her

Torsdag den 27. september – Forsvunden turist på DR2:

I oktober 2014 rejste Atsumi Yoshikubo fra sit hjem i det sydlige Japan til Yellowknife i det nordlige Canada for at opleve nordlys. Fem dage efter ankomsten blev hun set på vej ud af byen for så at forsvinde sporløst. Hun efterlod al sin bagage samt en del souvenirs, hun havde købt. Kort tid efter afsluttede det canadiske politi eftersøgningen og konkluderede, at den japanske turist ”var taget til Yellowknife for at gå ud i vildmarken og blive en savnet person”. Men var det hele historien? Det ser DR2 nærmere på torsdag klokken 23.00.

Torsdag den 27. september – DR K har grønlandske boligdrømme:

Midt i det gamle Nuuk bor en moderne grønlandsk familie. De har netop istandsat deres hus og kombineret den rene nordiske minimalisme med en stærk grønlandsk sjæl. Her må børnene både kravle på væggene og hoppe i møblerne. Tupaarnaq Bernth-Andersen er jordemor og hendes mand, Simon Bernth-Andersen er læge. De har tre børn, og de bor på en af Nuuks bedste adresser, på toppen af havskrænten, med udsigt mod vest over Godthåbsfjorden. DR K har torsdag klokken 20.00 premiere på serien ’Grønlandske boligdrømme’, som afsnittet er en del af.

Torsdag den 27. september – Filmstemning fra Aalborg:

Torsdag aften i ’P2 Koncerten’ er der filmstemning, direkte fra Musikkens Hus i Aalborg, hvor Aalborg Symfoniorkesters huskunstner, brachisten Lawrence Power, er solist i Miklós Rózsas virtuose og intense bratschkoncert. Desuden bliver der spillet filmtemaer af filmkomponisten Bernard Herrmann fra blandt andre Orson Welles' mesterværk Citizen Kane samt suiter fra nogle af Hitchcocks bedste film som gyseren Psycho og den psykologiske thriller Vertigo. Endelig sluttes der af med Adagioen fra Mahlers 10. symfoni. Dirigent er Stefan Solyom, og vært på P2 er Klaus Møller-Jørgensen.

Fredag den 28. september – Torsdagskoncerten fejrer 85-års-dag:

Fredag er det præcis 85 år siden, at DR holdt den første torsdagskoncert – i Stærekassen i København, hvor DR boede dengang. Lige siden har tonerne lydt, og ganske ekstraordinært lyder de i denne uge om fredag – netop for at de skal være på dagen. Den franske sopran Patricia Petibon er solist i Poulencs overdådige korværk ’Gloria’, og Ravels balletmusik Daphnis og Chloé hylder kærligheden til tonerne af en magisk solopgang. Det er som alle de andre 85 år DR Symfoniorkestret, som spiller ved koncerten, hvor schweiziske Lorenzo Viotti er dirigent.

Læs mere om koncerten her

Se DR Koncerthusets program her

Lørdag den 29. september – Cubanske toner i Koncerthuset:

Maykel Blanco y su Salsa Mayor er et af de helt store cubanske salsabands, og bandet er verdenskendt for sine fantastiske liveoptrædener. Lørdag klokken 21.00 spiller orkestret i Studie 2 i DR Koncerthuset. For at gøre stemningen komplet serveres der mojitos, cubansk rom og andre lækkerier i baren.

Læs mere om koncerten her

Lørdag den 29. september – Bagedysten tænder ovnen igen:

’Den store bagedyst’ er tilbage med 10 nye bagepersonligheder, som er helt klar til deres debut i teltet. I denne sæson, hvor DR1 sender programmet lørdage klokken 20.00, er det igen konditor Katrine Foged Thomsen og dessertkok Markus Grigo, der skal smage sig igennem alt fra sønderjysk lagkage og chokoladetærter til pandekagekager i 25 lag og en roulade, der skal laves på kun 30 minutter. Allerede i program 1 kommer deltagerne på glatis, når de skal koge kagecreme, der skal holde sammen på en othellolagkage - uden at det flyder ud. I mesterværket skal der leges med fondant, og så venter der deltagerne en stor overraskelse til slut.

Læs mere om deltagerne her

Lørdag den 29. september – DR K viser filmen Spies/Glistrup:

Pilou Asbæk og Nicolas Bro har hovedrollerne i den danske film ’Spies/Glistrup’ fra 2013 om to af Danmarks mest farverige personer i nyere tid. Med virkelige og uvirkelige hændelser lader instruktøren Christoffer Boes os komme ind bag facaden på disse to karismatiske og top-begavede excentrikere, der satte deres tydelige spor i danskernes hverdag i flere årtier. Sammen og hver for sig brød Spies og Glistrup om nogen med janteloven og vi elskede dem for det! Filmen foregår i perioden fra 1965-1984, og den kan ses på DR K lørdag klokken 21.30.

Lørdag den 29. september – P6 Beat elsker U2:

Irske U2 giver koncert i Danmark lørdag og søndag, hvor de spiller i Royal Arena i Ørestad. P6 Beat benytter lejligheden til at sætte seks timers spotlys på Bono og de andre, som efterhånden har været en del af musiklivet i 40 år. Faktisk blev de dannet i 1976, men det var først fra 1978, de kom til at hedde U2. De seks timer bliver sendt fra klokken 10.03-16.00 lørdag.

Søndag den 30. september – Syv timers e-sport fra New York:

Astralis' banemænd i Køln, NaVi, skal forsvare deres titel mod Faze med danske Finn "Karrigan" Andersen i spidsen og seks af verdens bedste Counter Strike-hold. Du kan se med, når DR3 fra 17.00 søndag og syv timer frem sender finalen fra ESL One New York på DR3. Vært er Tobias Hansen, og eksperterne er Andreas "Jern" Thomsen og Niels "rizc" Topp.