Ugens DR: Kom med ombord på Den Internationale Rumstation

Her får du smagsprøver på, hvad der er af nyheder i DR’s sendeflade og i DR Koncerthuset i uge 47 fra den 19.-25. november 2018.

Hvordan kommer besætningen til og fra? Og hvordan er det at spise, sove og endda trække vejret om bord i Den Internationale Rumstation - den 450 tons tunge rumstation, der er i kredsløb om jorden i knap 400 kilometers højde. Det giver DR K svaret på mandag klokken 20.00, hvor du kan få svar på mange af de spørgsmål, du må have på den front. Foto: ZED. (© ZED)

Mandag den 19. november og tirsdag – Anders Agger møder anklager:

Anders Agger er mandag klokken 21.30 på DR2 hos Statsadvokaten i Viborg, hvor nogle af landets skarpeste anklagere balancerer retfærdighed - på vores og på statens vegne. Anklageren har nemlig både ansvar for, at de tiltalte kan dømmes og pligt til at tale for tiltaltes uskyld. Anders Agger følger to senioranklagere, mens de i Vestre Landsret forsøger at få et skyderi vurderet som drabsforsøg og få en udvist asylansøger på tålt ophold idømt en forvaringsdom. Programmet kan også ses tirsdag klokken 8.45 på DR2.

Mandag den 19. november – Livet ombord på den internationale rumstation:

Den Internationale Rumstation er et ambitiøst rumprojekt, og det handler det om mandag klokken 20.00 på DR K. Den 450 tons tunge rumstation er i kredsløb om jorden i knap 400 kilometers højde. Rumstationen har givet mænd og kvinder mulighed for at forberede sig på lange perioder med vægtløshed, som en forløber for mulige rejser til Mars. Hvordan er det lykkedes at bygge stationen, og hvordan og med hvilke energikilder virker den? Hvordan kommer besætningen til og fra? Og hvordan er det at spise, sove og endda trække vejret om bord?

Mandag den 19. november og tirsdag – Rig på religion:

I Brasilien har tv-prædikanten Valdemiro Santiago tjent rigtigt mange millioner på sin kirke. Han hævder at kunne facilitere mirakler i Helligåndens navn og er, for mange troende, en vej til et bedre liv. Han flyver rundt i kirkens mange privatfly, og Kristoffer Eriksen har fået lov at følge hans arbejde nogle dage. Men det hele går langt fra som planlagt, og Kristoffer må ty til alternative metoder i jagten på det kritiske interview på DR3 mandag klokken 22.00 – og igen tirsdag klokken 17.50.

Mandag den 19. november – Kvindelige, polske komponister på P2:

Ensemblet Theatre of Voices og Smith Kvartetten fra England markerer 100-året for Polens uafhængighed i Diamanten i København med musik af en række - hovedsagelig kvindelige - polske komponister: Agata Zubel, Witold Lutoslawski, Rafael Augustin, Grazyna Bacewicz og Henryk Górecki. Koncerten blev givet i Den Sorte Diamant den 11. november og kan høres på P2 mandag klokken 19.20.

Tirsdag den 20. november – Spise med Price før thanksgiving:

Den helt store middag kommer på bordet, når 380 millioner amerikanere og to brødre fejrer thanksgiving i ’Spise med Price’ tirsdag klokken 20.00 på DR1. Kalkunen udgør sammen med otte-ni forskellige slags tilbehør rammen om en af de allervigtigste aftener i det amerikanske køkken.

Tirsdag den 20. november – ’Dokumania’ om skøjteskandale:

Ved de olympiske vinterlege i Lillehammer i 1994 hang verdens øjne ved de to skøjteløbere, den elegante Nancy Kerrigan, og den hidsige og skandaleombruste Tonya Harding. Få uger før var Kerrigan blevet overfaldet af ukendte gerningsmænd, der havde forsøgt at smadre hendes højre knæ. Efterhånden kom det frem, at Hardings eksmand stod bag overfaldet i et forsøg på at fjerne Kerrigan fra konkurrencen. Men spørgsmålet er stadigt: Hvad vidste Harding, og hvornår vidste hun det? Det ser ’Dokumania’ på DR2 på tirsdag klokken 20.45.

Tirsdag den 20. november og onsdag – Med Susse Wold på Hawaii:

Skuespilleren Susse Wold fylder 80 år, og for første gang har hun ladet et TV-hold følge sit liv på Hawaii, hvor hun hvert år bor fast i fire måneder. Det har hun og ægtefællen Bent Mejding gjort i mere end 30 år, siden de begge forelskede sig hovedkulds i den voldsomme natur og den sanselige livsindstilling hos de lokale. På Hawaii er der ikke mange, der ved, at Susse Wold er skuespiller med et enormt CV, der spænder lige fra Shakespeare til musicalen Chicago og fra store divaroller til dyster alvor. I programmet tirsdag klokken 20.35 på DR1 fortæller Susse Wold om sin holdning til et at få et godt liv, sine succeser, sine store forelskelser og de store personlige bump, der har været på vejen mod de 80 år. Programmet kan også ses onsdag klokken 8.10 på DR1.

Tirsdag den 20. november og onsdag – P8 jazzer i Rundetaarn:

Tirsdag og onsdag klokken 20.00 i Rundetaarn i København præsenterer P8 Jazz seks stærke navne, der hver især peger en egen retning ud for en musikgenre, der altid er i bevægelse: Jazzen. De seks navne har markeret sig i jazzmiljøet både herhjemme og i udlandet, og de har været tilbagevendende brikker i P8 Jazz’ musikprofil. De seks navne er Oilly Wallace & Johannes Wamberg, Frk. Jacobsen og Røgsignal tirsdag, og onsdag er det Dawda Jobarteh, Bremer/McCoy og Jakob Bro Trio. Billetterne er revet væk, men P8 Jazz sender direkte både tirsdag og onsdag klokken 20.00.

Se hele ugens TV-program her

Onsdag den 21. november – Jacob Bellens i Koncertsalen:

Han er kendt fra Murder og bandet I Got You On Tape, men nu er han solo: Jacob Bellens. Onsdag klokken 20.00 spiller han i Koncertsalen, hvor han byder på udvalgte sange fra sin lange musikalske karriere samt giver en forsmag på nyt uprøvet materiale - udvalgt til lejligheden.
Læs mere om koncerten her.

Onsdag den 21. november – Jonatan Spang og satiren:

Den politiske satire blomstrer i disse år. Et af stederne er i Jonatan Spangs TV-show ’Tæt på Sandheden’, der hver uge rister politikerne på deres ord og handlinger. Maria Månson følger Jonatan Spang og hans hold fra det første idemøde tirsdag morgen til programmet optages med publikum i DR Byen lørdag aften. Du kan også møde nogle af de politikere, der har fået ørerne i satiremaskinen i kulturmagasinet ’Gejst’ på DR1 onsdag klokken 21.55.

Onsdag den 21. november og søndag – Ny serie om politiets hårde hunde:

Uropatruljen er en af de mest berømte og berygtede politienheder i dansk politihistorie, og dem handler en ny serie på DR K om. Den er i tre dele, og der er premiere onsdag klokken 20.45. Urobetjentene opererede fra 1965-2001 og skulle slå ned på narkohandel, rockere og bz’ere. De patruljerede i de københavnske uroområder i civilt tøj, og de fik ofte kritik for deres kontante og utraditionelle metoder. I det første afsnit følger vi uropatruljen, fra den bliver etableret, hvor en håndfuld betjente skal skabe ro omkring Storkespringvandet på Strøget, til at urobetjente lever undercover på Christiania for at afsløre hashhandlens bagmænd. Afsnittet kan også ses søndag klokken 19.25 på DR K.

Torsdag den 22. november – HjerneMadsen i Japan:

Peter Lund Madsen har været i Japan rigtig mange gange. Han er fuldstændig vild med Japan og japanere - med den orden der hersker og den høflighed man møder alle vegne. Men han har også mange spørgsmål til dette renskurede og eksotiske land. Hvorfor ser man ingen sindssyge i gadebilledet? Hvordan kan japanerne arbejde så meget? Hvordan ser man på de, der stikker ud fra flokken? HjerneMadsen taler torsdag klokken 20.00 på DR K med sine japanske psykiater-kolleger, som fortæller og viser ham, hvordan man behandler sindslidende her. Serien vises torsdag og de kommende tre torsdage.

Se hele ugens radioprogram her

Torsdag den 22. november – Tommy Ahlers viser sine sange:

Tommy Ahlers er ugens gæst i P2’s ’Vis mig din sang, skat’, og han tager imod på sit ministerkontor i Uddannelses-og Forskningsministeriet. Han er blevet et kendt ansigt som ”løve” i tv-programmet 'Løvens Hule', hvor han investerer store penge i store idéer. 'Poesi og sange er vigtigere end alt det andet' udbryder han og åbner dermed for en anden skattekiste: Hans hjertesange bringer os på digterisk rejse til Europas kulturskatte, en mands midtlivsviser og ungdommens ”linedanseri”. Det er på P2 torsdag klokken 18.05, og programmet er tilrettelagt af Mikkel Skovgaard og Helle Solvang.

Der er to klaverbrødre – nemlig hollandske Artur og Lucas Jussen – ved ugens Torsdagskoncert, som også gentages lørdag. De byder på Mozarts Klaverkoncert nr. 10. Foto: Dirk Kikstra. (Foto: Dirk Kikstra)

Torsdag den 22. november og lørdag – Klaverbrødre i Koncerthuset:

Mozarts Klaverkoncert nr. 10 er noget særligt – der er nemlig to klaverer med. Mozart skrev musikken til sig selv og sin søster Nannerl, og man kan virkelig høre, hvordan de to er i tæt familie. Torsdag klokken 19.30 og lørdag klokken 15.00 i DR Koncerthuset er solisterne de to hollandske brødre, Artur og Lucas Jussen, som har skabt sensation med deres forrygende samspil og fantastiske musikalitet. Selvfølgelig medvirker DR Symfoniorkestret også – og ugens dirigent er Keram Hasan, en kun 26-årig dirigent fra England. P2 sender koncerten torsdag direkte.
Læs mere om koncerterne her.

Fredag den 23. november – Cubansk dansefest i Studie 1:

Cubas mest anerkendte salsaorkester Los Van Van og Grammy-vinderen Formell holder årets største cubanske dansekoncert i DR Koncerthusets store og ikke mindst dansevenlige Studie 1 fredag klokken 21.00. Gennem 50 år har Los Van Van udvidet og integreret cubansk musik med tidssvarende genrer, og senest er det seks år siden Los Van Van sidst gæstede Danmark.
Læs mere om koncerten her.

Fredag den 23. november og lørdag – Ørkensønner quizzer:

Jacob Riising har besøg af Ørkenens Sønner i ’Hvem var det nu, vi var?’ fredag klokken 20.00 på DR1. Søren Pilmark, Niels Olsen, Henrik Kofoed og Asger Reher dyster i DR's mange dejlige humoristiske programmer gennem tiderne. Det bliver til en tur gennem de sjoveste klip og programmer fra de sidste 40 år. Programmet kan også ses lørdag klokken 16.25 på samme kanal.

Fredag den 23. november – Helt forskellige tvillinger på DR2:

Adam og Neil Pearson er identiske tvillinger, men det kan man ikke umiddelbart se på dem. De deler nemlig et defekt gen, som kommer til udtryk på to forskellige måder. I Adams ansigt vokser en tumor, og Neil lider af kortsigtet hukommelsestab. På DR2 fredag klokken 21.40 rejser man tilbage til det øjeblik, hvor de bliver adskilt i livmoderen for at finde den udløsende faktor, der gjorde dem så forskellige.

Lørdag den 24. november – Så er det finaletid i bagedyst:

Det er blevet finale i ’Den store bagedyst’. De tre finalister får sved på panden, når de skal bage imponerende kager med en særlig teknik, der giver flotte mønstre i dejen - hvis man gør det rigtigt. I den hemmelige udfordring skal deltagerne lave en model af en fuldstændig naturtro, spiselig pære med et fantastisk snit - og det giver hovedbrud i teltet. I finalemesterværket må deltagerne helt selv bestemme, hvad de vil bage. Og det resulterer i højst overraskende mesterværkskager, når deltagerne forsøger at freestyle sig til titlen som vinder af ’Den store bagedyst’ 2018 klokken 20.00 på DR1 lørdag.

Lørdag den 24. november og søndag – Kronprinsparrets Priser fra Aalborg:

Kronprinsparrets Priser bliver i år uddelt direkte fra Musikkens Hus i Aalborg, hvor omdrejningspunktet for showet traditionen tro er en stor hyldest til det danske kulturliv og socialt arbejde. Stéphanie Surrugue og Kåre Quist er værter lørdag klokken 21.00 på DR1, og D.K.H. Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary vil selv uddele de fire priser: Kronprinsparrets Kulturpris, Kronprinsparrets Sociale Pris og de to Stjernedryspriser. Derudover vil der være flere musikalske indslag med blandt andre The Minds of 99, Tina Dickow og aalborgenseren Huxi Bach. Udsendelsen kan også ses søndag klokken 22.45 på DR K.

Se DR Koncerthusets program her

Lørdag den 24. november – Rosenkjærprisen live på P1:

Rosenkjærprisen 2018 offentliggøres og overrækkes i Koncerthusets Studie 3 for et inviteret publikum og sendes live på P1 fra klokken 13.03 til 14.00. Rosenkjærprisen er P1's formidlingspris, og den bliver givet til en person, der har formået at gøre sit stofområde særligt tilgængeligt for mange. På scenen er radioværterne Alberte Clement Meldal og Adam Holm klar til at interviewe vinderen og øvrige medvirkende.

Lørdag den 24. november – Krigen på cykelstien:

Vi elsker vores cykelkultur. Vores cykelhistorie. Det har vi altid gjort. Men noget er galt i det danske cykelland. Vi bliver nemlig flere og flere på cykelstierne. Og trængslen er stor, fordi nye typer af cyklister hele tiden kommer til. Kæmpestore ladcykler fyldt med børnefamilier hjuler rundt mellem lycraklædte motionister og pensionister på superhurtige el-cykler. Der skal tages hensyn som aldrig før. Men tager vi hensyn? Eller har vi fået ’Krigen på cykelstien’? I DR2’s tema lørdag fra klokken 20.00-22.30 skal vi møde nogle af de mest kendte - og berygtede - cyklisttyper og høre eksperternes bud på, hvad der skal til, for at vi kan få ro og orden på cykelstierne.

Lørdag den 24. november og søndag – Masser af e-sport på DR3:

Både Danske Astralis og North har domineret gruppespillet i Esports Championship Series og sluttet 1 og 2 i den europæiske gruppe. Nu mødes de i de afgørende finaler i Arlington i USA, hvor der er 1,6 millioner til vinderen. Følg de spændende semifinaler lørdag klokken 18.50 til midnat og finalen søndag klokken 21.50 på DR3. Vært er Tobias Hansen, og ekspert er Niels 'rizc' Topp.

Søndag den 25. november – Beethovens 7. med Luisi:

Beethovens 7. symfoni er en triumferende opbygning af energi, som DR Symfoniorkestret søndag klokken 20.00 på DR K forløser sammen med deres chefdirigent Fabio Luisi. Ved koncerten opføres også Richard Strauss' hornkoncert med orkestrets virtuose hornist, Lasse Mauritzen.