Næste uges DR: ’Kontant’ ser på skruppelløst salg af puff bars med nikotin til børn

Her får du eksempler på, hvad DR har på vej på skærmen, i radioen, i DR Koncerthuset, på DRTV og DR Lyd i den kommende uge fra den 26. januar-1. februar 2023.

De ligner slik, de smager som slik, men de er fyldt med nikotin. Puff bars er lynhurtigt blevet populære blandt børn og unge, der nærmest ikke kan undgå den aggressive markedsføring på de sociale medier. ’Kontant’ og vært Jakob Kragelund afslører torsdag på DRTV fra morgenstunden og klokken 21.25 på DR1, hvordan de afhængighedsskabende og særdeles skadelige puff bars sælges ulovligt til børn af skruppelløse bagmænd. (Foto: © DR - BMP - KIMB)

Torsdag den 26. januar, fredag og lørdag – Fonk, det er Big Band: Værterne Henrik Milling og Nicolai Molbech fra P4’s populære program ’Fonk! Det er lørdag’ står i spidsen for fire eksklusive aftener i Studie 2 i DR Koncerthuse i denne uge. Og det er ikke alene lørdag, men også onsdag, torsdag og fredag, at missionen er klar: Der skal blæses igennem – og blærede soloer er et absolut must. DR Big Band leverer musikken, dirigenten er Tom Welsh, og solisterne alle aftenerne er Emma Smith og Tony Momrelle. Læs mere om seancerne her.

Torsdag den 26. januar og fredag – ’Kontant’ ser på nikotin til børn:

De ligner slik, de smager som slik, men de er fyldt med nikotin. Puff bars er lynhurtigt blevet populære blandt børn og unge, der nærmest ikke kan undgå den aggressive markedsføring på de sociale medier. ’Kontant’ afslører torsdag, hvordan de afhængighedsskabende og særdeles skadelige puff bars sælges ulovligt til børn af skruppelløse bagmænd. Programmet med Jakob Kragelund som vært kan ses torsdag klokken 6.00 på DRTV og klokken 21.25 på DR1. Programmet kan også ses fredag klokken 7.20 på DR1.

Torsdag den 26. januar og lørdag – Mesterværker fra det 20. århundrede:

To af de største musikalske mesterværker fra det 20. århundrede: Bartóks Koncert for orkester og Sjostakovitjs Violinkoncert nr. 1 er på programmet ved ugens Torsdagskoncert i DR Koncerthuset klokken 19.30 torsdag – en koncert, som gentages lørdag klokken 14.00 også i Koncertsalen. DR Symfoniorkestret spiller, og dirigenten er Juraj Valčuha, der for nyligt er udnævnt til chefdirigent for Houston Symfoniorkester i USA, mens violinsolisten er Augustin Hadelich. Som altid bliver koncerten torsdag sendt direkte på P2 og DR Lyd med start klokken 19.20. Læs mere om koncerterne her.

Fredag den 27. januar – Hårdt ramt familie i ’Forsvundne arvinger’:

Da Erik blev begravet, var der ingen til at sige farvel i kirken udover præsten. Men da Mette Frisk og Adam Jon Kronegh leder efter arvinger, dukker der både venner og slægtninge op. De vidste ikke, at han var død, fremgår det af ’Forsvundne arvinger’, som kan ses klokken 20.00 fredag på DR1 og DRTV. Eriks familiehistorie viser sig at være præget af en række tragiske hændelser, der også har sat sine spor i hans liv.

Fredag den 27. januar – Far og mor får magten:

Fem unge, der drømmer om en forandring i deres liv, har sagt ja til at lade et hold hemmelige eksperter tage magten over deres liv i tre uger. Det, de unge ikke ved, er dog, at der ikke er tale om et hold fremmede eksperter, men nogen, der kender dem rigtig godt: deres forældre. Nu er spørgsmålet så: Er de irriterende forældreråd stadig irriterende, selvom de kommer fra nogle hemmelige eksperter? Eller ved mor og far i virkeligheden bedst? De første to programmer kan ses på DRTV fra fredag klokken 6.00. Programserien hedder ’Take over – far og mor får magten’.

Fredag den 27. januar – Mindekoncert for holocaust-ofre fra Torino med Fabio Luisi:

27. januar er international mindedag for holocaustofrene. P2 og DR Lyd sender ’P2 Koncerten’ fredag fra klokken 19.20 direkte fra Rom, hvor DR Symfoniorkestrets chefdirigent Fabio Luisi dirigerer stærk musik af to jødiske komponister: Schönbergs ’En overlevende fra Warszava’ og Mahlers ’Symfoni nr. 7’. Det er Ruggero Maghini koret og Det italienske Radiosymfoniorkester, der synger og spiller, og Fabio Luisi dirigerer fredag i koncerten, der sendes direkte fra Toscaninisalen i Torino. Aftenens P2-koncertvært er Rie Koch.

Fredag den 27. januar og lørdag – DR2 og DRTV viser filmen om Amundsen:

Den norske eventyrer Roald Amundsen er besat af tanken om at opdage de sidste uudforskede dele af kloden. I et kapløb med englænderen Robert Scott bliver han i 1911 den første, der når Sydpolen. Men Amundsen er en mand, som ikke viger tilbage for at lyve for sine nærmeste for at få sine drømme til at gå i opfyldelse. Ikke mindst broren Leon, hans faste støtte, må lide under Amundsens valg. Sådan er handlingen i den norske film ’Amundsen’ fra 2019, som DR2 og DRTV viser fredag klokken 20.00. De medvirkende er blandt andre Pål Sverre Hagen, Christian Rubeck og Katherine Waterston, mens Espen Sandberg har instrueret. Filmen kan også ses lørdag klokken 14.00 på DR2.

Fredag den 27. januar – ’Drømmenes hus’ – ny tysk serie:

1920'ernes Berlin er et helt fantastisk sted, men tiderne er ikke kun gyldne - de er præget af fattigdom og kriminalitet. I den nye tyske serie ’Drømmenes hus’, som bliver lagt på DRTV fredag fra klokken 6.00, ankommer den unge Vicky til byen, på udkig efter et job. Men Vicky kommer hurtigt ned på jorden, for hun kan ikke finde et sted at overnatte, og hendes kuffert bliver stjålet. Samtidig arbejder Arthur Grünberg på sin store drøm: et glamourøst stormagasin, der skal konkurrere med de flotteste i byen. Serien er på seks afsnit.

Lørdag den 28. januar og søndag – Velkommen til junglen:

Dwayne Johnson, Kevin Hart og Jack Black har hovedrollerne i den amerikanske adventurekomedie ’Jumanji: Welcome to the Jungle’, som DR1 og DRTV viser lørdag klokken 20.00. Fire unge suges ind i et mystisk videospil. Pludselig er nørden Spencer forvandlet til en muskelsvulmende eventyrer, mens sportsidioten Fridge er blevet en meget lidt sporty zoolog. Den selvoptagede Bethany er forvandlet til en mandlig professor - og outsideren Martha er blevet en sej krigerkvinde. For at afslutte spillet og komme tilbage til den virkelige verden må kvartetten tage ud på deres livs farligste eventyr. Filmen kan også ses søndag klokken 12.15 på DR1.

Søndag den 29. januar – Småkriminel komedie på DR1:

Rudi Køhncke, Lena Maria Christensen og Jonatan Spang har nogle af hovedrollerne i den småkriminelle komedie ’Fidibus’ fra 2006, som DR1 viser søndag aften klokken 21.50. Kalle er egentlig en god og ordentlig fyr, selv om han hænger lige rigeligt ud i pushermiljøet omkring Christiania, sammen med sin ven, storrygeren Agger. Men på grund af gammel gæld og gammelt venskab, havner Kalle som Fidibus, altså stik-i-rend-dreng, for hashbaronen Paten. Og da Paten skal i spjældet, beder han Kalle om at passe butikken imens. Da Kalle så forelsker sig i Patens tilsyneladende dumme blondinekæreste, eskalerer hans problemer, for man rører ikke Patens penge, Patens bil og slet ikke Patens pige. Filmen kan også ses på DRTV.

Gennem eksklusivt arkivmateriale og interviews med de mennesker, der kendte hende bedst, viser DR2 og DRTV fra søndag to timer langt portræt af sangerinden Whitney Houston. Det er søndag klokken 22.00 på DR2, ligesom den også kan ses på DRTV fra morgenstunden søndag. (© Angel Film)

Søndag den 29. januar – Dokumentar om Whitney Houston:

Hun var gudesmuk og uhyre talentfuld. Whitney Houston havde det hele. I hvert fald på overfladen. Med 200 millioner solgte album, et utal af hit-singler og filmsucces kørte karrieren på skinner. Indtil skandaler og et turbulent privatliv sendte hende i døden, kun 48 år gammel. Gennem eksklusivt arkivmateriale og interviews med de mennesker, der kendte hende bedst, tegnes et intimt og hjerteskærende portræt af en af vor tids største sanglegender. DR2 viser den to timer lange dokumentar om Whitney Houston søndag fra klokken 22.00, ligesom den også kan ses på DRTV.

Søndag den 29. januar – Brahms, Bruch og Berg til kammermusik:

Søndag formiddag klokken 11.00 er der mulighed for at opleve musikere fra DR Symfoniorkestret i kammermusik af tre store komponister, som skrev deres i samme periode, men med vidt forskellig stil og udtryk. Tilsammen har Brahms, Bruch og Berg hele spektret fra bred romantik til de første, sarte klange af en ny tids musik. Det hele foregår i Studie 2 i DR Koncerthuset ved ’Kammermusik om søndagen’. Læs mere om koncerten her.

Mandag den 30. januar – Dansk mord med lig i tønde i New York: I programserien ’Danske mord’ ser man mandag på en sag helt tilbage fra 1890. Den 7. januar det år forsvinder Johan Meyer i København, og politiet frygter der ligger en forbrydelse bag. En overbetjent fra det nyoprettede kriminalpoliti mistænker en sæbefabrikant fra byens fineste kredse for at stå bag. Fabrikanten flygter, men det lykkes overbetjenten at finde ham og sagen udvikler sig til en af Danmarks mest kringlede og bizarre mordgåder. Liget dukker op i en tønde i New York, og motivet skal måske findes i tidens litterære og nihilistiske strømninger. Programmet kan ses fra morgenstunden på DRTV og klokken 21.25 på DR1.

Mandag den 30. januar – Kunsten at græde i kor: DR2 og DRTV viser mandag klokken 20.00 filmatiseringen af Erling Jepsens roman ’Kunsten at græde i kor’, som foregår i Sønderjylland i begyndelsen af 70'erne. Livet er ikke let for den 11- årige Allan, der påtager sig ansvaret for at holde sammen på sin familie og en medlidenhedstyranniske far. Moren har givet op, søsteren er sygnet hen, og storebroren er flyttet til Sønderborg. Allan føler, at alt hviler på ham. Farens eneste opmuntring er, når han kan bruge sine talegaver til at holde begravelsestaler for lillebyens troende. Der er bare ikke begravelser nok til at holde fars humør oppe og uden skelen til almindelig moral, må Allan hjælpe lidt til. Det er Jannik Lorenzen, Jesper Asholt og Hanne Hedelund, der har hovedrollerne.

Mandag den 30. januar og hver dag fremover – Seneste nyt fra TV-Avisen: Hver dag bliver der sendt TV-Avisen på DRTV, hvor man typisk morgenen, formiddagen, eftermiddagen og aftenen igennem kan få seneste nyt. Fra mandag den 30. januar og hver dag ugen rundt begynder DR fremover også at vise ’Seneste nyt fra TV-Avisen’ hver dag fra klokken 8.30 til 12.00 på DR2, hvorefter man så kan se TV-Avisen klokken 12.00 på DR1.

Mandag den 30. januar og onsdag – Atomkraft – ja tak: I den nye programserie ’Atomkraft – ja tak’ rejser Anders Lund Madsen til Tjernobyl for at besøge det ødelagte atomkraftværk, som han altid har frygtet, siden det eksploderede i 1986. Anders rejser også tilbage i tiden for at blive klogere på, hvor tæt Danmark egentlig var på at bygge atomkraftværker. Og så tager han til Sverige, hvor han besøger et velfungerende atomkraftværk og deres trygge naboer. Programserien på fire afsnit kan ses på DRTV fra mandag morgen, mens DR1 viser første afsnit onsdag klokken 21.25.

Tirsdag den 31. januar – Råhygge og racerbil i ’Kender du typen?’: Hvem er det, der bor i et tidligere bådeværft på Holmen i København? Og som har gemt en fin samling af biler fra sin barndom? Det skal livsstilseksperterne Anne Glad Wagner og Jacob Holst Mouritzen regne ud, når ’Kender Du Typen?’ besøger et rækkehus med højt til loftet. Værten er Tobias Hansen. DRTV viser ugens afsnit fra tirsdag klokken 6.00, ligesom det kan ses på DR1 klokken 20.00.

Tirsdag den 31. januar – Afsked med Paul Hilliers hos Ars Nova: Efter 20 år som dirigent for et af Danmarks fineste vokalensembler stopper Paul Hillier. I ’P2 Koncerten’ tirsdag klokken 19.20 kan du tage med til afskedskoncerten og høre både ny, gammel, dansk og udenlandsk kormusik af Pelle Gudmundsen-Holmgreen, Guillaume de Machaut, Gavin Bryars, Orlando Gibbons, Per Nørgård og Caroline Shaw. Ars Nova-koncerten er optaget i Musikhuset København to dage forinden. Vært på P2 er Anne Bro.

Onsdag den 1. februar – Kan vi leve for evigt? Genetikeren, professor Linda Partridge gæster Koncertsalen onsdag klokken 20.00, når DR sammen med Science & Cocktails inviterer til en aften med videnskab om aldring. Det handler blandt andet om, hvordan man kan forlænge levetiden for forskellige arter og tilpasse biologien, så vi vil være i stand til at leve – måske for evigt? Læs mere om arrangementet her

Onsdag den 1. februar – USA’s vilde madkampe: I en ny programserie ser DR2 og DRTV onsdag og i den kommende tid i 16 programmer på ’USA’s vilde madkampe’. Første afsnit foregår i Kansas, USA i 1950'erne. Amerikanerne kender endnu ikke den italienske klassiker - pizzaen. Men to brødre har planer om at udvide deres restaurant Pizza Hut til resten af USA. Inden længe har amerikanerne forelsket sig i brødrenes pizza med den tynde skorpe. Men i skyggerne lurer rivalen Domino's - som også er etableret af to brødre. Første afsnit kan ses onsdag klokken 19.25 på DR2.

Onsdag den 1. februar – Bag om Galathea-ekspeditionen: I 1950-1952 lancerer Danmark sin hidtil største og dyreste videnskabelige ekspedition: Galathea Ekspeditionen. Formålet er at udforske dybhavet - et sted, der indtil da har været fuldstændig ukendt for mennesket. DR2 fortæller historien i en dokumentar onsdag klokken 21.00 – og den kan også ses på DRTV. Ombord er en besætning, for hvem rejsen bliver et livsvarigt eventyr - men også for et besætningsmedlem bliver skæbnesvangert. Som de første i historien fisker de nede på 11.000 meter for at undersøge, om der findes liv på de største dybder. Gennem besætningens erindringer genoplever vi i programmet den mindeværdige ekspedition, fiskeriet i Marianergraven og de personlige omkostninger undervejs.

NB: På grund af herrernes håndbold-VM, hvor Danmark fortsat er med, kan programoversigten ændre sig i ugens løb – alt efter hvordan kampene skal spilles. Når Danmark finalen, sender DR1 og DRTV samt P4 også den.