Næste uges DR: Phillip Faber og Mette Frisk er på sporet af julens sange

Her får du eksempler på, hvad DR har på vej på skærmen, i radioen, i DR Koncerthuset, på DRTV og DR Lyd i den kommende uge fra den 8.-14. december 2022.

I DR’s nye programserie ’På sporet af julens sange’ finder Mette Frisk og Phillip Faber i det første program frem til den lejlighed, hvor ’Højt fra træets grønne top’ blev sunget første gang. For hvad er historien bag en af julens allerstørste sange? Det – og andre af julens sange – kigger de nærmere på på DRTV og de kommende tre torsdage klokken 20.30 på DR1 – første gang torsdag den 8. december. (Foto: © Nelle Renberg Andersen, DR)

Torsdag den 8. december og frem til søndag – DR Vokalensemblet er klar med julekoncerter:

DR Vokalensemblet og Københavns Drengekor fylder Garnisons Kirke i København torsdag, fredag, lørdag og søndag med lyden af engelsk og dansk kormusik. Benjamin Brittens ’A Boy was Born’ forener de to kor i en poetisk julefortælling, som indrammes af musikalske perler fra begge kor og fællessange med publikum. De første koncerter holdes torsdag og fredag klokken 19.30, mens de lørdag og søndag holdes klokken 16.00. Læs mere om koncerterne her.

Torsdag den 8. december – Jagten på mig selv:

Instruktøren Per Wennick dykker torsdag klokken 21.00 på DR2 ned i sin noget dunkle familiehistorie for at forstå, hvorfor han endte på børnehjemmet Godthåb. Her var tiden hård og fyldt med vold og overgreb. Men der var også nogen, der gjorde en stor forskel: Per opsøger køkkenassistenten Marie, der så Per og hjalp ham, selvom det betød at hun måtte trodse den strenge plejemor. Undervejs dukker erindringen om et mystisk CIA-betalt forskningsforsøg op. Programmet kan også ses på DRTV.

Torsdag den 8. december og lørdag – Mette Frisk og Phillip Faber er på sporet af julens sange:

I DR’s nye programserie ’På sporet af julens sange’ finder Mette Frisk og Phillip Faber frem til den lejlighed, hvor ’Højt fra træets grønne top’ blev sunget første gang. For hvad er historien bag en af julens allerstørste sange? Er det en rigtig familie, vi synger om, og hvorfor er netop den julesang blevet så stort et hit? ’På sporet af julens sange’, som kan ses på DRTV torsdag morgen og på DR1 torsdag klokken 20.30, går tilbage i tiden og sætter scenen for, hvordan vores fælles sangskat blev skabt. Programmet kan også ses på DR1 lørdag klokken 12.15.

Fredag den 9. december – Stegelmann ser på ligestilling i superheltebranchen:

Jakob Stegelmann og ’Troldspejlet Special’ ser fredag klokken 22.45 på DRTV og fra morgenstunden på DRTV på, om der er ligestilling på vej i superheltebranchen. Og kan superhelte skifte køn? Kvinder med særlige kræfter i alle former, farver og aldre myldrer frem på tv og på filmlærredet. Efter i årtier ofte at have måttet tage til takke med rollen som kæreste, mor eller offer, står de nu på egne ben - og de står stærkt. Jakob Stegelmann undersøge de store superheltekvinders historie - fra Wonder Woman til Ms. Marvel - samt en stribe af de mere ukendte.

DR1 viser ’Cirkusrevyen’ fra sidste år på kanalen de næste to fredage klokken 20.00 – første gang den 9. december. Her er det Ulf Pilgaard som Dronning Margrethe. (Foto: © Henrik Petit, STV)

Fredag den 9. december – Se Cirkusrevyen fra 2021:

Efter coronanedlukningen var Cirkusrevyen tilbage på Dyrehavsbakken sidste år. I første del af ’Cirkusrevyen 2021’, som DR1 og DRTV viser fredag klokken 20.00, kan du blandt andet opleve den nye revystjerne Merete Mærkedahl folde sig ud som Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, Niels Ellegaard som klimaminister Dan Jørgensen, Henrik Lykkegaard, der giver den fuld gas som Søren Brostrøm samt en forrygende parodi på Anne Linnet, Thomas Helmig, Poul Krebs og mange flere. Det hele sker sammen med James Prices orkester.

Lørdag den 10. december og frem til mandag – DR Pigekoret giver fire julekoncerter:

DR Pigekoret og chefdirigent Phillip Faber inviterer lørdag, søndag og mandag indenfor i en julepyntet koncertsal til en musikalsk fortælling flettet sammen af både velkendte og nye julesange og -værker. Ved dette års julekoncerter medvirker DR Pigekoret og sangere fra DR Korskolen sammen med folkemusiktrioen Dreamers’ Circus, der netop er blevet udnævnt til ’P2 Kunstner 2023. Den første koncert holdes lørdag klokken 18.30, de næste to søndag klokken 13.00 og 16.00 og den sidste mandag klokken 18.30. Koncerten kan blandt andet høres på P2 juleaftensdag klokken 16.03 samt ses på DR2 juledag klokken 20.00. Læs mere om koncerterne her.

Sangerinden Veronica Mortensen er årets solist på DR Big Bands julekoncert-turné, der når DR Koncerthuset og Studie 2 lørdag, søndag og mandag. (Foto: © Nicolas Koch Futtrup)

Lørdag den 10. december, søndag og mandag – DR Big Band fyrer op under julen i DR Koncerthuset: DR Big Band fyrer op under julen med swingende jazzklassikere i DR Koncerthusets Studie 2 lørdag, søndag og mandag klokken henholdsvis 20.00, 16.00 og 20.00. Koncertgængerne kan glæde sig til at opleve bandets musikere på slap line i et show fuld af lækker bigband-lyd, stærke soloer, kendte toner og musikalske overraskelser. Veronica Mortensen synger, og Minna Grooss er vært. Læs mere om koncerterne her.

Lørdag den 10. december – Tid til kvartfinale ved VM England-Frankrig:

Fodbold-VM i Qatar har efterhånden kun en uge tilbage, og lørdag aften viser DR1 den ene af kvartfinalerne, England-Frankrig. Det sker med optakt fra Folkehuset Absalon på Vesterbro i København fra klokken 19.00 på DR1 og kampstart klokken 20.00.

Lørdag den 10. december – P2 fejrer Cesar Francks 200 år:

P2 fejrer Cesar Franck på hans fødselsdag med en direkte sending fra Liège i Belgien. Værket er hans favorit blandt egne værker, oratoriet ’Les Beautitudes’, og det hele sendes som ’P2 Koncerten’ fra klokken 19.20 lørdag. Solisterne er Anne-Catherine Gillet, sopran, Justina Gringyte, mezzosopran, David Bizic, baryton, Patrick Bolleire, bas og Karl-Heinz Lehner, bas. Det ungarske Nationalkor og Lieges Filharmoniske Orkester synger og spiller under ledelse af dirigent: Gergely Madaras. Det hele sendes direkte fra Filharmonisk Sal, Liège, og aftenens vært på P2 er Mette Greiffenberg.

Søndag den 11. december – Verdensdamerne er i Madrid:

Madrid er på mange måder en overset storby i Europa, mener verdensdamerne. Det vil de forsøge at ændre på med deres besøg i den spanske hovedstad, hvor de oplever flamencodans på tætteste hold, svinger saksen hos en kappeskrædder og går uden om byens største museer for i stedet at stifte bekendtskab med kunstmaleren Joaquin Sorolla, Spaniens svar på den danske skagensmaler, Krøyer. Programmet kan ses på DRTV og søndag klokken 21.00 på DR2.

Søndag den 11. december – En time om året i kongehuset:

Det skulle have været et år fyldt med store fejringer. Men festerne er blevet overskygget af familiefejde, splid og kriser, fordi dronningen varsler store forandringer i den kongelige familie. DR1 og DRTV ser søndag klokken henholdsvis 20.00 og 6.00 på ’Året i kongehuset’.

Søndag den 11. december – Hvem styrer dit liv?

Hvem styrer dit liv? Det tror du måske selv, du gør. Men sandheden er, at dine forældres baggrund og uddannelse er totalt afgørende for, hvordan dit liv bliver. P3 konfronterer nu fem unge med deres statistiske fremtid, som afslører, hvem der får succes, hvem der bliver arbejdsløs, og hvem der er i fare for at ende som kriminel. Men kan de fem unge selv afgøre deres fremtid, hvis de kæmper hårdt nok? Det spørger P3 på DRTV om, og fra søndag klokken 6.00 kan du på DRTV se de fem afsnit i serien.

Søndag den 11. december – Stort interview med Andreas Cornelius om prof-fodbold på DRTV:

’Du skal ikke tro, du er en stjerne, du skal bare gøre dit arbejde’. Sådan siger fodboldlandsholdspilleren Andreas Cornelius i et særligt tv-interview med programmet ’Vision’, som kan ses på DRTV søndag fra klokken 6.00. Her fortæller Cornelius om alt fra at blive udtaget til fodboldlandsholdet efter kun 10 kampe som professionel til sine rekordstore transfers, en ugeløn på 500.000 kroner og om at score afgørende mål for både klub- og landshold. Andreas Cornelius løfter sløret for det største fuck-up i sin karriere, sin motivation og fortæller indgående om sine styrker og mentalitet som professionel fodboldspiller.

Mandag den 12. december – ’Hammerslag’ tager på godser og herregårde:

I en særudgave af ’Hammerslag’ mandag bliver det eventyrligt, ekstraordinært og herskabeligt. Vært Tina Müller tager seerne med rundt i Danmark, når man skal se på herregårde og godser. Lars Lyng og Kristine Virén konkurrerer mod Jacob Carlsson og Lena Schmüser om at gætte priserne på tre prægtige ejendomme. Turen går først til Langeland, hvor eksperterne går på opdagelse i en herregård, der rummer intet mindre end 33 værelser og 23 badeværelser. Turen fortsætter derefter til Jelling, hvor eksperterne skal gætte prisen på et gods med en grund på størrelse med 252 fodboldbaner. Holdet slutter turen af med manér, når man skal se et totalombygget og moderne gods, der gemmer på en historie, som Margrete 1. var en del af for mange hundrede år siden. Programmet kan ses fra mandag klokken 6.00 på DRTV og samme dag klokken 20.00 på DR1.

Mandag den 12. december – Æresdrabet på Slagelse Station:

I september 2005 bliver et ungt, nygift par skudt ved højlys dag foran Slagelse Banegård. Det er kvindens bror, der skyder - men hurtigt står det klart for politiet, at der ikke er tale om en bror, der har dræbt sin søster af egen fri vilje. Tværtimod tyder alt på, at der er tale om et æresdrab, beordret af pigens egen far og udført ved hjælp af hele familien. I Danmark er man ikke vant til æresrelaterede forbrydelser, og politiet må tage nye metoder i brug for at opklare sagen - og få dømt alle involverede. Programserien ’Danske Mord’ ser på sagen mandag. Afsnittet ligger allerede nu på DRTV, og det sendes mandag klokken 21.25 på DR1.

Tirsdag den 13. december – Se mig som jeg er:

Teenagepigen Rima balancerer på kanten mellem barn- og voksenliv og kæmper for at finde sin egen vej i livet med sin autisme-diagnose. Rima ved, at hun er anderledes, men hun har aldrig opfattet sin autisme som noget begrænsende. 'Bare vær dig selv' har altid været hendes mantra og råd til sine klassekammerater, der ligesom hende har 'særlige behov'. DR2 møder Rima i en turbulent tid, der tvinger hende til at finde sin egen vej ind i voksenlivet, og overvinde de begrænsede muligheder, samfundet tilbyder. Programmet ’Se mig som jeg er’ kan ses på DRTV og på DR2 tirsdag klokken 20.30.

Tirsdag den 13. december – Jul med Elmark, Nightingale og Thaning:

Synes du også, at julemusik er alt fra Händels ’Messias’ og tyske Mariaviser til engelske carols, amerikanske julehits og danske julesalmer og -sange? Så er det tirsdag aften, du kommer i julestemning, når ’P2 Koncerten’ er en julekoncert fra Solbjerg Kirke på Frederiksberg med Susanne Elmark, sopran, Nightingale String Quartet og Charlotte Thaning, klaver. Vært på P2 er Esben Tange.

Onsdag den 14. december – ’Nul Julestjerner’ møder julemanden:

Grønland har julemand, Nordpolen har julemanden, men der er kun ét sted, hvor julemanden reelt bor - nemlig Finland. Her kan man møde julemanden, og Jan Elhøj og Morten Kirckhoff har forberedt alle de spørgsmål, de har gået rundt med fra barnsben til ugens udgave af ’Nul Julestjerner’. Men turen op mod Santa Claus byder også på masser af rensdyr, hård, finsk heavy og en saunaoplevelse ude i det finske vildnis, som de meget sent vil glemme. Afsnittet kan allerede nu ses på DRTV og vises på DR1 onsdag klokken 20.30.

Onsdag den 14. december – ’Vilde vinyler’ fortæller historien om A&M Records:

De skabte magi. I begyndelsen af 1960'erne grundlagde musikeren Herb Alpert og forretningsmanden Jerry Moss pladeselskabet A&M Records i en garage i Hollywood. Og på kort tid voksede det til at omfatte store stjerner som Joe Cocker, Carole King, The Police, Supertramp, The Carpenters og Janet Jackson. DR2 viser onsdag fra klokken 20.00 de to afsnit af programmet ’Vilde vinyler’, hvor historien om A & M Records fortælles.