Næste uges DR: DR møder livvagter – og dem, der lever med dem

Her får du eksempler på, hvad DR har på vej på skærmen, i radioen, i DR Koncerthuset, på DRTV og DR Lyd i den kommende uge fra den 12.-18. maj 2022.

Lørdag kan du på DR2 og DRTV se ind i en ellers lukket verden, hvor DR2’s temalørdag møder livvagter på arbejde og følger danske Sascha Stork (billedet) på 29 år, som er ved at uddanne sig til bodyguard. I programmet kan du også møde nogle af dem, der har livvagt. Programmet kan ses på DRTV lørdag fra klokken 6.00 – og lørdag klokken 21.30 på DR2. Foto: Lasse Spang Olsen. (Foto: Lars Hartmann © Lasse Spang Olsen)

Torsdag den 12. maj – Klarinet og ballet ved Torsdagskoncerten:

Mozarts Klarinetkoncert er i centrum ved denne uges Torsdagskoncert på en aften, hvor musikken spænder over både livsglæde og melankoli. Stravinskij leger karneval i balletmusikken ’Pulcinella’, mens Prokofjev i sin filmiske 6. symfoni skuer ud over krigens landskaber med fanfarer, trommehvirvler og stærke melodier. DR Symfoniorkestret spiller, og denne uges dirigent er Thomas Søndergård, den danske chefdirigent for Skotlands Nationalorkester, der har markeret sig som en af vor tids førende Prokofjev-specialister. I Mozarts Klarinetkoncert er det DR Symfoniorkestrets egen soloklarinettist, Johnny Teyssier, der spiller hovedrollen. Koncerten kan høres direkte på P2 og også ses på DRTV, der sender direkte fra Koncertsalen. Læs mere om koncerten her

Torsdag den 12. maj – Finland og Sverige synger i anden semifinale:

Torsdag aften klokken 21.00 er det tid til den anden semifinale i Eurovision Song Contest, hvor 18 lande skal på scenen. Kun 10 lande går videre til den store finale på lørdag. Blandt deltagerne torsdag er blandt andre Finland og Sverige. De danske kommentatorer er Henrik Milling og Nicolai Molbech.

Store bededag den 13. maj, lørdag og søndag – Tre dage med Einstürzende Neubauten i Koncertsalen:

Einstürzende Neubauten erklærede fra starten i 1980 krig mod al konventionel musik. Som frontkæmpere i Berlins kunstbevægelse ’Geniale Dilletanten’ valgte Blixa Bargeld og hans armé at angribe selve den musikalske præmis med en absolut utraditionel instrumentering. Der bliver rig mulighed for at udforske den, når Einstürzende Neubauten store bededag, lørdag og søndag klokken 20.00 giver koncerter, der skulle have været holdt i 2020 og 2021, men som først kan holdes nu. Læs mere om de tre forskellige koncerter her

Store bededag den 13. maj – DR1 sender årets pokalfinale:

Årets pokalfinale i fodbold for kvinder bliver sendt direkte på DR1 store bededag klokken 14.30, og det er et nordjysk opgør mellem Fortuna Hjørring og FC Thy-Thisted Q. Sidstnævnte er forsvarende pokalmester efter sejren over Brøndby i finalen i 2021, der sikrede klubben fra Thy sin første titel. Det er, meget imponerende, tredje år i træk at FC Thy-Thisted Q er i pokalfinalen, men for første gang skal de på udebane i kampen om titlen, for opgøret spilles nemlig i Hjørring. Kommentatorerne er Henrik Liniger og Arnela Muminovic.

Store bededag den 13. maj – Se eller gense ’Tro, håb og kærlighed’:

I Bille Augusts film efter Bjarne Reuters roman ’Tro, håb og kærlighed’ følger vi to halvstore drenge og deres oplevelser med kærligheden. Bjørn efterstræbes uden held af den kønne Kirsten, som til gengæld Bjørns bedste ven, Erik, er meget betaget af. Samtidig hæmmes Erik af skam over sin mors sygdom. Det er familieproblem, der fører til uhyggelige fortrængninger. Store bededag er der mulighed for at se eller gense filmen på DR2 klokken 16.25. Blandt de medvirkende er Adam Tønsberg, Lars Simonsen, Camilla Søeberg m.fl., og det er Bille August, der har instrueret filmen fra 1984.

Store bededag den 13. maj og lørdag – Bededag om bønnens væsen:

En bøn kan være lovprisende, eller som en samtale med Gud. Bøn er fundamentalt set form en henvendelse, og mennesket har siden tidernes morgen henvendt sig i tilbedelse til en højere magt. I programmet ’Bønnens væsen’ på DR Lyd og P1 store bededag klokken 13.03 dykker Katarina Lewkovitch længere ned i begrebet bøn, og hvordan mennesket bruger bøn. Digteren Andreas Vermehren Holm har skrevet en ny bøn til programmet, og Niels Christian Hvidt prøver at forklare om bøn overhovedet virker - og hvordan. Programmet kan også høres på P1 klokken 19.03 og lørdag klokken 4.03.

Lørdag den 14. maj – Teddy Swims i Koncertsalen:

Teddy Swims kommer forbi DR Koncerthuset og Studie 2 lørdag klokken 21.00 på sin internationale tour ’Tough Love World Tour’. Det bliver det første shows i Europa i forlængelse af hans EP ’Tough Love’, der udkom i starten af 2022. Jaten Dimsdale, bedre kendt som Teddy Swims, er en amerikansk singer-songwriter fra Atlanta i USA. Som barn dedikerede han sit liv til musikken, men det var først efter at have lavet musik i 10 år, at han i 2019 fik sit store gennembrud, da han begyndte at streame coversange fra sit hjemmestudie. Læs mere om koncerten her

Lørdag den 14. maj og søndag – Milling og Molbech varmer op til Eurovision Song Contest:

Kommentatorerne Henrik Milling og Nicolai Molbech fortæller om verdens største musikkonkurrence Eurovision Song Contest. Hvorfor formår netop dette TV-format at samle hele Europa på tværs af geografiske skel, politiske interesser, religiøse overbevisninger, seksuelle præferencer, og meget andet? Og hvilke nye sange skal vi glæde os til at opleve ved det store finaleshow 2022? De to varmer op fra klokken 20.45, og fra klokken 21.00 og næsten fire timer frem sender DR showet – direkte fra Torino, hvor 25 lande deltager. Eurovision Song Contest kan også bagefter ses på DRTV samt igen på DR1 søndag klokken 12.15.

Lørdag den 14. maj – P6 Beat elsker Arcade Fire:

P6 Beat elsker Arcade Fire og giver dig lørdag fra klokken 10.00-16.00 hele historien om bandet, som startede på et loft i Montreal uden penge, men med ambitioner der rakte meget længere. Og nu kan de udsende deres LÆNGE ventede sjette studiealbum ’We’. Vanen tro slutter kanalen af med P6 Bea-lytternes top-10 over Arcade Fires bedste sange. Mads Gundersen og Mikael Pass er værter på programmet, der også kan høres på DR Lyd.

Lørdag den 14. maj – Sådan bliver du bodyguard:

Lørdag kan du se med ind i en ellers lukket verden, hvor vi møder livvagterne på arbejde, og følger danske Sascha Stork på 29 år, som er ved at uddanne sig til bodyguard. Det er en uddannelse der er både krævende og ekstremt udfordrende psykisk og fysisk. Vi kommer tæt på de mennesker, som nødvendigvis må leve med bodyguards for deres sikkerheds skyld og sammen med tidligere PET-livvagt i kongehuset, Jesper Lundorf, gennemgår DR2 virkelige scenarier, hvor bodyguards har været i aktion for at redde liv. Det er fra morgenstunden på DRTV og klokken 21.30 på DR2.

Søndag den 15. maj – DR1 er på vores mystiske planet:

I et tropisk hav ved Indonesien ligger en gådefuld verden af øer. Det er et paradis, men med én forskel. Her lever nemlig uhyrer. Komodovaraner. Det er kæmpeøgler, der kan blive over tre meter lange og veje op til 165 kilo. Men ikke nok med det. Øerne vrimler med nogle af de mærkeligste arter på Jorden som topbavianer, svin med kæmpe stødtænder og hobbitter. På DR1 kan du de kommende søndag klokken 19.00 tage med på en evolutionær rejse og høre, hvad der har formet livet på disse mystiske øer. Det sker i serien ’Vores mystiske planet’, som også kan ses på DRTV.

Søndag den 15. maj – DR2’s rockhistorie ser på tøjet:

Musik og mode hænger sammen. Men kan man tage læderjakken ud af rockmusikken? Sådan spørger vært Jesper Binzer i sidste afsnit af ’DR2’s store, danske rockhistorie’ søndag fra morgenstunden på DRTV og klokken 21.30 på DR2. De medvirkende er blandt andre Pernille Rosendahl, Lars Ulrich, Rebecca Lou, Bisse, Myrkur og Rock Hard Power Spray.

Søndag den 15. maj – Stories for millioner:

Internettet er fyldt med influenter. Det kan virke let, men det er det ikke. For bag selfies, cupcakebilleder og dyrt design står agenterne, som ned til mindste detalje styrer, hvad der ender i dit feed – og i din indkøbspose. P3 har søndag klokken 6.00 premiere på serien ’Stories for millioner’ i fem afsnit, som alle kan ses på DRTV fra dét tidspunkt.

Mandag den 16. maj – Vores livs ønskeliste:

Flyve med luftballon i Burma, se nordlyset på Island og løbe maraton i Nordkorea. Det er bare nogle af punkterne på Sten og Rikkes ønskeliste. De vil udleve deres største drømme i livet. Men de har travlt - for de skal nå det, før Sten forsvinder. Det hele er blevet til et program på DR1 mandag klokken 20.00 og på DRTV fra morgenstunden.

Læs mere om programmerne her

Mandag den 16. maj – Ny DR2-serie om virkelighedens retsmedicinere:

En dråbe blod, fingeraftryk eller mærker efterladt på et lig. Det er fund, som alle har afgørende betydning i kriminalsager. I en ny serie på DR2 og DRTV fra mandag følger man et hold af efterforskere, eksperter i ballistik og retsmedicinske patologer, når de forsøger at opklare et knivangreb, hvor en mand menes at have dræbt sin kone og nabo. Programmet kan ses på DRTV fra morgenstunden klokken 6.00 – eller mandag klokken 20.00 på DR2.

Christopher – med efternavnet Nissen – medvirker i podcasten ’Splittet i atomer’ tirsdag på DR Lyd og på P3 klokken 22.00. Foto: Agnete Schlichtkrull. (Foto: Agnete Schlichtkrull)

Tirsdag den 17. maj – Christopher bliver ’Splittet til atomer’:

Et par bænkpres, en mundfuld dåsetun og en slurk lunken proteinshake. Det er kombinationen, der får Christopher til at komme i den helt rette stemning, når han indspiller første vers: ’Hey there sexy lady’ af sit store hit ’Told You So’. Det fortæller han i podcasten ’Splittet til atomer’ på DR Lyd og på P3 tirsdag klokken 22.00. Og den rette stemning er vigtig, for Christopher står på en vigtig skillevej i sin karriere. Han vil med sin nye musik bevise, at han ikke bare er en dygtig døgnflue eller Medinas kæreste, men at han er sin egen: sangeren Christopher. Det er Andrew Moyo, som er vært på programmet.

Tirsdag den 17. maj – Dragqueen Trixie Mattel i DR Koncerthuset:

Det kommer ikke til at gå stille for sig, når dragqueen, musikeren, standup-komikeren, entertaineren og vinderen af RuPaul’s Drag Race All Stars sæson 3, Trixie Mattel, tirsdag aften klokken 20.00 står på scenen i Koncertsalen i DR Byen. Showet ’Grown Up’ sprænger enhver genrebeskrivelse, da der både er electro-folk-musik, surfrock, countrymusik fra 1960’erne og stand-up-comedy. Læs mere om showet her

Tirsdag den 17. maj – ’Dokumania’ om gidseldrama i Teheran:

DR2’s ’Dokumania’ ser tirsdag på en af de mest vovede redningsaktioner i amerikansk historie. I 1979 besatte militante islamiske studerende USA's ambassade i Teheran og tog 52 amerikanere til fange. Gidseldramaet varede i 444 dage, mens præsident Jimmy Carter forhandlede og bag kulisserne igangsatte en ambitiøs redningsmission. DRTV og DR2 fortæller tirsdag klokken henholdsvis 6.00 og 20.40 historien om den hemmelige militære operation, der stadig hjemsøger de overlevende - og forandrede forholdet mellem USA og Mellemøsten.

Tirsdag den 17. maj – Støttekoncert med Kyiv Solisterne:

Forestil dig, at du er på turné i udlandet - og så udbryder der krig i dit hjemland. Det var det, der skete for de 16 musikere i Kyiv Solisterne. Sammen med Basel Kammerorkester skabte derfor en bevægende støttekoncert med musik af to ukrainske komponister – nemlig den nutidige Silvestrov og den Mozart-samtidige Berezovsky. Koncerten kan høres som ’P2 Koncerten’ tirsdag klokken 19.20, og Benedikte Granvig præsenterer koncerten på P2.

Onsdag den 18. maj – ’Hammerslag’ er tilbage med charmerende byhuse:

Byliv og bindingsværk er på programmet, når ’Hammerslag’ skal se på charmerende byhuse i det første program i den nye sæson. Tina Müller byder først indenfor i et nyistandsat byhus i en af Sorøs ældste gader. Dernæst går turen til Korsørs midtby, hvor prisen skal gættes på et fredet byhus, der gemmer på mange historiske detaljer. Men hvad er de to boliger blevet solgt for? Det finder vi ud af, når Mira Lie Nielsen og Christian Torp konkurrerer mod Lars Lyng & Kristine Virén om at gætte salgspriserne på to byhuse. Programmet kan ses på DRTV fra morgenstunden og på DR1 onsdag klokken 20.00.

Onsdag den 18. maj – Ny sæson om ’Hitlers danske soldater’:

Hvor involveret var danskere, der gik i krig for Hitler i krigsforbrydelser? Dansk politi efterforsker lige nu tidligere danske Waffen SS-soldater for mulig medvirken til krigsforbrydelser på en kaserne i Østrig i 1945. Uafhængigt af politiets efterforskning går forfatter og tidligere politimand, Martin Q. Magnussen på jagt efter svar. Han gør det i sæson 2 af ’Hitlers danske soldater’, der fra morgenstunden onsdag kan ses på DRTV, ligesom første afsnit kan ses på DR2 onsdag klokken 22.00.