Næste uges DR: Verdensdamerne viser hinanden kunst og kultur på DR2 og DRTV

Her får du eksempler på, hvad DR har på vej på skærmen, i radioen, i DR Koncerthuset, på DRTV og DR Lyd i den kommende uge fra den 1.-7. december 2022.

I den nye DR2-programserie ’Verdensdamerne’ mødes Lotte Freddie (th.), Bente Scavenius (midten) og Merete A. Baird, i Firenze i første program for at vise hinanden kunst og kultur. De bliver blæst bagover af et meget tidligt mesterværk af Michelangelo og overvinder ulysten til at spise kogt komave på et madmarked midt i byen. Serien har premiere søndag klokken 21.00 på DR2 og fra morgenstunden søndag på DRTV, hvor alle fire afsnit er at finde. (Foto: © DR (fra programmet Klaus Nedergaard/ Frederik Harsløf))

Torsdag den 1. december og frem til jul – Ny julekalender om ’Julehjertets hemmelighed’:

I DR’s nye julekalender ’Julehjertets hemmelighed’ er det – også - den 1. december, og den fattige 12-årige Karen skal til jobsamtale på herregården Lindestrupgaard. Men Karen får ikke ansættelse som stuepige og skal derfor sendes væk fra sin familie og ud på nabogården. Karens ven, nissen Rumle, har dog en særlig plan. Med Rumles hjælp overbeviser Karen herregårdsfruen Rigmor, om at ansætte hende alligevel. Den skumle Lars Ravn dukker samtidigt op på herregården og lokker Karen til sig med en særlig nisseremse, som kun børn burde kende. DR’s nye julekalender kan ses fra klokken 6.00 på DRTV og bliver sendt torsdag klokken 19.25 – og ellers 19.30 frem til jul. Afsnittet kan også ses den efterfølgende dag klokken 6.30 på DR1. Læs mere om alle årets julekalendere her.

Torsdag den 1. december og frem til jul – Jul på Vesterbro – igen:

Danny kommer hjem fra fængslet, og hele familien Stardust er samlet til jul. Men er alting som det skal være? Anders Matthesen er tilbage på DR2 med ’Jul fra Vesterbro’ igen fra torsdag klokken 22.30 og fra morgenstunden på DRTV. Julekalenderen blev sendt første gang tilbage i 2003.

Torsdag den 1. december og frem til juleaften – ’Miraklet i Rundetårn’:

DR har torsdag klokken 6.00 premiere på DR Lyds julekalender ’Miraklet i Rundetårn’. De to værter Sofie Jo Kaumanas og Jesper Ole Feit Andersen har fået 24 timer til at skabe et mirakel. Til at finde magien igen i en tid, hvor julelysene ikke funkler, som de plejer på grund af krig og energikrise. Det er et radiofonisk eksperiment, hvor de – fra Rundetårn – sammen med en lang række gæster undersøger det magiske og uforklarlige ved at være mennesker.

Jonas Madsen holder ’Jonas’ jul’ som en slags DR Ultra-julekalender på  DRTV hver dag frem til jul fra torsdag klokken 6.00. (Foto: © Jonatan Milo Maibøll)

Torsdag den 1. december og frem til jul – Jonas’ jul på Ultra:

Julen er ikke kun hjerternes fest, men også Jonas Madsens fest. I ’Jonas’ jul’ på DR Ultra hver dag frem til jul er der masser af humor, smil og glæde, når Jonas blandt andet laver sjov med skuespillerne fra dettes års julekalender ’Julehjertets Hemmelighed’. De er dog ikke de eneste, du kan møde. Se også når Jonas udfordrer kendte youtubere, og når selveste bagedystdommerne bliver sat på en hård opgave. Der er et nyt afsnit hver morgen klokken 6.00 på DRTV.

Fredag den 2. december – ’Troldspejlet Special’ om Spiderman:

Spider-Man må siges at holde sig godt - han er stadig teenager, selvom han har eksisteret i 60 år. Faktisk er han overalt og i så mange versioner, at der nærmest er en Spider-Man for enhver smag og aldersgruppe. Men hvem er han egentlig - og hvordan kan han holde sig på toppen, selvom han nærmer sig pensionsalderen? Det undersøger Jakob Stegelmann i ugens ’Troldspejlet Special’ om Edderkoppen - The Amazing Spider-Man. Programmet kan ses fra morgenstunden på DRTV og på DR2 fredag klokken 22.45.

Lørdag den 3. december og søndag – Ottendedelsfinale på DR1:

VM-studiet går tæt på dagens kampe ved VM i Qatar fra klokken 19.00 på DR1, og man har sidste nyt fra den danske lejr. Josefine Høgh er vært i godt selskab med eksperter og fans i Folkehuset Absalon, inden der spilles en ottendedelsfinale lørdag klokken 20.00 – en kamp, som DR1 viser direkte. Søndag gentager det samme sig – her varmer Josefine Høgh og co. op fra klokken 15.00, og så er der kampstart klokken 16.00.

Lørdag den 3. december – Fluer på væggen med Trine Dyrholm:

Trine Dyrholm, Lars Brygmann og Kurt Ravn er nogle af hovedrolleindehaverne i Åke Sandgrens danske film ’Fluer på væggen’ fra 2005, som DR2 viser lørdag klokken 20.00. Den unge instruktør My Larsen bliver kontaktet af partiet Venstre, som hyrer hende til at lave en film om Ravnskov Kommune og dens borgmester, Svend Balder. Balders metoder tåler ikke altid dagens lys. Og hans svaghed for blondiner giver Mys kamera adgang til hans inderste privatsfære. Men My har også sine egne lig i lasten, og nu må hun overveje, hvor langt hun vil gå for at rydde op i sit eget liv og nå helt til bunds i borgmesterens.

Søndag den 4. december – DR1 lægger op til det perfekte kup:

Kan man begå det perfekte kup? I programmet ’Det perfekte kup’ søndag klokken 20.00 på DR1 og DRTV forsøger ekspert i manipulation Jan Hellesøe at bryde ind i et bevogtet auktionshus for at stjæle et værdifuldt maleri. Han har 24 timer til eksperimentet, der udnytter alt fra autoritetstro, optiske illusioner og uventet hjælp fra Olsen Banden.

Søndag den 4. december – Opera fra Det Kongelige Teater:

Bliv hjertevarm med en af Puccinis største klassikere. ’La Bohème’ er den ultimative opera, tragisk, smuk og uforglemmelig. Alle får varmen, når Det Kongelige Teater folder denne musikalske fortælling ud søndag klokken 18.00 på DR2 og DRTV. Der er glødende kærlighed og ubrydeligt venskab på spil i La Bohème og det er svært ikke at lade sig rive med, når Mimi og Rodolfo erklærer hinanden deres store kærlighed.

Søndag den 4. december – Nadia Nadim i rampelyset:

Hun har så meget at tabe - den lille pige fra Afghanistan, som flygtede fra Taliban til Danmark med sin mor og fire søskende, da hun var 11 år gammel. Nu næsten 20 år senere er hun en feteret, berømt og tiljublet ung kvinde. Danmarks måske bedste kvindelige fodboldspiller nogensinde, kåret til Årets Dansker, folkekær som få. Så hvorfor sætter Nadia Nadim det hele på spil ved at sige ja til at være ambassadør for fodbold-VM i det udskældte styre i Qatar? ’Rampelys’ søndag klokken 17.05 og 23.03 på P1 tegner et portræt af fodboldspiller Nadia Nadim - sammen med journalist og forfatter Miriam Zesler, fodboldtræner Brian Sørensen, sportskommentator Henrik Liniger, direktør for Tænketanken Europa Lykke Friis, lektor på DIIS Mona Sheik og journalist på Politiken, Anders Jerichow. Det er Mette Vibe Utzon, der har tilrettelagt.

Søndag den 4. december – Verdensdamer i Firenze:

I den nye DR2-programserie ’Verdensdamerne’ mødes ’damerne’, Lotte Freddie, Bente Scavenius og Merete A. Baird, i Firenze i første program for at vise hinanden kunst og kultur. De bliver blæst bagover af et meget tidligt mesterværk af Michelangelo, svælger i detaljerne hos en dedikeret taskemager og overvinder ulysten til at spise kogt komave på et madmarked midt i byen. Serien har premiere søndag klokken 21.00 på DR2 og fra morgenstunden på DRTV, hvor alle fire afsnit er at finde. I de anderledes kultur- og rejseprogrammer følger man de tre verdensdamer rundt til nogle af Europas smukkeste storbyer, hvor de øser ud af deres enorme viden om kunst og kultur. I de efterfølgende programmer er de i Madrid, Paris og Edinburgh.

Søndag den 4. december – Bo Kaspers Orkester i Koncertsalen:

Den anden søndag i advent spreder Bo Kaspers Orkester lys og glæde med to koncerter i Koncertsalen klokken 16.00 og 20.00. Bandet fylder Koncertsalen med feelgood-julejazz for fuld udblæsning, Bo Sundströms fuldtonede jazzcroon og et velspillende orkester. Læs mere om koncerterne her

Rolf Lassgård møder som storbypolitimanden Bäckström Helena Bergström i den prisbelønnede svenske krimi 'Jægerne', som DR2 viser mandag klokken 20.00.

Mandag den 5. december – Se eller gense ’Jægerne’:

Mandag klokken 20.00 er der mulighed for at se eller gense den svenske krimi ’Jægerne’ fra 1996 – instrueret af Kjell Sundvall. Storbypolitimanden Erik Bäckström flytter tilbage til hjemstavnen, hvor han bliver modtaget som en helt. Den retskafne politimand får straks færten af en lokal skandale, og da han går i gang med opklaringen, forsvinder enhver form for velvilje fra de lokale. Efter en alvorlig forbrydelse bliver det klart, at Bäckström selv kan blive næste offer, hvis han fortsætter efterforskningen. De medvirkende er blandt andre Rolf Lassgård, Lennart Jähkel og Jarmo Mäkinen.

Tirsdag den 6. december – Frank juler på Kastanjegården:

Op mod jul bliver der røget kød, inden familien på Kastanjegården besøger Frilandsmuseet Hjerl Hede. Her lærer Frank at lave træsko, og familien følger med i rugbrøds- og vaniljekransebagning på museets gamle bageri. Hjemme på Kastaniegården bager Frank norsk fladbrød og laver den norske julespise pindekød, så familien kan smage. Det er klokken 20.00 tirsdag på DR1 og fra morgenstunden på DRTV. Det er Mogens Fink Elbæk og Peter Wath, der har tilrettelagt.

Tirsdag den 6. december – Søren Vesters have op til jul:

For første gang inviterer Søren Vester til julehygge og juleforberedelser i haven i Thise. Her laver han naturens julekugle, høster rødkål, pynter gårdspladsen op til jul og gør klar til det årlige julebad, der selvfølgelig skal tages i haven. Og så bliver Søren klogere på forskellige juletræssorter, når han besøger en juletræsplantage i Sønderjylland. Han gør det i programmet, der bliver lagt på DRTV fra onsdag morgen klokken 6.00 – og som senere kan ses på DR1 den 21. december klokken 20.00.

Tirsdag den 6. december – Albert og Sanne - en evighed af dig og mig:

Albert og Sanne bor i hus med katten Figaro og høns i baghaven. Og så drømmer de mere end noget andet om at få et barn. Men hvad der skulle være legende og lystfuldt, bliver i stedet et anstrengende projekt med skemaer, frustrationer og altopædende usikkerhed. Som taget ud af myten om Sisyfos, ruller Albert og Sanne den ene Webergrill efter den anden op ad bjergsiden, kun for at se dem rulle ned igen, lige inden de når bjergets top. ’Albert og Sanne - en evighed af dig og mig’, som DR2 viser tirsdag klokken 20.30, er et musikalsk kammerspil fortalt i joggingbukser om parforholdet, indgroede kønsroller og om alle de drømme, man bliver nødt til at begrave - eller grave op igen - når ræven har været der.

Onsdag den 7. december – ’Året, der gik’ optages i DR Koncerthuset:

Onsdag klokken 19.30 er der mulighed for at blive en del af en helt særlig aften, når DR optager ’Året der gik’ i Koncertsalen med Stéphanie Surrugue og Kåre Quist som vært. Her kan du blandt andre møde Jonas Vingegaard, Anders W. Berthelsen, Cecilie Uttrup, Svend Brinkmann og Mathilde Kimer, og musikalsk står Oh Land, Andreas Odbjerg, Baest, Stine Bramsen og Gulddreng for tonerne. Programmet kan ses på DR1 den 26. december klokken 20.00. Læs mere om optagelsen her

Onsdag den 7. december – ’Nul julestjerner’ i Tyrol:

Julerejsen fortsætter, når Jan Elhøj og Morten Kirckhoff onsdag i ’Nul Julestjerner’ rejser til Tyrol for at blive klogere på den uhyggelige østrigske juletradition Krampus. Men udover skræmmende uhyrer byder turen på skinger jodlen og en smuglerrute gennem de østrigske alper og ind i Schweiz. Slutmålet er nemlig en lille by ved navn Samnaun, hvor Jan og Morten skal deltage i mesterskabet over dem alle: VM i julemand. Programmet kan ses onsdag klokken 20.30 på DR1 og ligger da allerede på DRTV.

Onsdag den 7. december – Kaptajnens hjerte:

Knud stikker til søs som 14-årig. Da han 50 år senere går i land er det med kaptajnskasket og minder fra to verdenskrige i skibskisten. Han har overlevet ubådsangreb, havarier og den gule feber. Undervejs møder han også kærligheden, og selvom det ikke er let at være både kaptajn og familiefar, har Anna og børnene dyrket ham som en helt. Men da han går i land, fanges han i nye stormvejr, som selv ikke to verdenskrige har kunnet forberede ham på. Knud Goths (1893-1966) historie, som DR2 viser onsdag klokken 19.55, iscenesættes af barnebarnet Simon Bang, der fra sit hjørneværelse dykker ned i kaptajnens skibskiste og det forrige århundrede. Filmen fortælles med stærke visuelle greb og fører os til historiske brændpunkter i blandt andet San Francisco, Cuba, Vestafrika og Europa. Filmen kan også ses på DRTV fra onsdag.

Onsdag den 7. december – Julen kommer fra Mellemøsten – og på P2:

Julen kommer fra Mellemøsten - og onsdag aften kan det tydeligt høres, når Det Unge Vokalensemble bliver akkompagneret af MiddleEast Peace Ensembles instrumenter i ’P2 Koncerten’ fra klokken 19.20, som sendes direkte fra Musikhuset København. Du kan nyde en anderledes jul, hvor kendte juleklassikere krydres med netop Mellemøsten. Det Unge Vokalensemble og Middle East Peace Ensemble spiller – med solisterne Henrik Goldschmidt, obo, Anders Singh Vesterdahl, harmonika, Bilal Irshed, oud. Koncerten bliver dirigeret af Poul Emborg. Aftenens vært på P2 er Anne Bro.